Jótékony baktériumok, természetes probiotikumok

2018.12.15.

Jótékony baktériumok, természetes probiotikumok

A probiotikum olyan jótékony baktériumokat tartalmaz, amely visszaállítja a bélflóra egészséges állapotát. Természetes úton az erjesztett ételek és az étrend-kiegészítők tudják biztosítani a probiotikumok bejutását a bélrendszerbe.

A legjobb útja a probiotikum szervezetbe jutásának az erjesztett, fermentált ételek fogyasztása. A speciális erre a célra alkalmazott étrend-kiegészítők hasonlóképp jótékony hatást fejtenek ki, hozzájárulnak a bélflóra ellenállóképességének a kialakulásához, habár az orvosok szerint nem javasolt napi fogyasztásuk.

Kérdés, hogy mennyi probiotikum bevitelére van szükségünk? Erre válaszolni nem könnyű.

Nincs napi bevitel javaslat, a tudomány még nem tart ott, hogy megmondja pontosan, hogy melyek pontosan a fermentáción átesett ételek és ezekből mekkora mennyiség fogyasztása javasolt. A szakemberek álláspontja szerint a legjobb, ha annyi fermentált ételt eszünk, amennyi jólesik. A napi fogyasztás semmiképpen nem ellenjavalt.

Miért pont a fermentált (erjesztett) ételek? A fermentálás a legrégebbi módszer az élelmiszerek tartósításának. Az emberiség már évszázadok óta használja a tartósítást, mint például a sör vagy a bor esetében. A fermentálás (erjesztés) következtében az élelmiszerek olyan folyamaton mennek keresztül, amely során az adott élelmiszerben található természetes baktériumok cukrot és keményítőt vesznek magukhoz, majd tejsavat termelnek. A módszer olyan környezetet hoz létre az étel számára, amely során konzerválja azt, illetve elősegíti a probiotikum szempontjából hasznos enzimek termelődését, mint a B-vitamin, omega-3 és számos egyéb jó baktérium.

A fermentációs folyamat más módja, amikor adott ételekből, zöldségekből más típusú étel jön létre. Ilyen a savanyítás során a káposztából létrejövő savanyú káposzta, az uborka eltevési módjából a kovászos uborka, a szója fermentálásából a szójatej, a tej erjesztéséből a joghurt, a különböző sajtok, valamint a tejföl. Az erjesztés folyamatában számtalan baktérium vesz rész, amely során az étel kellemetlen vagy erős szagot vesz fel, ezek egyesek számára zavarók lehetnek. Számtalan fermentált ételből lehet választani, így meg lehet találni azt a fajtát, amely fogyasztása mégiscsak kellemes érzetet kelt.

Tudni kell, hogy nem minden fermentált étel tartalmaz probiotikumot. Vannak erjesztési folyamatok, amely során a probiotikum távozik az élelmiszerből, ilyen a sör és a bor, vagy közömbösítik a probiotikum hatását, mint a sütés vagy befőzés.

A legáltalánosabb fermentált ételek, amelyek természetes vagy hozzáadott probiotikumot tartalmaznak: a joghurt, kefir, kombucha, más néven teagomba, savanyúkáposzta, kovászos uborka, szójatej, a tempeh (főtt szójababból készülő nemes penészes érleléssel előállított élelmiszer), kimchi, kovászoskenyér és egyes sajtok.

A joghurt a legértékesebb és legelfogadottam a probiotikumot tartalmazó élelmiszerek közül, mivel ízvilága és állaga legjobban elfogadott a nyugati típusú étkezésben. A joghurtban megtalálható jó baktérium fajtája és száma függ az adott joghurt márkájától. Érdemes figyelni a termék címkéjén feltüntetett „élőflórás” megjelölést.

Forrás: www.health.harvard.edu

 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár