Fogyókúrás csodaszerként reklámozzák, de ez az étrend valójában orvosi diéta, ami komoly kockázatokkal jár.
A fogyókúra világában az alacsony szénhidrát- és magas proteintartalmú étrendek gyakran kapnak kiemelt figyelmet. A Paleo és az Atkins diéta is ide tartozik, a gyakran ketogén, vagy csak "keto"-ként emlegetett diéták kategóriájába.
A valódi ketogén diéta azonban más. A többi alacsony szénhidráttartalmú diétával ellentétben, amik a proteinre koncentrálnak, a keto étrend a zsírra épít, ami a napi kalóriabevitel 90%-át kellene, hogy jelentse. Ez nem olyan diéta, amit érdemes lenne kísérletképpen kipróbálni.
A keto diétát elsősorban a gyerekek epilepsziás rohamainak gyakoriságának csökkentésére fejlesztették ki. Bár a súlycsökkentő hatását is vizsgálták, eddig csak a rövidtávú hatásokra terjedtek ki a kutatások, és azok is vegyes eredménnyel zárultak. Nem tudjuk, hogy hosszú távon is működik-e, illetve, hogy mennyire biztonságos.
Hogy működik a ketogén diéta?
A keto diéta arra készteti a szervezetedet, hogy másfajta üzemanyaggal működjön. A cukorra (glükózra) hagyatkozás helyett, ami szénhidrátokból (pl. magok, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök) származik, a keto diéta a ketogén testekre hagyatkozik, amit a máj állít elő az elraktározott zsiradékból.
A zsírégetés ideális módszernek tűnik néhány kiló leadásához. De rávenni a májat, hogy ketogén testeket állítson elő, nem könnyű:
- Előállításának előfeltétele, hogy megvond magadtól a szénhidrátokat, naponta kevesebbet kell fogyasztanod 20-50 grammnál (egy közepes méretű banán 27 gramm szénhidrátot tartalmaz).
- Néhány napig eltart a ketózis állapotának elérése.
- Ha túl sok proteint fogyasztasz, az akadályozhatja a ketózist.
Mit ehetsz?
Mivel a keto diéta nagy mennyiségű zsír bevitelén alapszik, a követőinek minden étkezéskor zsírt kell fogyasztaniuk. Egy naponta 2000 kalóriás diéta esetén ez jelenthet akár 165 gramm zsírt, 40 gramm szénhidrát és 75 gramm protein mellett, de a pontos arányok az egyéni szükségleteidtől függenek.
Bizonyos egészséges, telítetlen zsírok engedélyezettek a keto diéta során — mint a mogyorófélék (mandula, dió), magok, avokádók, a tofu és az olívaolaj. De elsősorban a telített zsírsavakra épül; az olajok (pálma, kókusz), a disznózsír, vaj és kakaóvaj fogyasztása nagy mennyiségben ajánlott.
A protein a keto diéta része, de nem tesz különbséget a sovány fehérjéket tartalmazó ételek és a magas telített zsírsav arányúak között, mint amilyen a marhahús, a disznóhús és a szalonna.
Mi a helyzet a gyümölcsökkel és a zöldségekkel?
Minden gyümölcsnek magas a szénhidráttartalma, de néhány közülük kis mennyiségben engedélyezett, például a bogyós gyümölcsök. A zöldségek, amik szintén magas szénhidráttartalommal bírnak, a fogyaszthatóság szempontjából a leveles zöldségekre (kel, mángold, spenót), a karfiolra, a brokkolira, kelbimbóra, spárgára, kaliforniai paprikára, hagymára, fokhagymára, gombára, uborkára, zellerre és tökre korlátozódnak. Egy csésze szeletelt brokkoli körülbelül hat kalóriát tartalmaz.
A ketogén diéta veszélyei
Elsősorban a telített zsírsavak fogyasztása okoz problémát, amik a „rossz” LDL-koleszterinszint megemelkedését okozzák, ezáltal növelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
További veszélyek:
Vitaminhiány, ásványi anyagok hiánya. Ha nem elég változatos az étrended, hiány alakulhat ki az olyan, alapvető tápanyagokból, mint a szelén, a magnézium, a foszfor, a B- és a C-vitamin.
Májproblémák. A sok zsír feldolgozása a máj túlterheléséhez vezethet, ami súlyosbíthatja a már fennálló májbetegségeket.
Veseproblémák. A vesék a fehérjék feldolgozását végzik, és a keto diéta túlterhelheti őket. A jelenlegi ajánlott fehérjebevitel napi 46 gramm nőknek és 56 gramm férfiaknak.
Szorulás. A keto diéta nagyon kevés rostot tartalmaz.
Hangulatingadozás. Az agynak szüksége van az egészséges szénhidrátokból származó cukorra. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta zavarttá, ingerlékennyé tehet.
A fenti kockázatok összeadódnak, ezért feltétlenül kérdezz meg egy orvost és egy dietetikust is mielőtt nekivágnál a ketogén diétának.
Forrás: www.health.harward.edu