Nyári napok – felhőtlenül!

- Írta: dr. Kővá­ri Zi­ta, gyer­mek­or­vos

Címkék: sérülés
Nyári napok – felhőtlenül!

A nyár rövidebb-hosszabb időre szinte mindannyiunk számára a lazítás, a pihenés, az utazások ideje. Ilyenkor még többet élvezhetjük a napfényt, a természet szépségeit, a szabadidő gondtalan perceit. Ilyentájt visszatérő kérdés: mit szükséges vinni egy „babás utazáshoz”?

A szabadban tartózkodás, az aktívabb mozgás, a sportolás, a fürdés megnöveli a veszélyforrások számát. Kitör a vakáció, az öltözetünkhöz hasonlóan a szülői felügyelet is lazább ilyenkor. Megnövekszik a bőrelváltozások, a bőrön át a szervezetet érő fertőzések, a sérülések, a balesetek száma. Üdülés alatt, idegen helyen nem ismerhetjük az orvosi rendelések helyét és idejét, ezért néhány tanáccsal szeretnék szolgálni az első otthoni teendőket illetően.

Kirándulásnál erdős részen kullancs kerülhet a bőrre, emiatt hazaérkezéskor célszerű átvizsgálni az egész testünket, főleg a hajlatokat. Fontos, hogy az állat hasi-potrohi részét minél hamarabb eltávolítsuk, mert az esetleges kórokozót a bélcsatornájából injektálja az ember bőrébe. Ha kell, eltávolításához szakember segítségét is vegyük igénybe. A kullancsok agyvelőgyulladást okozó vírust, vagy bonélia-baktérium fertőzést (ez okozza az ún. Lyme kórt) terjeszthetnek. Az első ellen megelőző, és a csípés után alkalmazható védőoltások állnak rendelkezésre. Az utóbbinál csak a már kialakult betegséget tudjuk kezelni.

Rovarcsípés esetén hűs vizes borogatás, recept nélkül kapható krémek használhatók. Jó, ha az úticsomagba teszünk ezekből is. A méh, vagy darázscsípés, az esetleges vegyszert hordozó rovarok jelentősebb duzzanatot, vizenyőt, vörösödő, viszkető bőrgyulladást okozhatnak. A helyileg alkalmazott hűsítő krémek mellett kalcium pezsgőtablettát használhatunk, amely csaláncsípés, csalánkiütés esetén is jól beválik. Az említett növénnyel, vagy egyéb allergizáló faktorokkal való bőrkontaktus nyomán kialakult térképszerűen vörös foltokat, a nagy zöldlevelű utilapu is remekül csillapítja.

Sérülés, baleset is többször adódik a nyári időszakban. Sokszor elegendő egy gyorstapasz. Komolyabb esetben vizsont jódos sebfertőtlenítő oldat vagy krém nem hiányozhat a házipatikából. A felületes horzsolások, kisebb vágott vagy szúrt sebek, enyhe égési sérülések ezekkel jól fertőtleníthetők. Erősen vérző, vagy szétnyíló, tátongó sebek esetén forduljunk orvoshoz. Elsősegélyként a sérültet helyezzük nyugalomba, a végtagot felemelve, felpolcolva, vagy a vérző eret a csontos alaphoz nyomva segíthetünk.

Apró idegentest, tüske, szálka esetén áztassuk a sérülés helyét, ilyenkor a felpuhult bőrből könnyebb az eltávolítás. A szembe került anyagot azonnal bő vízzel kell kimosni, és gézlappal letakarni. Így vigyük a beteget orvoshoz. Égés, forrázás esetén azonnal megkezdett bő, hideg vizes hűtés ajánlott, zuhanyozással. Ha elesés, leesés miatt a fejet is ütés érte, „agyrázkódásos” tünetcsoport alakulhat ki, sokszor pár órával a sérülés után is. Fejfájás, bágyadtság, sápadtság, hányinger, hányás jelentkezhet, indokolt lehet párnapos orvosi megfigyelés.

Remélem azzal, hogy az esetleges veszélyforrásokat „csokorba szedtük”, senkinek nem szegtük kedvét. Pihenjenek, nyaraljanak kellemesen! Felhőtlenül töltött nyáridőt kívánok!


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár