Norvégiában boldog az élet

2017.03.23.

Norvégiában boldog az élet

Norvégia a világ legboldogabb országa az ENSZ reprezentatív felmérése szerint, amelyet az utóbbi öt évben végeznek el a boldogság nemzetközi világnapja alkalmából. A vizsgálatot 150 országban végzik el szubjektív módon.

Minden országban ezer embert kérdeznek meg, hogy egy tízfokú létrán melyik fokra állnának, ha a saját boldogságát kéne meghatároznia. A boldogsági rangsorban Norvégiát Dánia, Izland, Svájc és Finnország követi, míg a legboldogtalanabb országok csökkenő sorrendben Ruanda, Szíria, Tanzánia, Burundi és Közép-Afrikai köztársaság.

A boldogabb országok közé általában a nyugati államok tartoznak, amelyek rendre az élmezőnyben foglalnak helyet. Hollandia, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Svédország most is a legjobbak között szerepelnek. A legszomorúbb helyek most is főleg Afrikában találhatók, ahol a gazdasági gondokat súlyosbítják a háborús konfliktusok vagy az általános nyomor és éhezés. 

Noha a boldogság érzésének mércéje nagyban szubjektív, olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az állam szociális támogatása, a várható élettartam, a szabadság foka, a korrupció mértéke, az emberek közti viszony. Némileg meglepő, hogy az Egyesült Államok némileg visszacsúszott a rangsorban a gazdasági növekedése ellenére. Ennek okát abban látják, hogy az utóbbi években nőtt az egyenlőtlenség, a korrupció és az elmagányosodás. Szakértők szerint túlzás válságról beszélni, de kétségtelen, hogy az amerikaiak egyre inkább úgy érzik, hogy az emberek közötti szociális kapcsolat szétesőben van. Politikusok egy csoportja azzal a programmal állt elő, hogy „állítsuk vissza Amerika boldogságát”.   

Az észak-európai országok boldogságának titka, hogy nemcsak a gazdasági mutatókat tekintik fontosnak, hanem a barátságos és emberi környezetet a munkahelyeken, iskolákban, a hétköznapi élet minden területén.


Forrás: BBC


 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár