A stressz fizikai tünetei

2012.10.26. - Írta: DÁ

A stressz fizikai tünetei

Manapság már közhelyszámba megy, hogy a stressznek komoly testi tünetei is lehetnek. Összeállításunkban ezek közül vesszük számba a leggyakoribbakat – egytől egyig olyan általános jeleket, amiket a legtöbben talán nem is kapcsolnának a mindennapi idegfeszültséghez és nyomáshoz. Vagyis ha az alábbiak valamelyikétől szenvedünk, és közben nem vagyunk betegek, érdemes elgondolkodni, nem tesszük-e ki magunkat túl sok feszültségnek a hétköznapokban.

 

Hányás

A szervezet vízháztartása gyakran jelzi, hogy stressz-szintünk túllépte azt a bizonyos mértéket. Az állandó feszültség és aggodalmaskodás rendszeres hányáshoz vezethet, amely akár ciklikus is lehet: bizonyos betegek minden nap nagyjából azonos időpontokban küzdenek a kellemetlen rohamokkal. Ha hasonló problémáink vannak, pihenjünk és gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, a hányás ugyanis kiszárítja a szervezetet.

Hajhullás

Számos okból hullhat a hajunk, ezek között egyaránt találunk genetikai tényezőket és orvosi problémákat. A stressz is egy ezek közül, a hozzá kapcsolódó egyik gyakori állapot neve pedig alopecia areata, amelynek következtében az immunrendszer a hajhagymák ellen fordul. Az úgynevezett krónikus telogén effluvium még szélsőségesebb, emiatt ugyanis akár a haj 70 százaléka is kihullhat viszonylag rövid idő alatt. A veszteség nem feltétlenül a stresszt kiváltó esemény – például egy családtag halála – után következik be, akár hónapokkal később is jelentkezhet. Jó hír azonban, hogy hajunk utána általában magától kinő újra.

Orrvérzés

Tanulmányok és kísérletek sora igazolta, hogy a lelkileg megterhelő események sokaknál orrvérzést váltanak ki, ami a megemelkedett vérnyomással áll összefüggésben. Ha ránk is jellemző ez, igyunk hibiszkuszteát, ami jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra.

Emlékezet-kihagyások

Ha azt vesszük észre, hogy nem vagyunk képesek pontosan visszaidézni egy megterhelő találkozás, főnöki dörgedelem, netán feszültséggel teli tárgyalás részleteit, ne lepődjünk meg, ez is a stressz velejárója lehet. Kutatások szerint ilyenkor a stresszhormon, a kortizol megnövekedett szintje következtében összeszűkül agyunk tanulásért és rövid távú emlékezésért felelős része, a hippokampusz. Amennyiben nehezen idézzük fel magunkban a hasonló alkalmak történéseit, jegyzeteljünk.

Legyengült immunrendszer

A stressz talán leginkább észrevehető folyománya. Az állandó lelki megterhelés beindítja a szervezetben a katekoleminok termelését: utóbbiak olyan hormonok, amik segítenek szabályozni az immunrendszer működését, ha azonban hosszabb ideig tevékenykednek, mint az szükséges lenne, hatékonyságuk csökken. Emellett a stressz miatt összeszűkül a csecsemőmirigy is, amely a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek érésének legfőbb helye az emberi szervezetben. Mindez károsítja a telomereket, amelyek elősegítik utóbbiak reprodukálását.

Állandó izzadás

Ha idegeskedünk, jobban izzadunk, ez mindenkire igaz. Vannak azonban olyanok, akikről az átlagosnál sokkal intenzívebben szakad a víz, ha valamilyen problémájuk támadt. Amennyiben úgy látjuk, izzadásunk túllépi az egészséges határokat – vagyis úgynevezett hiperhidrózistól szenvedünk –, forduljunk orvoshoz, de a jóga és a meditáció is hatásos ellenszernek bizonyulhat. Kutatások igazolják, hogy a szóban forgó „stresszes izzadás” a környezetünkben tartózkodók felé is olyan jeleket sugároz, amelyek őket is hajlamosabbá teszik a stresszre.

 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár