Kiket veszélyeztet a trombózis?

2017.05.11.

Kiket veszélyeztet a trombózis?

Évente több mint 500 ezer ember hal meg trombózis következtében Európában. Ez a szám kétszer annyi, mint ahányan közlekedési balesetben, AIDS betegségben, prosztata- vagy mellrákban összesen az életüket vesztik – mondta Andreas Tiede professzor, a német trombóziskutató társaság elnöke.

A trombózis lényege, hogy a vérerekben rög keletkezik, amely részben vagy egészben megakadályozza a véráramlást. Ez agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz vezethet. A vénás trombózis beteg és egészséges emberben egyaránt előfordulhat.

Az esetek 90 százalékában a kismedencét és a lábakat érinti az elzáródás.

A bajok felismerését nehezíti, hogy az esetek legalább felében a betegség korai stádiumában nem lehet észrevenni a veszélyre utaló tüneteket. Megesik, hogy a véráramlást akadályozó rögök eltűnnek, mert a szervezet egy enzimmel feloldja a véráram útjába kerülő akadályt. Ha azonban a vér nem tud szabadon folyni, duzzanat keletkezik.

A tünetek felismerése nem könnyű, de a mozgás közben észlelt különféle fájdalmak utalhatnak a betegségre. Ultrahangvizsgálattal lehet biztosan megállapítani, hogy a véráramlás szabad, vagy sem.

A trombózis kockázatának leginkább a terhes anyák, az ágyban fekvők, a drogosok, valamint azok vannak kitéve, akiket daganattal kezelnek. Azok is veszélyeztetettek, akik keveset mozognak, sokat ülnek egy helyben, órákat töltenek autóvezetéssel. Ugyanakkor a túl megerőltető mozgásformák is a bajok forrása lehet. Az izomzat túlzott igénybe vétele hasonló reakciókat válthat ki, mint az egy helyben ücsörgés. A testépítés hódolói ilyen értelemben szintén veszélyeztetett csoport.

    
Forrás: Berliner Morgenpost

 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár