Sportsérülések

2012.06.12. - Írta: dr. Hidas Péter, ortopédsebész- és sportszakorvos

Sportsérülések

A sportsebészeti gyakorlatban a sportsérüléseknek több csoportját különböztetjük meg. A legjelentősebb, a sportot űző emberek számára is fontos a két fő csoport, az akut és a túlterheléses sérülések megkülönböztetése. Az akut sérülés általában egy, nagyobb traumához kötötten kialakult sérülés. Ezzel szemben a túlterheléses sportártalmaknál a terhelés és a terhelhetőség megbomlása tartós, valamint ezeket ismétlődő, kisebb traumák okozzák.

Az okok

A sportsérülések leggyakoribb okai a belső tényezők közül a testi képességek túlbecslése, a fáradtság, a sportolást megelőző edzések, illetve a bemelegítés hiánya. Külső tényezők közül legtöbbször az időjárást, a hiányos sportfelszerelést, a sportolók fegyelmezetlen magatartását okoljuk.

A meg­elő­zés

A sérülések megelőzése érdekében a sportolást csak akkor kezdjük meg, ha izmainkat alaposan bemelegítettük. A bemelegítésre legalább 20 percet kell szánnunk. Ez idő alatt lassú futás, kocogás, az érintett izomcsoportok nyújtása, úgynevezett streching gyakorlatok végzése javasolt. Ezzel az izom és ízületi sérülések nagyobbik része megelőzhető. Javasolt a sportfelszerelés alapos áttekintése, a sportághoz, talajhoz alkalmazkodó lábbeli kiválasztása. A megfelelő sportfelszerelés, cipő sokszor komoly sérülésektől óv meg bennünket. Olyan sportágaknál, ahol ez szükséges, ne mulasszuk el a védőfelszerelések használatát!

A sé­rü­lé­sek

A leggyakoribb sportsérülések a különböző enyhébb zúzódások, húzódások. Ezek általában néhány nap pihentetésre megszűnnek. Ilyenkor a gyógyulási idő rövidítése érdekében fontos a nyugalomba helyezés, kímélet, a sérült végtag felpolcolása, hűtése. Amennyiben a tünetek néhány nap alatt nem enyhülnek, vagy ízületeink megduzzadnak, akkor a számunkra egyszerűnek tűnő sérülések esetén is keressük fel a megfelelő szakembert. Súlyosabb sérülések: csonttörések, ízületi sérülések, izomszakadások esetén általában azonnal menjünk a legközelebb eső szakintézetbe. Ilyenkor fontos a sérült végtagot, illetve ízületet a helyszínen rögzíteni, felpolcolva nyugalomba helyezni és hűteni.

A túl­ter­he­lés

A túlterheléses sportártalmak általában sportágra jellemzően alakulnak ki. Ilyenek például az ún. „teniszkönyök”, a „golfkönyök”, az „ugrótérd”, stb. Ezek felismerése, elkülönítése más megbetegedésektől nem mindig egyszerű. Kezelésük sokszor nagy türelmet igényel mind az orvostól, mind a betegtől. Hasonló jellegű panaszok esetén, amennyiben azok pihentetés ellenére több héten át nem enyhülnek, vagy terhelésre ismételten ugyanazon a helyen jelentkeznek, érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár