Energiadús táplálkozás iskolaidőben

- Írta: betegvagyok.hu

Energiadús táplálkozás iskolaidőben

Nyáron elcsúszhat a gyermek reggeli vagy ebédideje és bármikor lehet nassolni. Az iskolában a szünetekre kell szorítkozni. Ehhez olyan ételekre van szükség, aminek feldolgozása és tápanyagtartalma kitart akár több óra hosszáig is.

A gyermek ne legyen éhes vagy szomjas a tanórák ideje alatt.

A megfelelően tápláló étel az, amely kellően lédús, vitaminokban gazdag és az alkotóelemek egyensúlyban vannak benne.
Az ilyen ételek:
A tejtermékek, - főként fehérje tartalmuk miatt, de A-vitamin tartalmuk és zsírtartalmuk is jelentős - a joghurt, ami már egyfajta érlelt tejkészítmény.
vaj, zsíradék, húsfélék, fehérjeforrás.
A gabona a legtisztább és legnemesebb ételek egyike. Az ismert búza mellett fontos a rozs, az árpa, a köles, és természetesen a rizs is.


A gyermek agya számára serkentő ételeket adjunk.

A nehéz zsíros koszt vagy a görcsösen túl sovány étrend nem ad elég kalóriát és energiát az agy számára – tompíthatja gondolkodást. A cukrok és szénhidrátok - ha csak nincs orvosi ellenjavallat – nagyon fontosak a gyermek agya számára. Ezt nem muszáj csokoládéból megszerezni – sőt! A gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű zsemlék, egyéb pékáruk és rostos kekszek is kiválóak lehetnek tízóraira.
Az édességet akkor adja a szülő, ha a gyermek a tápláló ételt is elfogyasztotta. Néhány hétig ez a jelenség nem okoz gondot, tartósan azonban megemeli a vércukorszintet és eltorzítja az íz érzést. Ha a gyermek jó példát lát, akkor könnyen elsajátítja, hogy minden délelőtt, vagy a déli órákban fogyasszon nyers, friss gyümölcsöket. Ezek fedezik a cukorigényét.


A gyermek  nyugalmát támogató ételeket készítsünk neki.


Hogyha a gyermek teste az iskolakezdés idején megfelelő táplálásban részesül, akkor az idegrendszer és az agy elegendő energiát kap majd ahhoz, hogy átvészelje ezt az egyébként megterhelő időszakot. Könnyebben beindul a tanulás, az odafigyelés, a koncentráció és nagyobb fokú a türelem.
Adjunk friss, tápanyag dús, de nem feleslegesen hizlaló vagy nehéz ételeket a gyerekeknek. Próbáljuk kerülni a tartósított termékeket, az előre csomagolt, bolti élelmiszereket, igyekezünk minden nap sütni, főzni egy keveset.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász



Bezár