Klimax

2014.03.06. - Írta: betegvagyok.hu

Címkék: alvás klimax
Klimax

Tisztességgel felneveltünk három gyermeket, legkisebb lányom a nyáron ment férjhez. Üres lett a ház, s eljutottunk az urammal oda, hogy törődhetnénk egy kicsit többet egymással. Most töltöttem be az 50. életévemet, és egyáltalán nem érzem magam se öregnek, se csúnyának. Mégis, az utóbbi időben nem esik jól, ha a párom éjszaka közeledik hozzám. A régebbi örömök helyett a közösülés fájdalmat okoz, legtöbbször már a behatolás sem sikerül. Emellett nyugtalanul alszom, a legváratlanabb helyzetekben hőhullámok törnek rám, kiver a verejték, aztán pedig a hideg ráz. Gyakran érzek heves szívdobogást, s nyugodt, mondhatni eseménytelen életem ellenére, minden ok nélkül heves izgalom, sőt páni félelem fog el. Orvosnál még nem jártam. Arra kérem válaszoljon: a felsorolt tünetek utalnak-e valamilyen betegségre? Kell-e gyógyszert szednem?

Sz. Józsefné, Zalaegerszeg

Az Ön által felsorolt tünetek mindegyike a változókorral együtt járó csökkent női nemi hormonszint következménye. Ezen panaszok enyhítése, megszüntetése a ma már hazánkban is széles körben elterjedt hormonpótlástól várható. Az tanácsolom, hogy keresse fel az ország valamely menopauza (változókori) ambulanciáját. Itt először kivizsgáláson vesz részt, amely nőgyógyászati vizsgálatból, nőgyógyászati ultrahangvizsgálatból, mammográfiából (emlő röntgen), laborvizsgálatból és csontsűrűség mérésből áll. Ezután az Önnek megfelelő hormonpótlást kiválasztva kezdődik el a kezelés.
A hüvelyszárazság egy igen jellemző tünet, amely női hormont tartalmazó hüvelykrémmel helyileg is kezelhető. A hormonpótló kezelés javítja még a sokszor változókorban kifejlődő csontállományt vesztést, csontritkulást, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Bízom abban, hogy gondjai minél hamarabb megoldódnak. 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár