Alvás előtt próbáljunk megnyugodni

2012.04.13. - Írta: DA

Alvás előtt próbáljunk megnyugodni

Sok helyen hallhattuk-olvashattuk: a jó házasság egyik titka, hogy nem térünk haragban nyugovóra. Egy friss amerikai kutatás most bebizonyította, hogy amennyiben mégis így teszünk, az az álmunkat is elronthatja.

Úgy néz ki, a fenti axióma innentől kezdve több lehet puszta jótanácsnál: amerikai kutatók kimutatták, hogy ha dühösen, feldúltan tesszük el magunkat holnapra, az csak felerősíti a rossz érzések erejét és hatását, a rossz érzések pedig – mint tudjuk – tényleges egészségkárosító hatással bírhatnak.

Az egyik neves amerikai ideggyógyászati folyóiratban publikált tanulmány készítői férfiakat és nőket egyaránt vizsgáltak, és megállapították, hogy amennyiben az illető személyeket érő utolsó jelentős aznapi esemény negatív volt, az álmuk is zavartabbnak bizonyult, mint például egy kellemesen meghitt vacsora vagy egy kiadós esti szeretkezés után. Nemcsak a házastársi viták károsítják az álmunkat, hanem például a híradókban látott zavaró, felzaklató háborús, netán balesetekről szóló képsorok vagy akár egy horrorfilm is. A kutatók az agy aktivitását vizsgálva megállapították: a fenti ingerek által aktivált agyterületek még az alvás REM fázisában is dolgoztak. Ez egyébként is az alvás legaktívabb szakasza az agytevékenységet tekintve, ebben a fázisban álmodunk, és ebből is ébredünk fel a legkönnyebben.

A szakemberek természetesen nemcsak azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az alvást a negatív ingerek sora, hanem azt is, milyen hatást gyakorol az ember állapotára egy esti ajtócsapkodás akkor, ha utána nem tér nyugovóra. Ebben az esetben a reakciók tompultak, a vonatkozó agytevékenység kevésbé bizonyult tartósnak, és néhány órával később a veszekedés felidézése – vagy a felzaklató képsorok újranézése – már jóval kevésbé váltott ki erős hatásokat az alanyokból. A vizsgálat végkövetkeztetése szerint ezzel szemben az alvás mintegy „konzerválta” a rossz érzéseket: miután reggel ismét szembesítették a kísérletben résztvevőket az esti kellemetlenségekkel, a reakció ugyanolyan erős és tartós volt, mint először.

A jelenség pontos orvosi háttere nem ismert, de a kutatók úgy vélik: az alvás – amolyan evolúciós mechanizmusként – fokozza az érzelmi emlékek megélésének intenzitását. Egy elmélet szerint azért alszunk nyugtalanabbul bizonyos stresszorokat követően, mert az agy pont így akarja megelőzni, hogy a zaklató emlékek, élmények tartósan is elraktározódjanak.
Akármi is áll az eredmények hátterében, érdemes megfogadni a tanácsot, és alvás előtt nem veszekedni, illetve lehetőleg kiiktatni életünkből a felzaklató tévéműsorokat.


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár