Szemezgetés ünnepi asztalokról

Szemezgetés ünnepi asztalokról

A különleges és finom ünnepi édességreceptek között keresgélve érdemes határainkon túl is körültekinteni: vajon mi kerül a karácsonyi asztalra Európa más országaiban? Alábbi cikkünk tulajdonképpen gasztronómiai kalandozás határon innen és túl, s reméljük, kedvcsináló is egyúttal, melyből ötletet meríthetnek mindazok, akik a hagyományos karácsonyi édesség helyett idén „valami különlegeset ” szeretnének készíteni...

 

Ha valaki egész véletlenül nem tudná: a magyarok elmaradhatatlan karácsonyi édessége bizony, a bejgli. A kelt, zsíros-omlós tésztát kinyújtják, mák, dió, esetleg gesztenye-krémmel töltik, feltekerik, és gyönyörű márványos-tetejűre sütik. Ezt a kifejezetten karácsonyi süteményt az említett töltelékeken kívül ízesíthetik mazsolával, citromhéjjal, mézzel is, sőt, vannak, akik a máktölteléket almával keverik, ami egyébként szintén egyik fontos szereplője lehet az ünnepi süteményeknek.

Angliában az ünnepi desszert az úgynevezett karácsonyi puding, melynek fő alapanyag a marhafaggyú, a mazsola és az aszalt gyümölcsök – az édességet pedig fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval fűszerezik. A népi hagyomány szerint aki karácsonytól szilveszterig 13 adag pudingot megeszik 13 különböző helyen, annak a következő éve szerencsés lesz.

Skóciában palacsintát készítenek, melyekbe kandírozott vagy aszalt gyümölcsöt is kevernek, s még melegen, vaníliakrémmel és tejszínhabbal tálalnak.

 

 

A franciák elmaradhatatlan karácsonyi édessége a Buche de noel, amely tulajdonképpen rummal ízesített piskóta, amelybe naranccsal megbolondított, főzött csokoládékrém kerül.

 

Divatos még az ország déli vidékein egy tizenhárom féle csemegéből készített édesség, melynek alapanyagai többek közt a birsalma, a füge és a marcipán is.

A német stollent talán többen is ismerik, néha hazánkban is kapható karácsony táján, és a gyümölcskenyér és a kalács keresztezéséhez hasonlíthatjuk leginkább. Elmaradhatatlan alkotóeleme a mazsola, némi csonthéjas –és aszalt gyümölcs, kandírozott narancshéj, illetve nem ritkán egy rúd marcipán is kerül a közepére.

Olaszország nemhiába híres a konyhaművészetéről is, a karácsonyi desszertek palettája talán náluk mutatja a legváltozatosabb képet. Az ünnepi választékban szerepel a tiramisu csakúgy, mint a panettone, mely a legenda szerint valamikor a XV. században a véletlennek köszönhetően született, igazság szerint egy odaégett süteményből. Manapság igyekeznek nem odaégetni, és vannak, akik csokoládét és pisztáciát is tesznek bele, azonban a kelt tészta elmaradhatatlan alapanyaga a narancshéj, a citromhéj, a mandula és a mazsola. Azonban ennek a kelt kalácsnak az elkészítése igen bonyolult, és még a legedzettebb háziasszonynak is gyakran „feladja a leckét”.

 

A struffoli olajban sütött alkoholos fánkféleség, melyre sütés után narancsos-mézes-citromos sziruppal öntenek le, és a végén még kandírozott gyümölccsel is megszórják a tésztát. A horvát fritule talán rokona az olasz struffolinak, melybe szintén kerül alkohol.

Dániában az ünnepi desszert nálunk sokszor reggeli gyanánt kerül a gyermekek elé: nem ás ez, mint tejberizs, melybe fahéjat főznek, és belerejtenek egy szem mandulát, melynek megtalálója szerencsemalacot kaphat. .

 

A svéd ünnepi mazsolával díszített kalácskák különlegessége könnyedségük és nem utolsó sorban a sáfrány, mely egész egyedi ízvilágot kölcsönöz a karácsonyi süteménynek.

Gyakran készítenek karácsonykor mandulatortát is, melyet mi is egyszerűen beszerezhetünk – az Ikeában. Ezen túl, hogy kompenzálják az édességek szűkösségét és nem utolsó sorban a kevés fényt, különösen édes „glögg”-öt készítenek, mely leginkább a mi forralt borunkra emlékeztet, de amely annál jóval erősebb a hozzákevert konyaktól, vodkától vagy más, töményitaltól. A barnacukorral édesített vörösboros „bólé” aljára a csészébe mandulát és mazsolát is tesznek.

 

S hogyha Európán is túlmerészkedünk, szemügyre vehetjük az USA divatos ünnepi desszertjeit. Egy mindenképpen közös bennük: a tejszín. Szinte minden karácsonyi finomságban megtalálható, legismertebb csemegéik a tejszínes datolya, a tejszínes szilvakrém, illetve az almás avagy sütőtökös torta, a „pie”, melynek tetejére kötelezően szintén tejszínhab dukál.

 

Forrás. A MDOSZ írása nyomán
 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár