Tavasszal fogan a legtöbb gyerek

Tavasszal fogan a legtöbb gyerek

Végre itt a tavasz, hosszabbak a nappalok, a kedvünk is jobbra derül. De a tavasz közeledtével kellemetlenségek is járnak. Elsőként a tavaszi fáradtságot említhetjük, amely minden évben visszatér. Főként a nőket, kevésbé a férfiakat érinti. A szervezet nehezen szokik hozzá, hogy a hőmérséklet emelkedik, az emberektől pedig nagyobb aktivitást igényel a változó időjárás.

Noha egyre több a napfény, a test szerotonin szintje még alacsony. Hozzá kell szokni, hogy a nappalok hosszabbak, a téli időszakban tapasztalható életritmus megváltozik. A tavaszi fáradtság nem betegség, de kellemetlen levertséggel, fáradékonysággal jár, amit csak úgy lehet legyőzni, hogy az ember erőt vesz magán, és minél több időt tölt a szabadban a friss levegőn.  

Miközben zöldellnek és virágoznak a növények, nagyon sok ember prüszköl, tüsszög. Ulf Darsow, a Müncheni Egyetem allergiakutatója szerint a lakosság 15-20 százaléka szenved szénanáthában. Az allergiás betegségeknek ez az igazi időszaka, különösen a melegebb napokon újulnak ki a tünetek. A klímaváltozással ráadásul hosszabbra nyúlik az az időszak, amikor a betegek szenvednek a virágporoktól. 

De ne felejtsük el, hogy a tavasz a flörtök és a szerelem évszaka is. Az oka pedig a hormonok. A szerotonin hormon egyre nagyobb mértékben növekszik, amely boldogságra hív. A férfiak tesztoszteron szintje a nyár elejére 15 százalékkal magasabb, mint télen. A nők és a férfiak égnek a vágytól a szerelemre, aminek a legfényesebb bizonyítéka, hogy a legtöbb gyerek májusban és júniusban fogan. Ezek a csöppségek majd a következő esztendő tavaszán jönnek a világra, amely a legkedvezőbb évszak a gyereknevelésre. A megfigyelések szerint egyébként a december is erős hónap a gyermeknemzés szempontjából, aminek az oka, hogy akkor van a legtöbb ünnep- és szabadnap. De ha lehetséges, nem érdemes decemberig várni; ahogy a közmondás is tartja: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.  


Forrás: Berliner Zeitung

 

Bezár