Küzdjünk lúgosító étrenddel a téli plusz kilók ellen!

Küzdjünk lúgosító étrenddel a téli plusz kilók ellen!

A lúgosítás olyan természetes eljárás, amely az ún. „lúgos étrend” fogyasztásával kívánja csökkenteni a test folyadékainak, például a vérnek, vizeletnek a hidrogénion koncentrációját, azaz növelni a pH-értékét.

Az artériás vér-pH élettani középértéke 7,4. A lúgos étrenddel ezt az értéket felfelé, 7,5 fölé toljuk el annak érdekében, hogy ezzel erősítsük immunrendszerünk, emeljük energiaszintünket. Ugyan komolyabb betegségek gyógyításában való hatékonyságát egyetlen orvosi tanulmány sem támasztja alá, azonban a téli – többnyire drasztikus – energiaszint-csökkenést vissza tudja fordítani, illetve segít tehermentesíteni testünket az ünnepi lakomák (túl)súlyos hatásaitól.

A táplálékok és a szervezet sav-bázis egyensúly összefüggéseit az orvostudomány hosszú évtizedek óta vizsgálja a vizelet kémhatásának ellenőrzésével. Bizonyos diéták, amelyek elsősorban a húsételek (sertés, marha, baromfi) és gabonafélék kerülését jelenti, valóban csökkentik a vizelet savasságát (így a vizelet pH-ja emelkedik), az így megváltozott kémhatása pedig nem kedvez számos urogenitális gyulladást okozó baktériumnak és a vesekő képződésének sem. Így a lúgosító étrend kedvező hatású például a visszatérő húgyúti fertőzések vagy vesekő esetében. Ugyanakkor ezt a fajta étrendet csak szabálykövető és a zöldségeket kedvelő Olvasóinknak ajánljuk. A lúgosító étrend alapját a zöldségfélék adják, illetve néhány gabonaféle, magvak, fűszerek rendelkeznek jó lúgosító hatással.

Néhány példa a lúgosító ételekre:
- zöldségek (bármilyen zöldség, kivéve a gomba);
- a gyümölcsök közül a citrom, grapefruit, meggy, lime, kókusz, éretlen, zöld banán;
- szója, szójabab, szójagranulátum;
- tofu;
- kecsketej;
- lencse, szárazbab;
- gabonafélék közül a hajdina, köles és tönkölybúza;
- magvak közül a tökmag, mandula, szezámmag, édes- vagy római kömény;
- fűszerek közül a himalája só, hagyma, fokhagyma, pirospaprika, cayenne bors, gyömbér, friss fűszernövények;
- édesítőszerek közül a sztívia, cikória;
- az olajak, zsírok közül pedig szintén jó lúgosító hatással bír az olívaolaj, tengeri halak olaja, lenmagolaj, ligetszépe olaj, kókuszolaj, avokádó-olaj, tőkehalmáj-olaj.

A lúgosító étrend alappillérei

1. Igyon sok folyadékot!

Talán a legfontosabb lépés a lúgosító étrend útján: hogy sokat kell inni!
A kellő mennyiségű folyadék segítségével tudjuk biztosítani a megfelelő energiaszintünket, az anyagcsere optimális működését és a méreganyagok, salakanyagok szervezetünkből való kiürítését is. Egy felnőtt ember napi folyadékszükséglete 2-3 liter, lehetőleg tiszta víz formájában. A cukros üdítők, a kávé vagy épp az alkohol természetesen nem számít bele, hiszen ezek savassá teszik a szervezetünket. Kevés folyadék fogyasztásakor gyakran előforduló tünet az, hogy szomjúságunkat éhségnek érzékeljük, így adva további esélyt a pluszkilóknak.

A lúgosító étrend követésekor a napi folyadékmennyiség testsúlyunkhoz viszonyítva 15 kg-onként 1 litert jelent. Azaz például egy 70 kg-os ember számára ez napi 4,6 liter. Ez a mennyiség sokak számára drasztikus lehet, így érdemes fokozatosan növelni a mennyiséget.
A legjobb, ha kifejezetten lúgos vizet iszunk, de ha 1 liter tiszta vízhez teszünk egy kávéskanál szódabikarbónát, ugyanúgy kiváló lúgos vizet nyerhetünk.
2. Fokozatosan térjen át a lúgosító ételek fogyasztására!

Az étkezési szokások drasztikus megváltoztatása gyakran többet árt, mint használ, így fontos, hogy fokozatosan hagyja el a savas ételeket étrendjéből.

3. Fontos a testmozgás!

A testmozgás az életmódváltás és minden fajta diéta hatékonyságát alapvetően befolyásolja, így természetesen a lúgosító diéta palettájáról sem hiányozhat. Amit ennek kapcsán ne felejtsen el, az az, hogy inkább a minőség legyen fontos, ne a mennyiségi mutatókat hajszolja. A napi rendszeres fél óra séta sokkal többet ér, mint a kampányszerű edzőtermi sportolás.


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár