Húsvét gyerekkel

2014.04.21. - Írta: DA

Húsvét gyerekkel

Nincs mese: a gyerekek imádják a húsvétot. Lehet, hogy nem pont azért, amiért a szüleik, de remekül érzik magukat ilyenkor, és évről évre várják a nyuszi visszatértét. Néhány tipp, amivel gyermeke számára élvezetesebbé, a maga számára pedig könnyebbé teheti a húsvétot.

Rendezzen tojásvadászatot!
A gyerekek imádják a hasonló kerti játékokat, főleg, ha kézzel fogható, gyors jutalomban részesülnek a sikerek révén. Nem biztos, hogy gyermeke olyan ügyességgel leli majd meg az elrejtett hímes- vagy csokitojásokat, mint a rokongyerekek, ezért gondoskodjon jóelőre arról, hogy sikerélménye legyen: jelöljenek ki minden gyerek számára egy-egy régiót a kertben, vagy beszélje meg a nagyobb rokongyerekekkel, hogy engedjenek kicsit az ön kedvéért.
 
Figyeljen oda arra, mit töm magába a gyerek!
Húsvétkor ugyanolyan nehéz kontrollálni a mértéktelen édességfogyasztást, mint karácsonykor, de azért törekedjen rá. A csokinyuszikat és csokitojásokat kilószámra osztogató rokonok elől valószínűleg nincs menekvés, azt viszont könnyen egyértelművé teheti, hogy a nassolóhadjárat nem otthon veszi kezdetét. Higgye el, gyermekét annyira lekötik majd a kis játékok, egyéb apróságok, hogy eszébe sem jut majd csokit követelni ezek mellé. Az sem utolsó szempont, hogy ezek még mind meglesznek akkor, amikor a csokinyulakat vagy felfalták, vagy megavasodtak a szekrényben.
 
Ne várjon túl sokat gyermekétől a templomban!
Főleg akkor ne, ha egyébként nem szoktak rendszeresen járni, csak karácsonykor és húsvétkor. A gyerekeket egy időre leköti a húsvéti szentmise, főleg, ha még nem láttak ilyet, de ez alapvetően azért nem az ő tempójuk. Készüljön fel arra is, hogy esetleg idő előtt távozniuk kell, és ne csináljon belőle ügyet. Senki sem fog görbe szemmel nézni önökre ekkor sem.
 
Készüljön fel a családi eseményekkel járó felfordulásra!
A gyerekek másképp viselkednek, ha nem csak a szüleikkel, hanem mellettük még a nagyszülőkkel, unokatestvérekkel együtt töltik az időt. Ilyenkor törvényszerűen több a súrlódás is, hiszen a gyerek megpróbálja kijátszani egymás ellen a jelenlévőket, feszegeti a határokat. Mindez teljesen természetes, és nem rosszindulatból csinálja – ne is kezelje így a kísérleteket, amik néha roppant fárasztóak tudnak lenni. Lazuljon el, és érezze jól magát inkább! Nincs miért idegeskedni, néhány nap után minden visszazökken a rendes kerékvágásba, addig pedig miért ne mulatna jól ön is?


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár