8 tipp, hogyan legyen kiváló párkapcsolata

8 tipp, hogyan legyen kiváló párkapcsolata

Ahogy a gyerekdal is mondja: „Tavaszi szél vizet áraszt..., minden madár társat választ”. A tavasz beköszöntével sokunknak lesz derűsebb a kedve és erősödik az igényünk egy új, egészséges párkapcsolatot kialakítani vagy a már meglévő partnerünkkel több figyelmet, energiát fektetni a kapcsolatunkba. Nincsen bevált recept, ami alapján egy hibátlan, mindig zökkenőmentes együttélést tudunk kialakítani. Viszont vannak olyan tanácsok, amelyek segíthetnek elegyengetni a nézeteltéréseket és jobban egymásra fókuszálni.

Tegye meg mindazt, amit az első évben is


Ahogyan rohannak a hónapok és az évek, mindannyian hajlamosak vagyunk elkényelmesedni a saját kapcsolatunkban. Elveszítjük a türelmünket, nyugalmunkat és megértésünket, amit egykor a társunk felé irányítottunk. Csak gondoljon vissza az udvarlás kezdetére, az első évekre! Írja le az összes dolgot, amit akkoriban megtett a párjának. Most pedig nyugodtan újrakezdheti.


Kérdezzen és kérjen bátran


Az idő elteltével könnyen feltételezzük azt, hogy a partnerünk olyan jól ismer minket, hogy nem kell megkérnünk már semmire, hiszen magától mindent tud. Így viszont a várakozások fokozódnak bennünk, amelyeknek egyre nehezebb lehet megfelelni. Azonban ennek következményeként kialakulhat olyan bizonytalanság, ami miatt megkérdőjelezzük a kapcsolatunk életképességét. A tiszta kommunikáció pedig segít ezeket a feszültségeket eloszlatni bennünk. Azt is nyugodtan tartsa észben, hogy a „kérdezzen és kérjen bátran” elv kiterjed mindenre, egészen az érzelmi és testi vágyakig.


Ismerje meg partnerét


Teljesen ismernie kell a partnerét és tudnia kell zsigerileg, hogy mi hozza lázba Őt. A legfontosabb, hogy együtt tudjunk rezonálni a másik féllel. Azt sem kell mindig firtatni, hogy minek mennyi értelme van. Hiszen hogyha a kedvesének valami fontos, akkor Önnek is fontosnak kell lennie és meg kéne tennie. Valójában az lenne a leglényegesebb, hogy tökéletes összhang alakuljon ki egymás között.


Beszélje át a kapcsolatotMindig érdemes időközönként megkérdezni egymást, hogy mi működött vagy mi nem működött a kapcsolatban. Utána pedig célszerű törekedni a kevésbé jó részek javítására. Ön is bármikor kezdeményezhet, hogy milyen elképzelései és tervei vannak a következő heteket, hónapokat, akár éveket illetően a párkapcsolatukban. Így sikerül a félreértéseket minél hamarabb kideríteni és ahelyett, hogy két külön úton indulnának el, egyetlen közös cél felé tartanak majd.


Maradjon vonzó


Mégis mi változhatna a kapcsolatban, hogyha egyszer már Ön és a kedvese is elkötelezték egymás iránt magukat? Érdemes ezt a legszélesebb formában meggondolni. Vonzónak lenni a legösztönibb szinteken nyilván a hálószobai aktivitáshoz vezethet. Azonban fontosabb lehet az az értelmezés is, hogy mi izgat bennünket a társunkban a mindennapi életben és miért találtuk Őt vonzónak. Akár onnan elindulva, hogy szép a mosolya, értelmes vagy nagyon finomakat főz. Valamint azt is érdemes átgondolni, hogy mi lehet kevésbé vonzó a másiknak és azokat tudatosan korrigálni.


Töltsön kreatív és hasznos időt a másikkal


Nyugodtan lépjen ki a vacsora-mozi megszokásból és nézze meg, hogy egy kis újdonság milyen hatással lesz a kapcsolatára. Azonban nem lehet nagy a költségvetés? Ebben az esetben nem a pénz számít. Amennyiben ismeri a partnerét, akkor személyre szabottan, kreatív programokat találhat ki, amivel neki és Önmagának is kedveskedik. Ezen kívül rengeteg olcsó randiötlet található az interneten is. Legyen bátor és kezdeményezzen.


Csak rajta


Hacsak nem egy elkötelezett aszexuális kapcsolatról beszélünk, akkor az intimebb együttlétek is meghatározó részét képezik egy kapcsolatnak. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megbeszéljék az elképzeléseiket annak érdekében, hogy elkerüljék a kapcsolatuk kiüresedését. Mondjuk ritka, amikor ugyanabban a pillanatban mindkét fél ugyanolyan „hangulatban” van. Mégsem kell minden esetben elutasítani a kezdeményezést. Közhelyesen azt is mondhatnánk, hogy evés közben jön meg az étvágy. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig minden esetben igent kell mondania. Csupán figyeljen arra, hogy megmaradjon az egyensúly, mert az efféle intim kölcsönhatás erősíti a párkapcsolatot, valamint az egészségnek is jót tesz.


Minden nap vegyen ki szabadságot


A mindennapos és a munkahelyi zavaró körülmények nagyon könnyen nagyobb szerepet kaphatnak az elménkben, mint amit érdemelnének. Így viszont kevesebb idő és energia marad a saját partnerünkre. Szóval gyakorolnia kell, hogy amikor a társával van, akkor tényleg vele foglalkozzon és hallja meg, amit mond. A munkahelyi és minden egyéb gondokat hagyja az ajtó küszöbén!


Forrás: www.mindbodygreen.com


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár