Sportsérülések nőknél

Címkék: sérülés törés
Sportsérülések nőknél

Felmérések szerint a nők körülbelül azonos arányban szenvednek el sérüléseket sportolás közben, mint a férfiak. Hivatalos adatok bizonyítják, hogy a sport egyre jobban elnőiesedik: a hetente legalább két alkalommal testmozgást végzők közel 60%-a nő. Egyre több nő úszik, sétál, jár aerobic és callanetics órákra. Ezzel a tendenciával párhuzamosan sajnos növekedett a nőknél a sportolásból eredő sérülések száma is. 

 

Akik nem sportolnak aktívan, tévesen gondolják, hogy nem kell aggódniuk a sérülések miatt; azonban egy amerikai Testnevelési Egyetem oktatói által összeállított tanulmányból kiderül, hogy a mintegy ezer megkérdezett, akiknek nagy része 20-40 év közötti nő volt, évente átlagban két komolyabb sérülést szenved el. A futás, az aerobic, a lépcsőzés, sőt még a séta is nemcsak kisebb ínhúzódást, de egészen komoly sérüléseket is okozhat.
Miért történik olyan sok baleset egészséges testmozgás közben? Nyilvánvaló, hogy a kemény sport igénybe veszi a szervezetet, különösen az ízületeket, amelyekre hatalmas erő hárul például futás, vagy lépcsőzés közben. Sokan túl intenzíven, és túl gyakran sportolnak, megerőltetetik magukat, amelynek eredménye lehet a váll-, térdízület fájdalom kialakulása (Az akut sérülések egy alkalommal történt baleset következményei, például rosszul lépünk, és kificamodik a bokánk). Mindezek mellett, bizonyos nők a gyengébb csontozatuk miatt sokkal könnyebben megsérülnek, mint mások.
Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakrabban előforduló sérüléseket, azok megelőzését és kezelését. A legtöbb sérülés e négy tényező hatására reagál: pihenés, jég, nyomás, emelés. Az akut sérüléseknél kérjük ki az orvos tanácsát, s ha a fájdalom fokozódik, a testrész bedagad, illetve négy-öt nap múlva is megmarad, akkor is haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Térdfájás

Talán a legelterjedtebb a térdkalács fájdalom. Az ortopédsebészek szerint nőknél nagyobb számban fordul elő; főleg azoknál, akik aerobikoznak, vagy rendszeresen futnak. Ennek az a magyarázata, hogy a nőknek szélesebb a csípőjük, mint a férfiaknak, s minél szélesebb a csípő, annál nagyobb a combcsont és a térd által bezárt szög. Ez további megerőltetést jelent a térkalács számára, s így intenzív mozgáskor fájdalom alakul ki. A térdfájás további okai lehetnek a lábak túlzott kifordulása, amikor a lábfejállás közben befelé néz, valamint a gyenge combizom.
Térdfájás ellen néhány hétig javallott a futást és aerobicozást mellőzni, a biciklizés kevésbé terheli meg a térdeket, s a combizmokat is erősíti. Jó erősítő feladat továbbá, ha nyújtott lábbal leülünk a földre, 5 mp-ig megfeszítjük a combizmokat, s ezt megismételjük naponta hatvanszor.
A másik, még súlyosabb térdprobléma az elülső keresztszalag-szakadás, amely különösen kosárlabda-játékosoknál gyakori. Ez a sérülés körülbelül négyszer gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, ennek oka a mai napig ismeretlen. Ha a sérülés nagyon fájdalmas, dagadt, forduljunk orvoshoz. A térdszalag-szakadás súlyosabb eset: elképzelhető, hogy csak műtéti úton lehet rajta segíteni.

Vállfájás

Könnyen megfájdulhat a válluk azoknak, akik sportolás közben sokszor emelik fel a karjukat, például a röplabdások, kosarasok, teniszezők, úszók. Mind a férfiak, mind pedig a nők körében elterjedt, de a nők, elsősorban gyengébb felsőtestük miatt, hajlamosabbak rá. Az izmok megerőltetésével az inak megfeszülnek és bedagadnak. Mivel az inak két csont között, igen szűk helyen helyezkednek el, becsípődhetnek, s a kar emelésekor fájdalmat okoznak. Ez a fájdalom megelőzhető, ha edzés előtt óvatos karkörzéssel bemelegítünk, illetve a vállizmokat súlyemeléssel erősítjük.

Lábszárizom-gyulladás

A hirtelen megerőltetéstől (futás, aerobicozás) a lábszárizom és az inak begyulladhatnak. A tapasztalt futók esetében a kemény talajon való futás, valamint az elnyűtt futócipők, amelyek párnázása már elkopott, okozhatják ezt a sérülést. A sérülés megelőzhető, ha csökkentjük a futás mennyiségét, vagy másféle sportot választunk, amíg a fájdalom nem enyhül. Bizonyosodjunk meg róla, hogy cipőnk megfelelően támasztja meg a talpunkat, elnyűtt sportcipőnket inkább cseréljük le.

Csonttörés

A túl intenzív sportolás a csontokban hajszálrepedést válthat ki. Bár ez a sérülés mindkét nemnél előfordul, legvalószínűbb azoknál a női atlétáknál, akiknek legalább három egymást követő alkalommal kimaradt a havi vérzésük. Ennek oka az, hogy a menstruáció elmaradása korai csontritkuláshoz vezethet, s így a csontok meggyengülnek, törékennyé válnak. A törés bármely csontban bekövetkezhet, akár a csípőben, illetve a gerincoszlopban is, de ezek a szélsőséges esetek azoknál a sportolóknál fordulnak inkább elő, akik rendszeresen futnak, vagy a lábakat intenzíven igénybe vevő „rúgó” sportot űznek. Sajnos, a csonttörésre jellemző hogy nagyon lassan gyógyul, s a fájdalom reggeltől estig tartó szenvedést okoz. A sérülés kezelése a törés súlyosságától, illetve annak helyétől függ, de mindenképpen sokat segít a pihenés. Abban az esetben, ha a csont meggyengülése, illetve törése valószínűleg a havi vérzés elmaradása miatt következett be, az orvos a menstruáció mesterséges beállításával segíthet, vagy ha a kiváltó ok a túlzott soványság, hízókúrát javasolhat a betegnek.
 

Bezár