Sebbel-lobbal

2010.10.22.

Címkék: égés seb
Sebbel-lobbal

Elég egy óvatlan lépés, egy rossz mozdulat, egy figyelmetlen pillanat, és kész a baj. Kisebb vagy nagyobb, de mindenképpen fájdalmas. Nagyon fontos, hogy a sérülés első pillanataiban helyesen járjunk el, mert ez meghatározza a későbbi gyógyulási folyamatot.

Égések

Az égett bőrfelületet azonnal hideg, folyó víz alá kell tartani, máskülönben az égés mélyebb bőrrétegekbe hatol, s így súlyosbítja a sebesülést. Kerüljük el a jég használatát, csak megfagyasztaná az amúgy is érzékeny sebet. Tízforintosnál nagyobb égési felület súlyosabb égésre utalhat, ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz. Kérjük ki az orvos tanácsát akkor is, ha súlyos az égés a karon, a lábon, vagy bármilyen égési sérülést szenvedünk az arcon, illetve a nemi szerveken. Végül, de nem utolsósorban bízzuk a gyógyítást az orvosra akkor is, ha az égett terület nem fájdalmas, vagy érzéketlen: ekkor valószínűleg idegi sérülés következett be.

Vágások, karcolások

Ha a seb felszínes, de tenyér felületénél nagyobb kiterjedésű, vagy ha a seb több bőrréteg mélységű, forduljunk orvoshoz. Kisebb seb esetében tiszta ujjbeggyel, vagy egy törülközővel tegyünk nyomókötést a sebre, amíg a vérzés nem csillapodik. Ezután tisztítsuk le a felületet enyhén szappanos, vagy sima, folyó vízzel. Óvatosan távolítsuk el róla az aszfalt-, homokdarabkákat, majd a gyulladás megelőzésére kenjük be a gyógyszertárakban, drogériákban kapható fertőtlenítő kenőccsel, krémmel. A kenőcs elősegíti, hogy az újonnan fejlődő bőr hatékonyan „átnőjön” a sérült felületre. Amikor a seb gyógyul, a sebszélek egymás felé mozognak.
Mivel a krém csúszós környezetet biztosít, segít abban, hogy a két bőrfelület könnyebben összenőjön. Így a seb gyorsabban és jobban gyógyul. Fedjük le a sebet olyan kötszerrel, amely nem tapad, így nedves környezetet biztosíthatunk, a gyógyulás gyorsabb lesz, s egyben védi a sebet is. Tisztítsuk ki a sebet, s a kötést naponta legalább egyszer cseréljük, míg teljesen be nem gyógyul. Ma már a legtöbb gyógyszertárban, drogériában kapható mindenféle sebre, testrészre helyezhető sebtapasz. Forduljunk orvoshoz, ha a seb fájdalmas, vagy érintése forró, vörös csík képződik, vagy genny szivárog belőle, mert ezek mind gyulladásra utaló jelek.

Hegesedés

Ha az alábbi tényezőknek tudatában vagyunk, minimálisra csökkenthetük a seb további sérülésének az esélyét, illetve elősegíthetjük a varasodást.
A sérülés elhelyezkedése: a leggyakoribbak az állon, fülön, háton, mellkason és a mellen keletkezett sérülések. Ezen kívül gyakoriak az ízületek: a könyök, a váll, az ujjak és térd sérülése, mivel ezeket a testrészeinket állandóan hajlítjuk, nyújtjuk.
A seb mélysége: minél mélyebb a seb, annál nagyobb a varasodás esélye.
A var megkeményedése: a varos seb meggátolja az új bőrsejtek növekedését és mozgását. A kötszerek és a különböző fertőtlenítő kenőcsök, krémek ezt megakadályozhatják. Ne piszkáljuk a varos sebet! A frissen képződött bőrsejteket is felpiszkáljuk vele, s ez hátráltatja a gyógyulást.
Gyulladás: akadályozza a seb gyógyulását, s gyakran még nagyobb var kialakulásához vezet.
Örökletes tulajdonságok: a gyógyulás „gyorsasága” minden embernél különböző, s örökölhető tulajdonság.
 

Hozzászólások

Kakukk | 2018-06-02 10:27

*égési sérülés probléma mentesítése hűtése és fájdalom csillapítása ventilátorral, gyógyítás sós vízzel... és mézzel! Hinni és nem hinni ... ez nem lehet kérdés. Mindenki nagyon okos és hatalmas okosságokat tud közzétenni... de kérem!? Ki volt szenvedő alanya annak és kiváló jelencselekvője amiről /vel kapcsolatban elmélkedik? Ha és amennyiben gonosz lennék akkor azt kívánnám, hogy aki írja ezeket a tanácsokat soha ne jusson szintesebb és gyakorlatiasabb ellátáshoz... szenvedjen hogy átérezze a megoldások valóságos ízét! Amikor a lélekjelenlétről és a határozottan nem tudom-fogalmam sincs mi ilyenkor a teendő kerül a terítékre, akkor minden ezt és azt hallottam elmélkedés másodperce nagyon súlyos konzekvenciákkal jár! Vannak dolgok, amiket nem lehet eleget gyakorolni... beszélni róluk és vannak olyanok, akik minden ismeretük ellenére sem képesek akkor cselekedni, amikor arra azonnal szükség lenne. Az emberek nem egyformák és ezt, el kell mindenkinek fogadni még akkor is, ha képtelen rá! Azok akik lefagynak egy azonnali beavatkozást igénylő folyamat láttán... biztosan nem fognak a MENTŐ szolgálatnál dolgozni TEREPEN! Ettől függetlenül számos helyen viszont igen... A saját esetem: 2x forrázás valóban erősen forrásban levő vízzel. (utólag, csak mosolyog az ember rajta) De a tény az, hogy az edény füle levált annak megemelésekor.... és amikor billet a forró víz betakarta a kéz egészét... majd a következő ténykedés a megszüntetésre összpontosítottan repült minden a mosogatóba... 5mp második forrázás... ugyanott. Mivel nálam a frigóban mindig van több palack szűrt, valódi tiszta víz... a megoldás azonnali. Edény... megtölt... kéz bele. Folyó víz? 10 perc? Ne röhögtessenek már...! Több mint 2 órát hűtöttem miközben mozgattam a hideg vízben a kezem és tornáztattam az ujjaimat. Amikor melegnek éreztem az egyébként eléggé hideg vizet cseréltem és tettem bele egy kanál elvileg jódozott sót. Borzasztó hányinger... zsibbadás és mindenféle nyavalya ellenére... enyhült kissé de csak akkor, amikor a hideg vízben volt. Ha kivettem elkezdett pirosodni a bőr és megjelent az elképesztően égető fájdalom. 2 óra nagyon hideg víz hűtés után, bekentem mézzel! ... igen! És sóval! ... igen! És a fájdalom lassan elkezdett enyhülni... mivel rásegítettem egy ventilátorral a hiányzó hűtésre. Mivel én egyébként gépelek... rengeteget... a kéz hiánya katasztrófa lenne számomra. De így egy remek zacsizott kézzel is kiválóan tudtam gépelni, miközben a ventilátor hűtötte... Amikor arra gondolok, hogy mézzel bekent és besózott kézzel mennyi mindet lehet csinálni... 2 nap és alig piros. Ha orvoshoz szaladok és megvárom a sorom... 2 hónap és kitudja mennyi szövődmény a rengetek haszontalan idő katasztrófák sora egy valaki életében... még akkor is ha képtelen végiggondolni a napi rutinját mihez is kell mind a kettő kéz... illetve vagy az egyik vagy a másik!
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár