Kik repülhetnek az űrbe?

2017.02.17.

Kik repülhetnek az űrbe?

Az űrhajósok épelméjűségéről már korábban is folytak viták, az újabb tanulmányok pedig további adalékokkal szolgálnak arra, miféle habitusú emberek az űrhajósok. Évtizedekkel ezelőtt azt gondolták, hogy a kalandot és veszélyt kereső pilóták a megfelelőek, valójában azonban ennél bonyolultabbak a kívánalmak.

A NASA 1959-ben, amikor az első amerikai űrhajósokat keresték, még nem tudta pontosan, hogy valójában milyen típusú jelöltek után kutakodjék. Felmerült a hegymászók vakmerősége, a harcokban edzett pilóták elszántsága, de egyik magatartásforma sem felelt meg annak, aminek az űrutazóknak kellett megfelelniük. A jelölteknek többrétű tulajdonsággal kellett rendelkezniük, és olyan jellemvonásokkal bírniuk, mint a józan ítélőképesség, műszaki szakértelem, mérnöki tudás.

Amikor John Glenn űrhajóst kiválasztották a Mercury űrutazásra, előtte ötszáz tesztpilótát vizsgáltak meg, majd 32 jelölt maradt. Az orvosoknak köszönhetően nemcsak a fizikai erőnlétüket tesztelték, hanem a mentális állapotukat is. Átnézték az összes jelölt élettörténetét, beleértve a magánéletük titkait is, majd különféle pszichológiai teszteket töltettek ki velük. Ezek között voltak a személyiséget feltérképező, az alkalmasságot vizsgáló, valamint a stressztűrő képességet elemző feladatlapok. De arra is kíváncsiak voltak, hogy a jelölt mennyire képes izolált körülmények között dolgozni, hogyan viseli el a különféle zajokat és egyéb kellemetlenségeket, amelyek egy űrutazással járnak.

Eleve kiszűrték azokat, akik elhamarkodottan cselekszenek, öngyilkosságra hajlamosak vagy szexuális devianciában szenvednek. Menteseknek kellett lenniük mindenféle pszichés betegségektől és rendellenességektől. A „fenegyerek” típusúak sem jöhettek szóba, mert elvárás volt, hogy hideg fejjel gondolkozzanak.
   
Most, a 21. században új kihívások léptek előtérbe. Már a Mars bolygóra való utazás foglalkoztatja a szakembereket, és azokat az önjelölteket, akik vállalkoznának erre az igazán vakmerő útra. Ha sikerülne is megvalósítani az utat, az óriási távolság miatt nem lenne elegendő idő, hogy visszahozzák az utasokat. 


Forrás: BBC


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár