Nemzeti kincsünk, a szaloncukor

- Írta: Szlávics Noémi

Nemzeti kincsünk, a szaloncukor

A szaloncukor egyedülálló specialitás, hungarikum – állítjuk mi, magyarok; és nem is véletlenül. Nemhogy szaloncukorral, de még a kifejezés megfelelőjével sem igen találkozhat az, aki országhatáron túl kezd kutatni a különleges karácsonyfadísz után.

A külhoni gyártók természetesen ünnepi csokoládék és desszertek garmadájával árasztják el vásárlóközönségüket, rénszarvassal díszített csokoládétáblával például, mely üdvözlőlapul szolgálhat, vagy épp karácsonyi matrjoskababával. Fára aggatható édességekből sincs hiány: csillogó alufólia-ruhába öltöztetett angyalarcú kisleányok, mindenféle rendű és rangú mikulások, hóemberek, selymes fényű, málnaszín csíkokkal borított gyermekálom-nyalókák várják, hogy a karácsonyfák ékességei lehessenek – de szaloncukor, az nincs.
Nem úgy, mint nálunk. A díszes csemege a kiegyezés körüli időkben indult hódító útjára. Akkoriban neves cukrászatok készítették, minden bizonnyal főúri, nagypolgári családok számára. A cukrászok a formákat rizsliszttel szórták be, majd belecsorgatták a még folyékony masszát. Dermesztés után következett a csomagolás. A gépet, az úgynevezett „ricselőt”, mely a szaloncukor selyempapírját egyetlen mozdulattal volt képes kirojtozni, az inasok kezelték, majd ők is szállították házhoz a Jókai által még „szalonczukkedli”-nek nevezett karácsonyfadíszt.
Azok sem maradtak feltétlenül szaloncukor nélkül, akik nem engedhették meg maguknak azt a fényűzést, hogy Kuglernél vagy Ruszwurmnál vásároljanak – egy, az ezernyolcszázas évek végéről maradt szakácskönyv például tizenhétféle szaloncukor leírásával segítette a merészebb háziasszonyokat.
Az ipar egy idő után természetesen „czukkedli”-fronton is átvette a hatalmat, ráadásul nem is csak egyszer: az ezredfordulón szinte már rá sem lehetett ismerni a nem is olyan rég még selyempapírba meg hópelyhes aranysztaniolba burkolt zselés szalonra. Napjainkban szerencsére kezdenek újjáéledni a kézműves-hagyományok, és e megújhodás, úgy tűnik, jótékony hatással van „nemzeti kincsünkre”, a szaloncukorra is.

Szaloncukor ma

Idén honfitársaink szaloncukor-vásárlásaikkal nagyságrendileg hat milliárd forintos forgalomnövekedést idéznek majd elő az édesség-piacon. Ez nagyjából öt tonna megvásárolt szaloncukrot jelent, családonként átlagosan másfél kilót.
Ami az ízpreferenciákat illeti, láthatólag még mindig nem tudunk elszakadni a zseléstől, bár sokunk szívesen fogyasztja a vajkaramellás, marcipános és kókuszos változatokat is.
A valóban csemege számba menő szaloncukrok fogyasztásának leginkább pénztárcánk szabhat határt: egy kiló különleges, úgynevezett prémium szaloncukor kilónkénti ára közel négyszerese egy felsőközép-vagy középkategóriás termékének. A fogyasztóvédők kóstoltatásos tesztjén mindkét csoport kitűnően vagy egész jól szerepelt – az olcsóbb és legolcsóbb termékek azonban nem kaptak túl bíztató kritikát…


 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár