Nobel-díjak 2010

2010.12.10.

Nobel-díjak 2010

2010. december 10-én kerül sor a Nobel-díjak átadására. Alfred Nobel svéd kémikus úgy végrendelkezett 1895. november 27-én, hogy vagyonának kamataiból minden évben részesedjenek a fizika, kémia, orvostudomány, irodalom kiválóságai, illetve az, aki a békéért a legtöbb erőfeszítést tette. 1968 óta a Svéd Bank közgazdasági Nobel-díjat is létrehozott, mely hivatalosan az Alfred Nobel-Emlékdíj nevet viseli.

 

Alfred Nobel célja nem az volt, hogy életművek elismerésére fordítsa a díjat, hanem hogy élő magánszemélyek konkrét teljesítményeiért járjon csak érem. Míg a tudományos és irodalmi díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, a békedíj esetében kicsit más a helyzet: itt a norvég parlament dönt, és a díjazott nem természetes személy is lehet, például egy szervezet. Erre több példa is akadt, például 1999-ben az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) brüsszeli szervezet részesülhetett az elismerésben, több kontinensen végzett úttörő humanitárius tevékenységéért

A 2010-es díjazottak:

FIZIKA:

Andre Geim és Konstantin Novoselov orosz fizikusok a grafénnel kapcsolatos kutatási eredményeikért

KÉMIA:

Richard F. Heck, Ei-Ichi Negishi és Akira Suzuki a palládiumatomok által katalizált szerves kémiai reakciók területén elért eredményeikért.

 IRODALOM:

Mario Vargas Llosa perui író „a hatalomszerkezetek feltérképezéséért és az egyéni ellenállás, fellépés és kudarc erőteljes ábrázolásáért".

ORVOSI:

Robert Geoffrey Edwards, a mesterséges megtermékenyítési eljárás (lombikbébi-módszer) kidolgozásában való úttörő szerepvállalásáért.

GAZDASÁGI:

Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides többek között a munkaerő-piac hatékonyságának, szabályozásának vizsgálatáért.

Az orvosi Nobel-díj

Idén Robert Geoffrey Edwards (1925-) lett az orvosi-élettani kategória díjazottja, aki elsőként végzett sikeres mesterséges megtermékenyítést emberi embrióval, mely eredményeként Angliában 1978. július 25-én megszületett Louise Brown, az első lombikbébi. Ewards Patrick C. Steptoe sebésszel dolgozott együtt, aki 1988-as halála miatt már nem érhette meg ezt az elismerést.

Mára az eljárás egyre elterjedtebb, annak ellenére, hogy a pápa most is kifejezte ellenérzését a természet rendjébe való beavatkozás miatt. A párok nagyjából 10%-ának azonban ez az egyetlen esélye arra, hogy gyermeke szülessen: mára több mint 4 millió ember született IVF (in vitro fertilitas) kezelés eredményeképpen – ez a szám Magyarországon évente kb. 1500-2000.

Nobel-békedíj

Kora délután a norvégiai Osloban kerül sor a Nobel-békedíj „kiosztójára” – sajnos csak idézőjelesen írható, hiszen az 54 éves Liu Hsziao-Po kínai polgárjogi harcost a hatóságok tavaly 14 évre bebörtönözték. A díjat odaítélő norvég parlament hivatalos indoklása szerint Liu az alapvető emberi jogok érvényesüléséért régóta folytatott, békés küzdelméért kapta meg az elismerést.

Ezzel természetesen nem váltottak ki osztatlan lelkesedést a kínai kormány tagjai közt: Fu Ying kínai külügyminiszter arra figyelmeztetett: árthat a norvég-kínai kapcsolatoknak, ha Liut jelölik. Annál is inkább, mivel a demokráciapárti ellenzéki már 1989 óta (Tienanmen téri diáktüntetés) aktívan tiltakozik Peking politikája ellen. Nálunk szerencsére ismeretlen az emberi jogok olyan mértékű semmibe vétele, ami Kínában mindennapos, ezért talán nehéz is megérteni a jelentőségét egy emberi jogokat szavatoló alkotmánynak, a nemzetközi megállapodások betartásának.

A díj most is fontos dologra hívja fel a figyelmet: a gazdaságilag megerősödő Kínának a felelőssége is megnő saját polgáraival szemben és nemzetközi szinten is. Elengedhetetlen volna, hogy Kína polgárainak alapvető jogai, mint szólás-, gyülekezési- és sajtószabadság teljesüljenek.

Liu a pekingi egyetem korábbi irodalom professzora volt, nem először börtönzik be, sőt, már 3 év átnevelő kényszermunkatábort is túlélt. Miután a norvégok nem álltak el döntésüktől, végleges bejelentésük pillanatában a BBC adása leállt Kínában.

Lech Walesa (szintén békedíjas) volt lengyel államfő bejelentette, hogy átveszi a kitüntetést Liu Hsziao-po helyett, hiszen feleségét sem engedik el a kínai hatóságok. Bár annak idején ő sem merte elhagyni Lengyelországot, felesége kiutazhatott Osloba. A képviselet csak szimbolikus lenne, míg a díjat és a vele járó pénzt és diplomát Liu át nem tudja majd venni.

Magyar díjazottak

A Nobel-díj történetében két olyan magyar díjazott volt, aki Magyarországról utazott ki az átadási ceremóniára: Szent-Györgyi Albert (orvosi, 1937) és Kertész Imre (irodalmi, 2002). Legutóbb 2004-ben volt magyar származású díjazott: Herskó Ferenc megosztott kémiai Nobel-díjat vehetett át.

Noha a rendezvények Stockholmban és Osloban lesznek, a közvetítés a világ minden tájáról megtekinthető a díj hivatalos honlapján: nobelprize.org/

 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár