Juice vagy Smoothie, de melyik az egészségesebb?

Juice vagy Smoothie, de melyik az egészségesebb?
Az egészségesebb étrendet betartó emberek, általában a legtöbb táplálkozási témában egyetértenek, azonban a közvélemény megoszlik, hogy vajon egy smoothie, vagy egy frissen facsart gyümölcslé az egészségesebb? 

 

 Cynthia Sass, a Health magazin elismert táplálkozási szakértője szerint, mindkét italnak megvan a maga pozitív, illetve negatív oldala, igazából minden a személyes preferencián múlik. Ahhoz, hogy könnyebben letehessük a voksunkat valamelyik ital mellett, vegyük végig, hogy milyen dolgok szólnak, a két féle ital mellett, vagy ellen. 

A smoothie előnyei
A smoothie általában teljes értékű élelmiszerek keveréke, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből kinyert tápanyagot, azonnal hasznosítani tudjuk. A smoothie, még egy nagy előnye, a még több tápanyaggal rendelkező összetevők hozzáadásának lehetősége. Például ha növelni akarjuk a fehérje tartalmának mennyiségét, rakjunk egy evőkanál görög joghurtot a smoothienkba. Egészséges zsiradékot tartalmazó hozzávalókat is hozzáadhatunk, avokádó formájában, vagy esetleg chia magot, illetve diókrémet is. Továbbá, olyan szuperételeknek is vélt hozzávalókat is hozzáadhatunk, mint például a reszelt gyömbér, a matcha granulátum, kakaó por, friss menta, illetve fahéj, melyek hozzáadása még jobban szélesíti a tápanyag tartalom spektrumát. A smoothie tápanyagtartalmának egyensúlya miatt, nagyszerű kiváltója lehet egyes étkezésnek, vagy akár edzést követő regeneráló és tápláló italként is szolgálhat.

A smoothie hátrányai
Ha csak és kizárólag termelői hozzávalókból készítjük a smoothie-t, könnyedén sokkal többet fogyasztunk a gyümölcsökből és zöldségekből, mint amennyit egyszeri alkalommal enni szoktunk. Sokan ezt jó egy dolognak is gondolhatnák, azonban valójában az történik, hogy sokkal több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, így akadályozhatjuk a súlycsökkentést, és elősegíthetjük a súlynövekedést. Ugyanez a veszély fenyegeti azokat, akik a smoothie-t, az ételük mellé fogyasztják, egyedülálló étkezés helyett, mivel tudtukon kívül, egyszerre kétszer étkeznek, a smoothie-t italnak számítva. Sass egyik ügyfele, panaszkodott, hogy nem sikerült semennyi súlyt leadnia, ennek a fő oka a 400 kalóriát tartalmazó smoothie volt, melyet minden reggel, a kiadós rántotta és zabkása mellé fogyasztott.

A juice előnyei
Sokan preferálják a zöldségféléket, amelyekből nagymennyiségeket képesek, problémamentesen az étrendjükbe beilleszteni. Azonban vannak olyanok is, akik akár napokig nem fogyasztanak semmilyen zöldet, illetve kevés időt szentelnek egy-egy étkezésre. Az ilyen embereknek nyújthat tökéletes megoldást, egy gyümölcslé elfogyasztása, mely nagyszerűen áthidalja az éhező napszakokat. Példának okáért, egy általában zöldeket napi szinten nem fogyasztó ember is szívesen megiszik naponta egy zöldekből, vagy gyümölcsökből készített, tápláló és finom gyümölcslevet, aminek az ízét tovább fokozhatjuk, egy alma vagy egy kis gyömbér hozzáadásával. Sass, a sűrű beosztással rendelkező olimpikon ügyfeleinek is, előszeretettel ajánlja a tápanyagok napi bevitelét, folyékony formában, mivel hatékonyabb és időtakarékosabb formája a táplálkozásnak. Mivel a gyümölcslevek koncentrált formái a bennük levő alapanyagoknak, egy kevés mennyiség is egyenlő mértékben tartalmazza több adag gyümölcs, illetve zöldség tápanyagtartalmát, mely így megkönnyíti a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok napi bevitelét. 

A juice hátrányai
Egy rendes gyümölcslé általában a tápanyagot hatékonyan nyeri ki az alapanyagokból, azonban a rostokat elhagyja. A gyümölcslé ezáltal kevésbé lesz annyira laktató hatású, mint egy egész gyümölcs, vagy egy smoothie. A rostok elhagyásával, sok fontos tápanyag bevitelétől eshetünk el, illetve az emésztést elősegítő, fontos anyagokhoz sem jutunk hozzá. Ráadásul, amikor a gyümölcslevet, magas gyümölcscukor tartalmú alapanyagokból állítjuk elő, (mint például a sárgarépa, vagy a cékla) egy hirtelen löketet adhat a vércukorszintnek, különösen, ha éppen abban az időszakban nem fogyasztottunk semmit. Ha pedig, a gyümölcslé több gyümölcsöt tartalmaz, mint zöldséget, sokkal több szénhidrátot tartalmazhat, mint amennyire számítunk, akár 40 grammot, fél literenként. A lényeg magyarán a következő, ha a gyümölcslevet az amúgy elmulasztott étkezések helyett isszuk, fogyasztásuk mindenképpen ajánlott, azonban legyünk figyelmesek, hogy a juice készítésekor mit rakunk az italunkba, illetve, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Ha pedig étrendünk zöldségben és gyümölcsökben is gazdag, akkor valószínűleg a számunkra elegendő mennyiséget, így is elfogyasztjuk, szilárd formájában.

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár