Jó hír a HIV-vírussal fertőzötteknek

2016.12.01.

Jó hír a HIV-vírussal fertőzötteknek

A HIV-vírust ma már kontrollálni tudják, de ezzel még nem múlt el a veszély. Az úgynevezett Präexpositionsprophylaxe (PrEP) nevű készítmény biztató lehetőség arra, hogy a vírust hosszabb távon féken tartsák – áll egy tanulmányban. A gyógyszerészet egyik legnagyobb eredménye az elmúlt időben, hogy sikerülhet legyőzni a HIV-vírust. Ezzel nemcsak a HIV-vírussal fertőzöttek életkilátásai, hanem az életminőségük is javul köszönhetően a gyógyszeres kezelésnek. Egy feltétel van csupán: a patikaszert előírásszerűen szedni kell.

A jó hírnek azonban van egy árnyoldala is: amennyiben a fiatalok körében csökken a félelemérzet a fertőzéssel szemben, nő a megbetegedés kockázata – közölte Gerold Lang, egy bécsi egyetem kutatóorvosa. Jól ismeri azoknak a pácienseinek a szexuális szokásait, akik a még mindig nyilvánvaló veszélyekkel szemben elhanyagolhatónak vélik a megfelelő védekezést. 

Sokan vannak olyanok, akik veszélyeztetettségük ellenére nem végeztetik el rendszeresen a szűrővizsgálatokat még akkor sem, amikor a tünetek jellegzetesek lehetnek. A szervezetükben fellépő fertőzés így sokáig fennáll, ennek következtében magát a vírust is tovább adhatják másoknak. Miközben a heteroszexuális emberek körében csökken a fertőzések száma, a meleg férfiak esetében a tendencia továbbra is növekvő. Különösen azok a melegek elővigyázatlanok, akik az anális nemi aktus során nem használnak gumióvszert. Az interneten pedig könnyen találnak partnereket, akikről jóformán semmit nem tudnak, és rendre váltogatják egymást.  

Egészségpolitikai szempontból az a legelőnyösebb és a legfelelősségteljesebb viselkedés, ha a HIV-vel fertőzötteket elkerülik. Aki viszont naponta szedi a vírussal szembeni tablettát, jó eséllyel megelőzheti a betegséget és nem adja tovább a fertőzést. Az azonban nem olcsó mulatság, hogy valaki egy életen át szedje a készítményt. Nem arról van szó, hogy nem kezelnék a fertőzötteket, de a szexuális partnerekkel szembeni nem elégséges hozzáállás más megvilágításba helyezi a segíteni akarást.  

Ausztriában a felmérések azt mutatják, hogy ha a potenciálisan veszélyeztetettek folyamatosan szedik az említett gyógyszert, 86 százalék az esélyük, hogy nem fertőződnek meg.


Der Standard


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár