Strandolhatnak-e a gyermekre vágyó nők és a várandós kismamák?

2012.07.18. - Írta: Dr. Sávay Sándor szülés-nőgyógyász

Strandolhatnak-e a gyermekre vágyó nők és a várandós kismamák?

A legújabb vizsgálatok alapján élővizeink tisztasága kiváló, vagyis szerencsére nem jelent egészségügyi kockázatot, ha megmártózunk egy forró nyári napon. Vannak azonban olyan speciális helyzetek, mint például a várandósság időszaka, vagy egy meddőségi programban való részvétel, amikor tanácstalanok lehetünk abban, hogy nem jelent-e egészségügyi kockázatot a strandolás?

Az adatok is bizonyítják, hogy a magyarországi vizek tisztasága kiváló, a terhesség pedig egyébként protektív hatású, hiszen ilyenkor a hüvelyflóra is átalakul, amely védő hatással bír a méhüregre is. Ilyenkor ugyanis a hormonális hatások következtében megváltozik a hüvely állapota, mely során olyan baktériumflóra kerül túlsúlyba, amely természetes módon védi a méhüreget a fertőzéstől, továbbá a méhszáj is nehezebben átjárható a fertőzések szempontjából. Amennyiben ezek a vizek kiváló tisztaságúak, akkor ez azt jelenti, hogy a terhességre vonatkozóan sem jelentenek kockázati tényezőt, nyugodtan hűsíthetik magukat a leendő édesanyák, nem veszélyeztetik a magzatukat. A természetes protektív faktorok szerencsére védelmet nyújtanak, hiszen a terhesség immunológiai változásokkal is jár, ami szintén a terhesség védelmét szolgálja.


A meddőség kezelése a gyermekvállalás egy speciális fajtája, amely pszichésen is megterheli a párokat, ezért talán az ezzel a problémával küzdő nők jobban odafigyelnek minden apró részletre, és több bennük a szorongás is. A meddőségi program megkezdése előtt fontos kivizsgálni a pár mindkét tagját, amely során fény derülhet olyan fertőzésekre is, amelyek esetleg nem okoznak semmiféle tünetet sem, mégis károsan hathatnak a gyermekvállalási esélyekre. Ha szükséges, akkor ezeket a fertőzéseket kezeljük, és ha már helyreállt az optimális állapot, akkor már csak arra kell figyelni, hogy a program során a pár megőrizze az egészségét. Inkább emiatt érdemes fokozottan odafigyelni a program során és a terhesség első trimeszterében, de az előbbieket figyelembe véve nagy aggodalomra nincs ok, a meddőségi programban résztvevőknek sem kell elzárkózniuk a nyaralás örömeitől


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár