Mikor forduljunk szexuálterapeutához? I.

2014.03.25. - Írta: DA

Mikor forduljunk szexuálterapeutához? I.

Megfordult már valaha a fejében, hogy vajon milyen hálószobai problémák kiáltanak szexuálpszichológus segítsége után? Összeállításunk első részében a leggyakoribb olyan gondokat gyűjtöttük össze, amelyekkel az érintettek szakember segítségét kérik.

A vágy hiánya
 
Úgy érzi, nem kerül úgy hangulatba, mint azelőtt? Nincs egyedül. Az alacsony libidó a leggyakoribb ok, amellyel az emberek terapeutához fordulnak, és ugyan a nők körében gyakoribb, nem szabad azt hinni, hogy férfiaknál nem jelentkezik. A vágy hiányát nagyon nehéz kezelni, de amennyiben sikerül fényt deríteni az okaira, általában sikerül. Ezek az okok a legkülönbözőbbek lehetnek a hormonális problémáktól kezdve a pajzsmirigy-gondokon át egészen egyes gyógyszerek hatásáig. Amennyiben nem fizikai okra vezethető vissza a jelenség, ki kell deríteni, mi okozhat feszültséget a partnerek között. Az elfojtott nézeteltérések ugyanúgy okozhatnak pauzát a szexuális életben, mint például a munkahelyi nehézségek, amelyek agyonnyomják valamelyik felet, és miattuk az ágyban sem képes koncentrálni.
 
Eltérő szexuális igények
 
Minden nap szeretkezni szeretne, de partnerének bőven elég heti egy alkalom? Nos, ez is ismerős és általános jelenség. Rossz hír, hogy az eltérő szexigényt viszonylag nehéz kezelni: érdekes, hogy néha nem arról van szó, hogy eltávolodtak egymástól a felek, hanem épp ellenkezőleg, folyamatosan együtt vannak. Lehet, hogy már egy külön eltöltött nap is növelheti a vágyat.
 
Félrelépés
 
Ha valamelyik fél megcsalja a másikat, a házasságok jelentős része sosem lesz már ugyanolyan, mint előtte. A bizalom roppant nehezen építhető újjá, de a feladat nem lehetetlen: előfeltétel, hogy innentől fogva nyitott könyvként éljünk a másik mellett. És persze rengeteg időre van szükség ahhoz, hogy a sebek begyógyuljanak.
 
Gyerekek születése utáni és gyereknevelés melletti feszültségek
 
Sok párnak a gyerekek születése teszi tönkre a szexuális életét, akár beismerik, akár nem. A csecsemőkkel hosszabb-rövidebb ideig törvényszerűen együtt járó álmatlan éjszakák, a szoptatás, a nyugtalanul alvó kicsik és az egész napos rutin könnyen kiolthatják a vágyat főleg a nőkben, akiknek a tortúra után este leginkább néhány nyugodt óra alvásra vagy csendre van szükségük a regenerálódás érdekében, a szex pedig eszükbe sem jut. Sokaknál a terhességgel, szüléssel járó fizikai és érzelmi változások is nehézséget okoznak abban, hogy ismét felélesszék a lángot. Ha ez a helyzet, rossz hírünk van: magától nem fog megoldódni a probléma, vagyis felesleges is abban reménykedni, hogy majd minden visszaáll a normális kerékvágásba. Ilyen esetben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, amennyiben nem vagyunk képesek ismét mozgásba lendíteni a dolgokat az ágyban.

Hozzászólások

Rayo | 2012-08-27 07:06

Mit akartok igazi nagy fajedte1st? Minek? Nem lehet mdeinn re9sszel igaze1n nagyot fajedtani, e9s nem is kell. A jf3l beve1lt fatrf3l nem kell lete9rni szerintem.Ami tale1n tf6k felesleges a je1te9kba:* a kf6vetős kfcldete9sek (idegesedtő mindegyik)* a shop felfajedte1s csak arra jf3, hogy beve9telt termeljen, semmi jelentőse9ge nincs, mindegyikben ugyanaz a ke9szlet* soha tf6bbet ne legyen tower defense, mert gyűlf6letesAzzal viszont egyete9rtek, hogy a sok melle9kes dolog sze9ttf6ri a tf6rte9net edve9t, kicsit jobban egybe ke9ne tartani valahogy. Jf3k a sandbox elemek, kellenek is, de megkf6te9seket ke9ne alkalmazni.VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: 0 ( 0 szavazatb l)

oeryrx | 2012-08-27 17:24

V5Tfdr egpwewymetyk

lasfhr | 2012-08-29 16:58

BAw5wG mgonzejmshsa
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár