Nemcsak a férfiak rettegnek a hajhullástól

2012.03.02. - Írta: DA

Nemcsak a férfiak rettegnek a hajhullástól

Minden nő rémálma, hogy hirtelen elkezd hullani a haja. Nincs ok a pánikra, ha hajmosás után a kezünkben marad pár tucat hajszál, és a reggeli fésülködésnek is természetes velejárója mindez. Baj akkor van, ha napi több mint száz szál hajat veszítünk el, méghozzá huzamosabb időn keresztül.

A hajhullás legtipikusabb oka bizonyos vitaminok, nyomelemek hiánya. A legegyszerűbb módszer a rejtély végére járni egy alapos orvosi vizsgálattal: ilyenkor a szakember megállapítja, miből áll a szervezetünk rendelkezésére kevesebb a szükségesnél, és egyszerűen, gyógyszeres úton pótoljuk azt. Ilyenkor a hajunk is rendbejön, a hajhullás megáll, mi pedig megnyugodhatunk. Az orvos által felírt szerek mellé „rásegítőként” természetes kiegészítőkkel is gyorsíthatjuk a helyzet normalizálódását: igyunk gránátalmalevet, fogyasszunk sok gyümölcsöt. Csökkentsük a stresszt életünkben, ez ugyanis szintén árt a hajnak, használjunk kevesebb kemikáliát, és fésülködjünk mindig alaposan, a fésű ugyanis masszírozza a hajtöveket, erősíti a hajhagymák vérellátását. Készíthetünk speciális olajat is, ami jótékony hatást gyakorol a hajra: ebben levendula, rozmaring, kakukkfű és cédrus olaját keverjük össze szőlőmag- vagy jojobaolajjal, és hetente több alkalommal is öblítsük át vele a hajat.

Bonyolultabb a helyzet, ha genetikai okokról vagy hormonális háttérről beszélünk. A női hajhullásban elsősorban a női szervezet termelte férfihormonok játszanak szerepet, ezek közül is elsősorban a tesztoszteron-származék dihidrotesztoszteron, azaz DHT hormon. Ennek hatása különösen kellemetlen, a haj ugyanis hullik tőle, a többi testtájékon viszont fokozottabb szőrösödést okoz. Az utóbbi esetekben mindenképpen orvosi segítségre van szükség a helyzet javulásához, adott esetben hormontartalmú készítményekkel. Még rosszabb a helyzet foltos kopaszodás esetén, aminek okait gyakran nem is sikerül feltárni, máskor pedig különböző betegségek húzódnak meg a háttérben.

Terhesség vagy bizonyos fogamzásgátlók szedése szintén okozhat hajhullást – ezek időleges jelenségek, a terhesség végével vagy más gyógyszerre történő áttéréssel a helyzet idővel normalizálódni fog, tehát nem érdemes pánikba esni. Az életkor előrehaladtával szintén fogy a hajszálak mennyisége, ráadásul ezek a menopauza következtében is tovább gyengülnek, elvékonyodnak.

Amennyiben hullik a haja és nem sikerül természetes módon gátat vetni e folyamatoknak, feltétlenül konzultáljon szakemberrel, főleg azért is, mert lehet, hogy komoly egészségügyi rendellenességek tünetéről van szó.


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár