Hurrá, nyaralunk!

Hurrá, nyaralunk!

250 évvel ezelőtt „civilizált ember” nem fürdött folyóban vagy tengerben. „Fürödj otthon!” – szólt a társadalom parancsa. De kinek volt otthon fürdő­kádja? Néhány évtizeddel később szigorúan felelősségre vonták azokat, akik elég merészek voltak a nyilvános­ság előtt vízbe menni. A szabadban való fürdést súlyos bünte­téssel torolták meg. Így aztán 1750 körül nem kis feltűnést keltett, amikor dr. George Russell angol orvos vette magának a bátor­ságot, hogy egy könyvében fölhívja a figyel­met a tengerben való fürdés egészséges voltára. Előbb azonban más orvosoknak a gyakor­latban ki kellett próbál­niuk Russell javaslatát, mielőtt engedélyezték volna Brightonban az első fürdőhely megnyitását. Csaknem ötven évig tartott, amíg ez az újítás átjutott a Csatornán túlra.

Az első hableányok

De hogyan is fürödtek abban az időben? Eleinte kis kocsikat toltak be a vízbe; a jármű felső része szolgált vetkőzőfülke gyanánt, az alsó része pedig afféle fürdőkád szerepét töltötte be. A fürdés csak hölgyeknek volt megengedve, ám a szűkös mozgás, amit kalickáikban végezhettek, a vízitündéreknek csakhamar kedvüket szegte. Ekkor a fürdőigazgatóknak az az ötlete támadt, hogy a hableányokat erőteljes férfiakkal vitetik a vízbe. Az irigylésre méltó férfiak terhüket először fejjel vízbe merítették, aztán lábra állították, majd sorsukra hagyták őket. A fürdőző hölgy később visszament a strandon levő sátorba, és ott öltözködött fel újra. Közben a teremtés urai egy teraszról, színházi látcsövet tartva szemük elé, gyönyörködhettek a fenséges színjátékban. Különösen „frivol” fürdőhelyeken a keménykalapos, monoklis gavallérok egészen a fürdőkocsiig kísérték hölgyeiket. Ehhez persze nadrágjukat feltűrték, lakkcipőjüket pedig a kezükben tartották.
1817. nyarán a szertelen de Berry hercegnő a nagy nyilvánosság előtt vett tengeri fürdőt. Négyes fogatú díszhintóban hajtatott Calais homokpartjára. Káprázatos báli ruhában, szikrázó ékszerekkel fölékítve lépett a vízbe, s illő távolságban frakkban, cilinderben, kesztyűsen követte díszkíséretként a város polgármestere.
Dédanyáink idejéből egy divattudósítás így írja le a „fürdőkosztümöt”: „Viaszosvászonból készült csuklyát viselnek, fekete gyapjúköpenyt és nadrágot, ehhez durvafonású cipőt. Ebben az öltözékben a világ legszebb asszonya is úgy fest, mint valami tapadós, ragacsos szörny!”
Mennyivel szabadabban és egészségesebben fürdünk ma! És vajon mi lesz holnap? De maradjunk a mánál. Itt a nyári szabadság. Végre!

 

Nyá­ri nap a víz­par­ton

Ne felejtsük el: a bőr szépségének legfontosabb jegyei az elevenség, a bársonyos, tompa fény, a feszesség és a jó vérellátottság. Mindehhez éppen a szabadságunk idején segíthetnénk hozzá, de sajnos nem mindig tesszük azt, ami a legkívánatosabb lenne. Hibáink egy része abból fakad, hogy a lehető leggyorsabban le akarunk barnulni. A minden áron való lesülés lényegében nem egyéb divatőrületnél.
A bőr akkor a legszebb, ha enyhén színes, és vérellátása friss. A déltengeri arcszín csak egészen kevés nőnek áll jól, és még kevesebbnek tesz jót. A tartós napfürdőzés csaknem minden bőrnek árt. A ráncocskák élesebben előtűnnek, vonalak árkolódnak a száj és a szem köré. Az arc keményebbé válik. Holott Ön fel akart üdülni, meg akart fiatalodni!
Ön, kedves olvasóm, víz mellé, esetleg a tengerpartra utazik. Testét egyszerre új külső körülményeknek teszi ki. A szervezetnek először alkalmazkodnia kell az új viszonyokhoz, ami természetesen a bőrre is vonatkozik. Ajándékozza hát meg valóban felüdüléssel. Legyen óvatos! Ne felejtse el, hogy nem csak a fájdalmas égési sebek, a cserzett hámréteg is nagyon gyakran az észszerűtlen napfürdőzés következménye. Ezért csak lassanként szoktassa magát a fényhez és a levegőhöz. Akkor a barnulás is tartósabb lesz. Szépsége érdekében ne feledkezzék meg soha a következő tanácsokról sem!

 • Kezdetben legfeljebb 10 percnyi napozást engedélyezzen magának.
 • Gyakran változtassa a testhelyzetét, hogy a napsugarak egyenletesen érjék a testét.
 • A világos bőrűek jobban teszik, ha árnyékban kezdik a barnulást, ugyanez vonatkozik minden érzékeny bőrűre.
 • A barna bőrűek sem védettek a felégés ellen, a bőrnek előbb védőköpenyhez kell jutnia pigment felszaporodás és a bőrszövet megvastagodása által.
 • Ne bízzon semmilyen csodaszerben, amely igen gyors lebarnulást ígér. Sokkal jobb, ha gondosan beolajozza és bekrémezi mindazokat a részeket, amelyek különösen könynyen leéghetnek: az arcát, a vállát, a combját.
 • Rendkívüli mértékben van kitéve a sugárzásnak az orra. Ha meg akarja kímélni egy nem kívánt hámlasztó kúrától, csak egy segít: krémezze és krémezze. Fekvéskor fedje be egy falevéllel.
 • Egyszerre sose vigyen föl túl sok zsírt vagy olajat, hanem inkább gyakrabban ismételje a bekenést. Ne maradjon tehát zsiradékfilm a bőrén, a bőrnek a zsírt maradéktalanul föl kell vennie.
 • Sose olajozza és krémezze magát a napon. Minden napfény elleni védőszert a reggeli után az üdülőben, a szállodában kenjen föl, vagy később a strandon, de árnyékban. Maradjon is ott egy ideig, különben a zsíranyag a tűző napon avas lesz, és csúnya nagy pórusúvá, narancshéjszerűvé változtatja bőrét. Fontos továbbá, hogy a bőrtípusának megfelelő bőrvédőszereket használja.
 • Bármennyire vágyódik is a strandon valamilyen felfrissülésre, sose dörzsölje le arcát kölnivízzel. Az illatos víz magas alkoholtartalma kicserzi a bőrt. Azonkívül gyakran barna foltokat is előidéz, amelyeket csak nagyon nehezen lehet ismét eltávolítani. Ha nagyon szeretne jó, frissítő arcvizet, 3%-os bórvíz ajánlható.
 • Nemcsak a napon való pecsenyére sülés tartozik a szabadságon elkövetett bűnök közé, hanem a „szárazra napozás” is. Amikor tehát kijön a vízből, le a bikinit, be a fürdőköpenybe.
 • A fürdőidény kezdetén jobb a strandruha, mint a fürdőruha. A mai strandruha már nem az a szörnyűség, mint amilyenről kereken száz esztendővel ezelőtt írt egy angol divatlap: „A legutolsó divat szerinti fürdőkosztümök sötétkék flanelből készülnek. Hat méter elegendő...”

  

Tú­ró­maszk és ho­mok­für­dő

A napfürdő után a bőrt alaposan meg kell tisztítani, és emellett a védelmét is biztosítani kell. Az izzadtság és a por különben egyfajta filmet alkotnak, amely eltömi a pórusokat. Enyhe hatású szappan használatát javasoljuk.
Ha arcát a nap és a szél láthatóan megtámadta, akkor még frissítően hat a lemosás után egy vékony táplálókrém. Ezt azonban sose vigye föl vastagon, nehogy akaratlanul is maszkhatást érjen el azáltal, hogy fokozza a bőr vérbőségét, holott erről a nap már gondoskodott. Még jobb a túrómaszk: keverjen össze két evőkanál túrót vízzel. 15 percig maradjon az arcán, aztán langyos vízzel öblítse le. Csodát művel a hideg gyógyföldpép is (a szem környékét szabadon kell hagyni!), amelyet egy negyedóra múlva nedves, meleg borogatással szedjen le. Utána ne feledkezzék meg a bekrémezésről! Fürödjék a homokban! Temettesse be magát, hogy csak a feje lássék. Maradjon 20 percig a naptól átmelegített homokban, s utána fusson a vízbe tisztasági fürdésre.
Tételezzük föl, hogy Ön mégis vétkezett, és leégett. Most talán érzi, mit követett el teste ellen. Hát nem kár a szabadság minden órájáért, amely könnyelműsége miatt kárba vész? Büntetésképpen most kényszerűen abba kell hagynia minden napfürdőzést. A leégés nemcsak a szépségnek árt, hanem az egészséget és az életerőt is aláássa. Sietteti az élő szövet és a sejtrészecskék leépülését, és fiziológiailag hónapokkal öregít bennünket.

 • Első fokú leégés esetén, tehát ha a bőr kivörösödik, de hólyagok nem képződnek, púderezze be bőrét könnyedén illatosítás nélküli hintőporral.
 • Segíthet a túrómaszk is.
 • Ha hólyagocskák keletkeznek, azonnal menjen orvoshoz.

 

Ka­la­pot és nap­szem­üve­get fel!

A haj a nyári szabadság idején a megváltozott viszonyok miatt, szintén különleges ápolást igényel. A legjobb, ha a napon könnyű szalmakalapot visel, a vízben pedig alkalmas fejfedőt. A nap, a víz, különösen a sósvíz, erősen kiszárítják a hajat, és merevvé teszik. Ez különösen érvényes szőkített és festett hajra.

 • Eleinte kefélje a haját többször, mint általában szokta.
 • Bőven zsírozza be, úgyhogy szigetelőréteg óvja az ibolyántúli sugaraktól.
 • A tápláló pakolások a tompa, kiszáradt hajnak újra életet adnak.

A szem gondozásáról se feledkezzék meg a napozás során! A leghelyesebb, ha lemond arról, hogy erős napfényben olvasson, különben a szem összehunyorítása nyomán óhatatlanul jelentkeznek az ismert nyári szarkalábak. És ha mégis be akarná fejezni estig a krimijét, vegyen föl napszemüveget. Persze ne valamilyen divatos keretet színes ablaküveggel, hanem olyat, amely valóban óvja a szemét.
Így ni, most végre tudja, ki a tettes... És miközben ujjain számolgatja, hány szép napja marad még a strandolásra, hadd meséljünk el egy kis történetet, amely az egyik angol tengeri fürdőhelyen esett meg. A 70 éves Miss Gordula Smith a szálló igazgatóját a szobájába kérette, és energetikusan közbeavatkozását kérte. Az igazgató, aki már rég hozzászokott a vendégek panaszaihoz, engedte, hadd beszélje ki magát a hölgy. S így megtudta, hogy az érdemes dáma haragját egy meztelen férfi keltette föl.

 • Hát Ön nem látja ezt az embert? – kérdezte a hölgy indulatosan.
 • Ott fekszik lenn a strandon, s nemhogy fürdőnadrág, de még egy fügefalevél sincs rajta!

Az igazgató az ablakhoz lépett, és nem látott semmit. A kisasszony még jobban kikelt magából: – Így persze hogy nem láthat semmit! Álljon csak az asztalra, és fogja a látcsövemet...!


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár