Sikeres arcátültetés Amerikában

2017.02.24.

Sikeres arcátültetés Amerikában

Sikeres arcátültetést hajtottak végre Amerikában a nyáron, ám a történet kezdete több mint tíz évvel korábbra nyúlik vissza. Akkor, 2006-ban a 21 éves Andy Sandness kétségbeesett lépésre szánta el magát. Öngyilkosságot kísérelt meg, de a saját magára leadott pisztolylövéstől nem halt meg.

Az állkapcsa viszont leszakadt, az egész arca súlyosan megsérült. A Mayo klinika orvosai igyekeztek rendbe hozni az arcát, de elsőre nem sikerült tökéletesen.

Teltek-múltak az évek, amikor 2012-ben a Mayo klinika specialistái azzal az ötlettel álltak elő, hogy végezzenek arcátültetést a férfin. A beavatkozás rendkívül bonyolult és számtalan kockázattal járt, de Sandness végül ráállt a műtétek sorozatára.

„Ha valamennyire úgy nézek ki, mint korábban, és a szervezetem is jobban működik, akkor minden reménysugár számít. A sebészeknek köszönhetem, hogy rávettek a beavatkozásra, és újra normális emberként élhetek” – nyilatkozta a férfi. Sebészek egész csapata készült a különleges műtétre, hosszú hónapokon át készültek a feladat elvégzésére.

2016 telén, amikor Sandness a donorlistán várakozott csekély reménnyel, egyszer csak telefonhívás érkezett. Egy 21 éves fiatalember főbe lőtte magát, aki végül a donor lett. Lilly Ross, a felesége némi habozás után beleegyezett, hogy férje arcát egy másik emberre ültessék át. Éppen várandós volt, és úgy gondolta, hogy születendő gyermekének majd megmutatja, hogyan nézett ki az apja, aki halála után segítségére volt egy másik embernek.

Az egész beavatkozás 56 órát vett igénybe. Hatvan orvos és asszisztenseik vettek részt a műtétek sorában. Az első nap azzal telt, hogy az elhunyt férfiról kioperálták a csontokat, izmokat, bőrt. A további órákban Sandness arcának helyreállítása következett.

Összesen 32 óráig tartott a transzplantációs művelet. Ennek során Sandness arcára operálták az új orrot, szájat, fogakat, ajkakat, állkapcsot. Az orvosok három hétig nem engedték meg a férfinak, hogy tükörbe nézzen. Mikor végre eljött ennek az ideje, Sandness felragyogott az örömtől. „Kaptam egy második esélyt az élettől, hogy visszaszerezzem azt, amit egyszer már elvesztettem. Ezt az érzést nem tudom szavakban kifejezni” – mondta. 

  
Forrás: Business Insider

  


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár