Szex hármasban

2014.03.15.

Szex hármasban

Az első gyermeküket váró párokban szinte kivétel nélkül felmerül a kérdés: mi legyen a szexszel? Aggodalomra nincs okuk: a szex terhesség idején – leszámítva bizonyos speciális orvosi kontraindikációkat – is legfőképpen libidó kérdése.

A terhességről gyakran úgy beszélünk, mint állandó minőségekkel jellemezhető folyamatról, holott a terhesség különböző szakaszaira különféle testi változások a jellemzők, melyek ráadásul nem kizárólag egyenes irányúak: bár a kismama pocakja, s benne magzata szépen fejlődik, a várandós nő hormonháztartása ingadozó, szinte liftezik, ha nem is egyik pillanatról a másikra, de trimeszterenként mindenképpen.

A változás, az ismeretlen kapujában való várakozás – a változás mértékével egyenes arányban – szorongást is ébreszt az emberekben, még akkor is, ha alapvetően örömteli eseményeknek néznek elébe. Gondoljunk bele: még egy közelgő esküvő is mennyi-mennyi kérdést vet fel; hát még egy újszülött, saját gyermekünk érkezése. A számtalan egzisztenciális kérdésen túl a nőt rengeteg testi változással is szembesíti várandóssága, hegyesedő pocakja csupán a „jéghegy azon csúcsa, amely kilátszik a terhesség tengeréből”.

A bekövetkező és küszöbön álló változásokkal a nő napról napra együtt él, a gyermek megszületéséig a partner viszont csak kisebb mértékben. A szex legfőképp annak függvénye, mennyire képes a kismamával azonosulni partnere – ebben az életszakaszban a társ, a kispapa részéről mutatott fokozott empátia lehet az egyik legjobb ajzószer a nő számára.

Persze nem kizárólag empátia kérdése a dolog: sok várandós kismama szexuális „farkasétvágyról” számol be, aminek közvetlen oka lehet a terhesség normális következményeként fellépő, a nemi szerveket érintő vérbőség, illetve bizonyos hormonális változások – ezek hatására a nőknek nem ritkán mindennemű empátia híján is igen nagy örömet okoz a szex. Azonban a hormonháztartás változik, így az extra libidó nem feltétlenül jellemzi a terhesség mind a kilenc hónapját – ilyenkor szerencsére még mindig bevethető a törődés, a babusgatás és a különös figyelem, mint afrodiziákumok.

Minden pár különböző. Egyáltalán nem biztos, hogy a férfi szexuális vágya töretlen marad a terhesség idején, a nőknél pedig majdnem biztos, hogy libidó valamilyen irányban megváltozik a megszokotthoz képest. Akárhogyan is alakul, a legfontosabb a nyílt kommunikáció, sokkal inkább, mint az élet egyéb, hétköznapibb szakaszaiban – hiszen mindkét fél komoly változásokkal szembesül, ezért érzéseiket, gondolataikat sokkal inkább fontos megosztaniuk egymással. A kölcsönösségben közelebb kerülhetnek egymáshoz: a fokozódó intimitás fokozhatja szexuális vágyukat; illetve a beszélgetések, a törődés, a figyelem, a partner igényeinek, vágyainak, aggodalmainak elfogadása, megértése a harmóniát mindenképpen magával hozza majd – és ez nem kevés.

Szabad? Tilos?

Bár az nőgyógyászok normális terhességben általában nem tiltják a szexet – a terhesség utolsó heteit leszámítva –, a társadalomban számos tévhit él a témával kapcsolatban. Ezek azonban orvosilag többnyire teljesen megalapozatlanok.

  • A szexuális együttlét, beleértve a szexuális aktust, nem árt a magzatnak, mivel olyan erősen, biztonsággal ágyazódik be az anyaméh falába, hogy a szex maximum elringatja őt.
  • Az aktus nem indítja be a szülést sem – normális terhesség esetén biztosan nem. Egészen a terhesség legutolsó szakaszáig megengedett az aktus – amikor viszont a szervezet nagyjából amúgy is felkészült a szülésre, már nem tanácsos szexuális életet élni.
  • Megfelelő intim higiéné mellett nem kell tartani attól, hogy a nemi úton terjedő fertőzések károsíthatják a magzatot – a méhnyaknál lévő nyákdugó szigetel, és elzárja a kórokozók útját. A nemi úton terjedő betegségek akkor veszélyeztethetik a kisbabát, amikor születése során áthalad a szülőcsatornán – ebből a szempontból viszont kitüntetett szerepe van az intim higiénének.

Van azonban néhány olyan állapot, amelyben a szexuális együttlét valóban nem javallt, sőt, tiltott. Lássuk, melyek ezek.

  • Korábbi, vetéléssel végződő terhesség
  • Hüvelyi eredetű vérzés vagy vérezgetés
  • Elől (a méhnyakon) fekvő placenta
  • Méhtáji vagy hüvelyfájdalmak
  • A partner fertőzöttsége (pl. Herpes genitalis, vagy más, kezeletlen nemi betegség illetve arra utaló gyanús tünetek)
  • A terhesség utolsó három hete
  • Veszélyeztetett terhesség

Amennyiben aggódik, kérdések merülnek fel önben, beszéljen szakorvossal, kérje ki tanácsát – minden bizonnyal kielégítő választ tud majd adni önnek. Ezen túlmenően a védőnői szolgálatra is számíthat, ha bizonytalan valamiben. Kérdezni sohasem szégyen – megfelelő információk birtokában viszont rengeteg szorongástól, sok álmatlan, átaggódott éjszakától megkímélheti magát.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

Bejelentkezés



Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter




Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?






Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár