Mikor forduljunk szexuálterapeutához? I.

2014.03.25. - Írta: DA

Mikor forduljunk szexuálterapeutához? I.

Megfordult már valaha a fejében, hogy vajon milyen hálószobai problémák kiáltanak szexuálpszichológus segítsége után? Összeállításunk első részében a leggyakoribb olyan gondokat gyűjtöttük össze, amelyekkel az érintettek szakember segítségét kérik.

A vágy hiánya
 
Úgy érzi, nem kerül úgy hangulatba, mint azelőtt? Nincs egyedül. Az alacsony libidó a leggyakoribb ok, amellyel az emberek terapeutához fordulnak, és ugyan a nők körében gyakoribb, nem szabad azt hinni, hogy férfiaknál nem jelentkezik. A vágy hiányát nagyon nehéz kezelni, de amennyiben sikerül fényt deríteni az okaira, általában sikerül. Ezek az okok a legkülönbözőbbek lehetnek a hormonális problémáktól kezdve a pajzsmirigy-gondokon át egészen egyes gyógyszerek hatásáig. Amennyiben nem fizikai okra vezethető vissza a jelenség, ki kell deríteni, mi okozhat feszültséget a partnerek között. Az elfojtott nézeteltérések ugyanúgy okozhatnak pauzát a szexuális életben, mint például a munkahelyi nehézségek, amelyek agyonnyomják valamelyik felet, és miattuk az ágyban sem képes koncentrálni.
 
Eltérő szexuális igények
 
Minden nap szeretkezni szeretne, de partnerének bőven elég heti egy alkalom? Nos, ez is ismerős és általános jelenség. Rossz hír, hogy az eltérő szexigényt viszonylag nehéz kezelni: érdekes, hogy néha nem arról van szó, hogy eltávolodtak egymástól a felek, hanem épp ellenkezőleg, folyamatosan együtt vannak. Lehet, hogy már egy külön eltöltött nap is növelheti a vágyat.
 
Félrelépés
 
Ha valamelyik fél megcsalja a másikat, a házasságok jelentős része sosem lesz már ugyanolyan, mint előtte. A bizalom roppant nehezen építhető újjá, de a feladat nem lehetetlen: előfeltétel, hogy innentől fogva nyitott könyvként éljünk a másik mellett. És persze rengeteg időre van szükség ahhoz, hogy a sebek begyógyuljanak.
 
Gyerekek születése utáni és gyereknevelés melletti feszültségek
 
Sok párnak a gyerekek születése teszi tönkre a szexuális életét, akár beismerik, akár nem. A csecsemőkkel hosszabb-rövidebb ideig törvényszerűen együtt járó álmatlan éjszakák, a szoptatás, a nyugtalanul alvó kicsik és az egész napos rutin könnyen kiolthatják a vágyat főleg a nőkben, akiknek a tortúra után este leginkább néhány nyugodt óra alvásra vagy csendre van szükségük a regenerálódás érdekében, a szex pedig eszükbe sem jut. Sokaknál a terhességgel, szüléssel járó fizikai és érzelmi változások is nehézséget okoznak abban, hogy ismét felélesszék a lángot. Ha ez a helyzet, rossz hírünk van: magától nem fog megoldódni a probléma, vagyis felesleges is abban reménykedni, hogy majd minden visszaáll a normális kerékvágásba. Ilyen esetben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, amennyiben nem vagyunk képesek ismét mozgásba lendíteni a dolgokat az ágyban.

Bezár