Legalább a gyerek ne sérüljön az elkerülhetetlennél jobban…

2012.04.25. - Írta: DA

Legalább a gyerek ne sérüljön az elkerülhetetlennél jobban…

A válás eleve kemény dió, de ha gyerekeink is vannak, még nehezebb. Összeállításunkban felhívjuk a figyelmet a legnagyobb hibákra, amiket ilyen helyzetben szülőként elkövethetünk.

1. Sose használja üzenetközvetítőnek a gyereket!
Rengeteg elvált szülő követként használja a gyerekeket, ez azonban óriási felelőtlenség. A gyereket egyébként is megviselte a válás, és ha a szülők közötti kommunikáció felelősségét is a vállára helyezzük, az hatalmas további stresszt jelent számára. Miért tőle várjuk, hogy közvetítsen egy olyan helyzetben, amit a nála érettebb, idősebb és tapasztaltabb anyja és apja sem tud megfelelően kezelni? Az internet ebből a szempontból nagy segítség – nem kell találkozni és beszélni egymással, de mindenről informálhatjuk a másikat egy email segítségével. Összeveszni persze így is össze lehet, de legalább a gyerek kimarad belőle… Ha nem szívesen csevegnek egymással, de a gyerek miatt mégis muszáj, akkor is tudatosítsák magukban: ez a beszélgetés most nem önökről és a vélt vagy valós sérelmeikről szól, hanem róla, aki mindkettejüknek a legfontosabb a világon.
 
2. Ne várja, hogy a gyereke terapeutaként viselkedjen!
Eszébe se jusson a gyermekének kitálalni az anyja/apja viselt dolgairól, a válásuk pontos részleteiről, és főleg soha ne szidalmazza, mocskolja volt házastársát a gyerek előtt. Lehet, hogy az önök kapcsolatának annyi, de attól még a gyereknek a másik fél egész életében a szülője marad, akit szeret és tisztel. És még akkor is ön a felnőtt, ha egyébként úgy érzi, teljesen kicsúszott a lábai alól a talaj. Ne várjon megoldást a gyerektől, és ne zúdítsa rá a saját kétségeit, mert ha azt látja, hogy egyetlen biztos pont sincs az életében, végérvényesen kicsúszhat a talaj a lábai alól!
 
3. Ne mondja meg neki, mit gondoljon!
Lehet, hogy bonyolult, de próbálja meg elkerülni csemetéje befolyásolását, és ne akarja ön meghatároznia, mit kell gondolnia a kialakult helyzetről. Ha a gyermek önhöz fordul, hallgassa meg – de akkor se tegyen negatív megjegyzéseket a volt házastársra, ha a gyerek adott esetben dühös az apjára, amiért annak új barátnője van. Tegye egyértelművé, hogy megérti a fájdalmát, de az átkozódás csak ront a helyzeten. Tudassa gyermeke kétségeit volt partnerével is.
 
4. Tegye félre a hiúságát!
A gyereknek mindkét szülővel lennie kell a válás után is. Ne sértődjön meg, ha a gyerek lelkesen, élményekkel telve tér haza a másikkal eltöltött közös hétvégéről – ez nem verseny, és ettől még nem szereti önt kevésbé. Kérdezgesse, és biztosítsa arról, hogy örül annak, ha jó viszonyt ápol a másik szülővel. Vegyen erőt magán – ismét muszáj hangsúlyozni: ez nem önről szól, hanem a gyermekéről!
 
5. Javítsa meg, amit eddig tönkretettek!
Vagy legalábbis próbálja meg. Sérülés nélküli válás nem létezik, és a felek gyakran csak utólag jönnek rá, milyen hibákkal okoztak fájdalmat gyermeküknek. A gyerekek megbocsátók, ezt soha ne feledje – egészen a kamaszkorig, amikor a kibeszéletlen düh alapállássá válhat. Addig azonban sosincs késő helyrehozni a dolgokat, bocsánatot kérni kimondott szavakért, vagy elmondani olyanokat, amik a megfelelő szituációban nem hangzottak el, pedig szükség lett volna rájuk.


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár