Ízekkel, szagokkal, érintésekkel álmodnak a vakok

2011.12.26. - Írta: DA

Ízekkel, szagokkal, érintésekkel álmodnak a vakok

Talán hihetetlen, de sokan nem színesben, hanem fekete-fehérben álmodnak – elsősorban azok, akik még a színes televíziók kora előtt váltak felnőtté. Az ezzel kapcsolatos összefüggések pontos természete a tudósok előtt is rejtélyes, de létező esetekről beszélünk. Kérdés ugyanakkor, vajon látnak-e képeket álmukban a vak emberek.

A rendes látással rendelkezők számára természetes, hogy az álom, az álmodás folyamata intenzíven vizuális jellegű: az álomállapotban tipikusan élénk jelenetek zajlanak le agyunkban harsány képekkel, amelyek napi élményeinken, félelmeinken, örömeinken alapulnak. A hangok általi stimuláció jelentős, de ennél kisebb szerepet játszik álmainkban, az ízlelés és a szaglás pedig tulajdonképpen alig van jelen, bár nyilván ahány ember, annyiféle álom.

A Hartfordi Egyetemen végzett kutatások most azt bizonyították be, hogy a vakok esetében jelentős mértékben attól függ, mit látnak – látnak-e egyáltalán valamit – álmukban, mikor veszítették el a látásukat. A születésüktől fogva vakok természetesen álmukban sem látnak vizuálisan megjelenő képeket, viszont intenzívebb íz-, érintés- és színélményekről számoltak be álmaik kapcsán. Érdekesség, hogy esetükben több utazással, közlekedéssel kapcsolatos félelem vagy szorongás jelent meg, mint látó társaiknál, ami nyilván mindennapjaik egyik legsarkalatosabb kérdésére jelent reakciót: arra, miként találnak el biztonsággal egyik helyről a másikra.

A kutatók végső megállapítása szerint az 5 éves koruk előtt megvakult emberek ritkán tapasztaltak vizuális jellegű élményeket álmaikban. Akik azonban a jelzett kor után vakultak meg, továbbra is gyakran látnak álmukban, de a tisztaság és az élesség az idő haladtával egyre jobban fakulnak.


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár