Nem kell tartanunk a sugárzás miatti egészségkárosodástól!

2011.04.14.

Nem kell tartanunk a sugárzás miatti egészségkárosodástól!

Az egész világot megrázta a Japánban történt súlyos katasztrófa. A március 11-ei földrengésben a fukusimai atomerőmű is megsérült, a radioaktív sugárzás következtében sugárszennyezett víz ömlött a Csendes-óceánba. Sokan aggódnak: a katasztrófa káros következményeinek Magyarországon is érezhető a hatása. A szakemberek azonban teljes bizonyossággal cáfolják a rémhíreket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint hazánkban nem érezteti hatását a katasztrófa, ezt elsősorban a nagy távolsággal magyarázzák. Dobson Tibor hivatalvezető hangsúlyozta, folyamatosan figyelemmel kísérik a fukusimai helyzetet, és a tényekről rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt. Magyarországon mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét. Az Országos Sugárfigyelő Jelző és Ellenőrző Rendszer az olyan sugárzások esetleges jelenlétét, erősségét méri, amelyeket egyetlen szervünk sem érzékel, de a szervezetre gyakorolt hatásuk időnként mégis megjelenhet. (Mérési adatok a www.katasztrofavedelem.hu honlapon.)

Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet szakértője szerint nem kell attól tartani, hogy fertőzött élelmiszerek kerülnének az országba. A környező országok halászati hatóságai folyamatosan vizsgálják a kifogott élőlényeket, és határértéket meghaladó többletterhelés esetén fogyasztási korlátozásokat vezetnek be. A Balatonból kifogott hal pedig egész biztosan nem érintett.

Japánban a robbanások és a gőzlefúvatások miatt a légkörbe valóban jutott radioaktív kibocsátás, elsősorban úgynevezett illékony hasadási termékek, cézium és jódizotópok. De önmagában a radioaktív anyagok kimutatása nem jelent egészségi kockázatot. Atombaleset nélkül is nap mint nap ér bennünket bizonyos mennyiségű radioaktív sugárzás, ami nem veszélyezteti az egészségünket. Az átlagember évente 2,4 mSv (millisievert) dózist kap természetes forrásokból. Ehhez lehet viszonyítani az esetleges többletterhelést, ami hazánkban nem kimutatható. Az 1986-ban bekövetkezett csernobili baleset radioaktív kibocsátása sokkal nagyobb többlet-terhelést okozott Magyarországon, és annak sem volt kimutatható káros egészségügyi hatása (a magzatokra sem!). A mostani fukusimai kibocsátás során mintegy ezerszer kevesebb radioaktív anyag jutott a környezetbe, mint Csernobilból, sokkal kisebb magasságba jutott a szennyeződés, ráadásul jóval távolabb történt tőlünk a mostani esemény. Emiatt Fukusima negatív egészségügyi hatásával Magyarországon nem lehet számolni.

További előnyünk, hogy itthon meglehetősen kevés távol-keleti élelmiszert fogyasztunk. A japán konyha szerelmesei pedig a katasztrófát követő különösen szigorú élelmiszer-ellenőrzésekben bízhatnak.

 

Hozzászólások

Sanne | 2011-08-25 14:17

Hot damn, looking pretty ufseul buddy.

xuuvwxmgwj | 2011-08-26 13:15

DwIE8P xgqsdcsruaiv
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár