Kakaó a cukorbetegség ellen

2017.10.20.

Kakaó a cukorbetegség ellen

Mi van akkor, ha az étkezési csokoládé megelőzi és kezeli a diabéteszt?  Elég őrült tézis ahhoz, hogy nevetni lehessen rajta, de itt van a kutya elásva: A kutatók felfedezték, hogy bizonyos vegyületek a kakaóban valójában segítenek a szervezetnek szabadon engedni az inzulint, és jobban reagálni a megnövekedett vércukorszintre.

Míg az elmúlt évtizedben számos hasonló vegyületet végeztek kutatások, senki sem tudta megállapítani, melyek azok a legkedvezőbbek, vagy hogy pontosan milyen előnyökkel járnak - eddig. Ez a kutatás azt mutatja, hogy az epicatechin monomerek, a legkisebb vegyületek a leghatékonyabbak.

Az inzulin az a hormon, amely kezeli a glükózt, a vércukorszintet és amely a cukorbetegség esetén.

„Sok kakaót kell enni, de cukrot ne tartalmazzon" - mondta Jeffery Tessem, a táplálkozási, dietetikai és élelmiszer-tudomány professzora a BYU-ban.

Amikor egy személy cukorbetegségben szenved, testük vagy nem termel elegendő inzulint, vagy nem megfelelően kezeli a vércukorszintet. Ennek alpja a béta-sejtek kudarca, melynek feladata az inzulin termelése. A Journal of Nutrition Biochemistry című új tanulmány azt állapítja, hogy a béta-sejtek jobban működnek és erősebbek maradnak az epicatechin-monomerek, a kakaóban természetesen megtalálható vegyületek jelenlétének fokozódásával.

Ennek felfedezéséhez a Virginia Tech munkatársai először táplálták a kakaóvegyületet az állatoknak magas zsírtartalmú étrendben. Azt találták, hogy a magas zsírtartalmú diéta hozzáadásával a vegyület csökkenti az állatok elhízottságának szintjét, és növeli a vércukorszint emelkedésének képességét.

Ahelyett, hogy a cukorban gazdag csokoládékrudakat halmoznánk fel kosarunkban a pénztárnál, a kutatók úgy vélik, hogy a kiindulási pont az, hogy meg akarják találni azt a vegyületet a kakaóból, amelyet felhasználnának a jelenlegi cukorbetegségben szenvedő potenciális betegek kezelésére. Ezt a kutatást részben a Diabetes Akció Kutatásért és Oktatásért Alapítvány és az American Diabetes Association támogatásának köszönheti.


Forrás: short.healthnews.com


 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár