Tanulni, tanulni, tanulni

2011.01.10.

Tanulni, tanulni, tanulni

Új tudományos eredmények alátámasztani látszanak a lifelong-learning elméletét. Ezek szerint az életen át tartó tanulás útjába csak részint áll agyunk, ugyanis a számos agyi funkcióért felelős prefrontális kéreg ötven éves korunkig fejlődni látszik.

A University College London tudósai képalkotó eljárással, úgynevezett agyszkennerrel arra a megállapításra jutottak, hogy agyunk bizonyos területe a negyvenes életéveink végéig fejlődik.

„A prefrontális kéreg az agykéreg azon területe, mely a homlok mögött elhelyezkedő homloklebenyhez tartozik. Más állatokkal összehasonlítva az ember prefrontális kérge hatalmas méretű. Az agynak ezt a részét emiatt gyakran a magasabb rendű funkciók, például a nyelv, az intelligencia és a tudat központjának tekintik.” neuron.gportal.hu

 Az agy – ellentétben az eddig kutatási eredményekkel – nem éri el teljes érettségét a test kifejlődésével, és egészen a negyvenes évek végéig változik – kommentálta eredményeiket Sarah-Jayne Blakemore, a kutatás vezetője.
A felfedezés különleges jelentőségű abból a szempontból, hogy az emberben a prefrontális kéreg felelős majdnem mindazért, ami megkülönböztet bennünket az állatoktól. A szociális interakcióink minősége és mennyisége csakúgy itt dől el, mint az, milyen a döntéshozatali stílusunk, illetve ezen agyterület felelős számos személyiségvonásunkért is.
 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár