Liszteriózis – leginkább a magzatot veszélyezteti

- Írta: SzN

Liszteriózis – leginkább a magzatot veszélyezteti

A hírhedt liszteriózis kórokozója (a Listeria monocytogenes) különösen életképes és ellenálló baktérium – még a fagyasztást is képes túlélni – így nem ritkán idéz elő akár igen súlyos megbetegedéseket is. Élelmiszerek, elsősorban tejtermékek fogyasztásával terjed, és fertőzés több szempontból is veszélyes lehet.

Azon túl, hogy sok esetben felelőssé tehető az újszülöttkori agyhártya- és agyvelőgyulladásért, a fertőzéses megbetegedések több mint ötöde halállal végződik. Épp ezért a baktériumfertőzés – a születendő magzat miatt – a terhes kismamákra, illetve a tartósan legyengült immunrendszerű emberekre nézve veszélyes a leginkább.

Az élelmiszerbiztonsági előírásokat nem megfelelően betartva készített, vagy a szállítás, tárolás során megfertőződött húsneműk, illetve nem utolsó sorban a pasztörizálatlan tejtermékek tartalmazzák leginkább a kórokozót, épp ezért a kismamákat gyakran eltanácsolják bizonyos típusú sajtkészítmények – mint a brie, a camambert vagy a feta – fogyasztásától.

Egészséges emberek szerencsére ritkán kénytelenek szembesülni a lisztéria-fertőzés tüneteivel, illetve ha meg is betegszenek, immunrendszerük könnyebben képes legyőzni a kórt. Ugyanez azonban sajnos már nem mondható el sem az újszülöttekről, sem pedig a tartós betegséggel élőkről, akiknél a fertőzés igen komoly, életveszélyes szövődményeket is okozhat. Amennyiben a betegséget időben sikerül diagnosztizálni, a teljes gyógyulás leginkább antibiotikum-terápiától várható.

A lisztéria-fertőzés legjellemzőbb tünetei

 • Lázas állapot.
 • Izomfájdalmak.
 • Hányinger vagy hányás.
 • A hasmenés.

A tünetek lappangási ideje általában néhány nap, de előfordulhat, hogy a fertőzés csak akár egy-két hónap elteltével produkál tüneteket. Ilyen sok idő elteltével jelentkezhetnek az idegrendszeri szimptómák is, amelyek a következők:

 • fejfájás,
 • nyaktáji fájdalom,
 • zavartság, dezorientáltság, alvási-ébrenléti zavarok,
 • egyensúlyzavar,
 • görcsök.

Tünetek terhességben illetve az újszülöttben

Kismamák esetében a fertőzés nemritkán csak igen enyhe tünetek képében jelentkezik, olyannyira, hogy a lappangó betegségre már csak sajnos az újszülött fertőzöttsége hívja fel a figyelmet, néha pedig csak annyira későn, hogy a csecsemő életét már nem lehet megmenteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen (lisztéria-fertőzéses) esetekben a csecsemő nemritkán már születés közben életét veszíti, vagy csupán néhány nappal éli túl születését. Az élve született csecsemők a felnőttekéhez hasonló tüneteket produkálnak, ingerlékenyek, és jellemzőem nem mutatnak érdeklődést a szopás iránt sem.

Amikor orvoshoz kell fordulni

 • Abban az esetben, ha rosszul érzi magát, vagy csak a gyanúja áll fenn, hogy lisztériával fertőzött élelmiszert fogyasztott, tanácsos mielőbb orvoshoz fordulnia, főképp abban az esetben, ha ön gyermeket vár.
 • Érdemes odafigyelnie táplálkozására, ha környezetében lisztéria-járványról hall, illetve ha házi készítésű, esetleg nem megfelelően pasztörizált élelmiszert (főképp sajtot, tejterméket) evett. Ha fertőzésre gyanakszik, forduljon orvoshoz!
 • Ha lázas, izomfájdalmat érez, hányingere van, hány vagy hasmenése van, mielőbb forduljon kezelőorvosához! Akkor se késlekedjen doktorhoz fordulni, ha bár tejterméket nem fogyasztott, azonban valamilyen húsneműt igen, és a tünetek fennállnak – ugyanis tejterméktől, hústól egyaránt megbetegedhet.
 • A magas láz, az erős fejfájás, a tarkómerevség, a zavartság és fényérzékenység súlyos idegrendszeri rendellenességre, agyhártyagyulladásra utaló tünetek, és mivel a Listeria monocytogenes órák alatt is komoly pusztítást képes véghezvinni a szervezetben, illetve komoly szövődményeket okozhat, ne késlekedjen: azonnal keressen fel egy sürgősségi ambulanciát!
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár