Szív diétával az életért

Szív diétával az életért

Most, hogy a Valentin nap már mögöttünk van és talán nőtt a távolság a csokoládé és közöttünk, itt az ideje, hogy összpontosítsunk egy egészségesebb ünneplésre és kényeztessük egy kicsit a szívünket is.

A szívbetegség hazánkban az egyik leggyakoribb halált okozó betegség, a kapcsolódó vérnyomás- és koleszterinproblémákkal, valamint a cukorbetegséggel karöltve.
Pedig számos módja van annak, hogy fájdalommentesen előzzük meg vagy kezeljük ezeket a problémákat. Az egyik módszer meglehetősen egyszerű is: csökkentsük a sóbevitelt és a zsírok túlzó felhalmozását.

Néhány egyszerű tippel könnyedén fókuszba állíthatja szíve védelmét!

1) Egyen több gyümölcs és zöldségételt, növényi alapú fehérjékkel felturbózva!
A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is tökéletesek erre a célra, ha éppen nincs friss, mivel ezek könnyen tárolhatóak. Készítsen leveseket és turmixokat belőlük!

2) Legyen tisztában az adagok méretével!
Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem reálisan mérjük fel az ételek mennyiségét, különösen a bennük található só és zsírtartalmat, emiatt sok a felesleges nátrium és a zsír az étrendünkben. Alapvető szabály, hogy ha több kalóriát fogyasztunk, mint égetünk, akkor hízni fogunk, és az extra súly a szívünket, vérnyomásunkat terheli. A gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és a növényi alapú fehérjék pont ezt hivatottak kiegyensúlyozni.
 
3) Ügyeljen arra, milyen olajokat és zsírokat használ a főzésnél!
Alapszabály: a folyékony jobb, mint a kemény. Azaz kerüljük a kemény zsírok (állati zsírok és vajas zsírok) használatát. Az olíva-, kókusz- és mogyoróolaj egészségesebb alternatíva szívünk védelmében. Ha túl sok zsír van az elkészült ételeinken, érdemes egy papírtörlővel felitatni azt.

4) Használjon több gyógynövényt és fűszereket a só helyett!
Ha váltani akar étkezési szokásain csökkentve a bevitt sómennyiséget, számoljon azzal, hogy több mint két hét szükséges ahhoz, hogy ízlelőbimbói túltegyék magukat a sóvesztés okozta sokkon. Érdemes ebben az időben erősebben fűszerezni, illetve markánsabb ízű fűszereket választani az ételek ízesítéséhez, mint például a fokhagyma, kömény, kurkuma, koriander és chili.

5) Azonosítsa be a rossz szokásokat!
Az étkezési szokásainkat sokkal több külső körülmény befolyásolja, mint hinnénk. Ha tudja, hogy a munkatársai meg fogják győzni az ebéd utáni extra sütiről, vagy a többiek inkább a sült krumplit választják a salátaköret helyett, az észrevétlenül lesz hatással az Ön szokásaira is. Próbálja meg tudatosan ezeket a körülményeket irányítani: válassza Ön a salátát vagy vegye rá munkatársait egy kis sétára a közös ebéd után ezzel némiképp ellensúlyozva a nagyobb kalória bevitelét.

6) Tegye minden nap azonos időre az étkezéseit!
Ha diétába kezdünk, általában először a teljes napi menüt akarjuk megváltoztatni, akár drasztikusan is, és nem figyelünk arra, hogy az étkezéseinket hogyan időzítjük. Pedig gyakran önmagában a rendszeres, minden nap azonos időben történő étkezések is jelentős változást hozhatnak. Első lépésként az ebédidejét próbálja meg fókuszálni. Fontos, hogy próbálja meg a napi menetrendjét úgy alakítani, hogy tudjon ebédre egészséges ételeket választani és ne hagyja ki a fő étkezést, vagy ne várjon vele estig. A szervezetét az viseli meg a leginkább, ha kiéhezteti magát vagy minden nap különböző időben, kapkodva ebédel. Ne legyen rest, változtasson ezen, vezessen rendszert az étkezési szokásaiba és máris nyert a szívének jó pár évet!


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár