Működik-e a keto diéta?

2020.10.14.

Működik-e a keto diéta?

A fogyókúra világában az alacsony szénhidrát- és magas proteintartalmú étrendek gyakran kapnak kiemelt figyelmet. A Paleo és az Atkins diéta is ide tartozik, a gyakran ketogén, vagy csak "keto"-ként emlegetett diéták kategóriájába.

Fogyókúrás csodaszerként reklámozzák, de ez az étrend valójában orvosi diéta, ami komoly kockázatokkal jár.

A fogyókúra világában az alacsony szénhidrát- és magas proteintartalmú étrendek gyakran kapnak kiemelt figyelmet. A Paleo és az Atkins diéta is ide tartozik, a gyakran ketogén, vagy csak "keto"-ként emlegetett diéták kategóriájába.

A valódi ketogén diéta azonban más. A többi alacsony szénhidráttartalmú diétával ellentétben, amik a proteinre koncentrálnak, a keto étrend a zsírra épít, ami a napi kalóriabevitel 90%-át kellene, hogy jelentse. Ez nem olyan diéta, amit érdemes lenne kísérletképpen kipróbálni.

A keto diétát elsősorban a gyerekek epilepsziás rohamainak gyakoriságának csökkentésére fejlesztették ki. Bár a súlycsökkentő hatását is vizsgálták, eddig csak a rövidtávú hatásokra terjedtek ki a kutatások, és azok is vegyes eredménnyel zárultak. Nem tudjuk, hogy hosszú távon is működik-e, illetve, hogy mennyire biztonságos.

Hogy működik a ketogén diéta?

A keto diéta arra készteti a szervezetedet, hogy másfajta üzemanyaggal működjön. A cukorra (glükózra) hagyatkozás helyett, ami szénhidrátokból (pl. magok, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök) származik, a keto diéta a ketogén testekre hagyatkozik, amit a máj állít elő az elraktározott zsiradékból.

A zsírégetés ideális módszernek tűnik néhány kiló leadásához. De rávenni a májat, hogy ketogén testeket állítson elő, nem könnyű:

  • Előállításának előfeltétele, hogy megvond magadtól a szénhidrátokat, naponta kevesebbet kell fogyasztanod 20-50 grammnál (egy közepes méretű banán 27 gramm szénhidrátot tartalmaz).
  • Néhány napig eltart a ketózis állapotának elérése.
  • Ha túl sok proteint fogyasztasz, az akadályozhatja a ketózist.


Mit ehetsz?

Mivel a keto diéta nagy mennyiségű zsír bevitelén alapszik, a követőinek minden étkezéskor zsírt kell fogyasztaniuk. Egy naponta 2000 kalóriás diéta esetén ez jelenthet akár 165 gramm zsírt, 40 gramm szénhidrát és 75 gramm protein mellett, de a pontos arányok az egyéni szükségleteidtől függenek.

Bizonyos egészséges, telítetlen zsírok engedélyezettek a keto diéta során — mint a mogyorófélék (mandula, dió), magok, avokádók, a tofu és az olívaolaj. De elsősorban a telített zsírsavakra épül; az olajok (pálma, kókusz), a disznózsír, vaj és kakaóvaj fogyasztása nagy mennyiségben ajánlott.

A protein a keto diéta része, de nem tesz különbséget a sovány fehérjéket tartalmazó ételek és a magas telített zsírsav arányúak között, mint amilyen a marhahús, a disznóhús és a szalonna.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel és a zöldségekkel?

Minden gyümölcsnek magas a szénhidráttartalma, de néhány közülük kis mennyiségben engedélyezett, például a bogyós gyümölcsök. A zöldségek, amik szintén magas szénhidráttartalommal bírnak, a fogyaszthatóság szempontjából a leveles zöldségekre (kel, mángold, spenót), a karfiolra, a brokkolira, kelbimbóra, spárgára, kaliforniai paprikára, hagymára, fokhagymára, gombára, uborkára, zellerre és tökre korlátozódnak. Egy csésze szeletelt brokkoli körülbelül hat kalóriát tartalmaz.

A ketogén diéta veszélyei

Elsősorban a telített zsírsavak fogyasztása okoz problémát, amik a „rossz” LDL-koleszterinszint megemelkedését okozzák, ezáltal növelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

További veszélyek:

Vitaminhiány, ásványi anyagok hiánya. Ha nem elég változatos az étrended, hiány alakulhat ki az olyan, alapvető tápanyagokból, mint a szelén, a magnézium, a foszfor, a B- és a C-vitamin.

Májproblémák. A sok zsír feldolgozása a máj túlterheléséhez vezethet, ami súlyosbíthatja a már fennálló májbetegségeket.

Veseproblémák. A vesék a fehérjék feldolgozását végzik, és a keto diéta túlterhelheti őket. A jelenlegi ajánlott fehérjebevitel napi 46 gramm nőknek és 56 gramm férfiaknak.

Szorulás. A keto diéta nagyon kevés rostot tartalmaz.

Hangulatingadozás. Az agynak szüksége van az egészséges szénhidrátokból származó cukorra. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta zavarttá, ingerlékennyé tehet.

A fenti kockázatok összeadódnak, ezért feltétlenül kérdezz meg egy orvost és egy dietetikust is mielőtt nekivágnál a ketogén diétának.

Forrás: www.health.harward.edu


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár