A férfi klimax

- Írta: dr. Papp György, andrológus

Címkék: alvás klimax
A férfi klimax

A férfivel foglalkozó orvostudományi ág, az andrológia önállósulása az ezredfordulóra világszerte megtörtént. Az érdeklődés középpontjában áll a szakterület négy fő témaköre: a férfi meddőség, a szexuális zavarok, a fogamzásgátlás és a férfi klimax. Ez annál is inkább így van, mert mind a négy területen az elmúlt két évtizedben óriási fejlődés következett be. A témakörök legfiatalabbika a férfi klimax, amelynek kutatása a 80-as évek második felétől különösen fellendült.

 

Mai megfogalmazásunk szerint a férfi klimax a középkorú férfi szellemi, fizikai és szexuális teljesítménytörése. Élettani alapját a hím nemi hormonok időskorban történő természetes szintcsökkenése adja, amely a klimaxos férfi esetében időben előrehozódik, korábban jelentkezik. A klimax tehát, nem az időskor betegsége, hanem a 45-59 életkor közötti férfiaké.

Tü­ne­tek

A tünetek az érintett korosztály minden harmadik tagjánál jelentkeznek. Ezek részben általános és közérzeti tünetek: alvászavarok, ingerlékenység, hangulatváltozások, hőhullámok, koncentrálóképesség csökkenés, feledékenység, szellemi teljesítménycsökkenés, vagy vérnyomás ingadozás, másrészt a férfi szexuális életére vonatkoznak. A klimaxos szexuális zavar jellemzője, hogy a hanyatlás a szexuális élet teljes palettájára kiterjed: jellemző a libidó csökkenés, orgazmus zavar, merevedési problémák. Nehezebben jön létre a merevedés, nem kellő fokú, és általában rövidebb ideig is tart. Fentiekhez nem ritkán időelőtti ondótávozás is csatlakozik.

Az említett csoportokhoz pszichés tünetek is társulnak: fokozott önmegfigyelés, az önértékelés zavara, esetenként depressziós elemek. A tünetek nem minden esetben jelentkeznek a maguk teljességében, közöttük egyénenkénti dominancia is kialakulhat. Összehasonlítva a női klimax-szal azt állapíthatjuk meg, hogy a női klimax tünetei általában viharosabbak, és megfordíthatatlan következményekkel járnak (pl.: a fogamzó képesség megszűnik). Férfinél a tünetek lassabban alakulhatnak ki, elhúzódó a klimax időszak, viszont a férfi változókora nemzőképességi és szexuális szempontból „túlélhető”.

A klimaxos férfi és környezete között speciális viszony alakul ki: míg ingerlékenységével és hangulatváltozásaival a klimaxos férfi környezete számára egyre nehezebben elviselhető, bajaiból következően ő is egyre nehezebben viseli környezetét, és saját magát. Köszönhetően az utolsó néhány év tudományos eredményeinek ma már a férfi klimax is eredményesen gyógykezelhető. A terápia első vonalában az életmódbeli tanácsok állnak, amelyek elsősorban a fizikai és szellemi megerőltetések kerülésére, a rendszeres testmozgásra és nyugodt, rendszeres elfoglaltságok kialakítására vonatkoznak. A pszichoterápia egyénenként változik, esetenként párterápia alkalmazandó, amely jelentős segítséget adhat a változó állapot elviselésében. 

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés fő irányai: az átgondolt hormonszubsztitúció (idősebb korban a prosztatarák kockázata miatt a tesztoszteron kezelés nagyon mérlegelendő), a kalcium pótlás és a kiegészítő andrológiai terápia, amelynek első vonalában az erekciós zavarok gyógyszeres kezelése, vagy vákuumterápiája állnak. Nem szabad elfeledkeznünk, az ebben az életkorban már sok férfinél jelentkező belgyógyászati gondok (diabetes, magas vérnyomás), vagy kialakuló urológiai betegségek (kezdődő prosztata megnagyobbodás, vizelési panaszok) vizsgálatáról és gyógykezeléséről sem. Ma már az egész országban jelenlévő andrológiai betegellátó hálózat eredményesen tud segíteni a klimaxos férfi panaszainak orvoslásában.

Hozzászólások

Ronal | 2012-08-25 08:08

I've been riding te Ikon most of the smmeur and it is a SWEEEEEEEET tire. The EXO side wall has held up beautifully through the chunk and they have proven to work very well tubeless (as most Maxxis tires do). They have worked so well for me that I haven't even wanted to put my Ardents back on (but I do have the UST version on my SS). They offer a good mix of performance between the Ardent and the Aspen. Fast rolling but with excellent grip. Good volume and true to size and at sub 600g they really make the bike fly. The beaver worked great in soft mud and even shed our gooey clay off it's back.

iyianbuka | 2012-08-25 19:18

MRDw1v cwxdgaabmhny
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár