A férfi klimax

- Írta: dr. Papp György, andrológus

Címkék: alvás klimax
A férfi klimax

A férfivel foglalkozó orvostudományi ág, az andrológia önállósulása az ezredfordulóra világszerte megtörtént. Az érdeklődés középpontjában áll a szakterület négy fő témaköre: a férfi meddőség, a szexuális zavarok, a fogamzásgátlás és a férfi klimax. Ez annál is inkább így van, mert mind a négy területen az elmúlt két évtizedben óriási fejlődés következett be. A témakörök legfiatalabbika a férfi klimax, amelynek kutatása a 80-as évek második felétől különösen fellendült.

 

Mai megfogalmazásunk szerint a férfi klimax a középkorú férfi szellemi, fizikai és szexuális teljesítménytörése. Élettani alapját a hím nemi hormonok időskorban történő természetes szintcsökkenése adja, amely a klimaxos férfi esetében időben előrehozódik, korábban jelentkezik. A klimax tehát, nem az időskor betegsége, hanem a 45-59 életkor közötti férfiaké.

Tü­ne­tek

A tünetek az érintett korosztály minden harmadik tagjánál jelentkeznek. Ezek részben általános és közérzeti tünetek: alvászavarok, ingerlékenység, hangulatváltozások, hőhullámok, koncentrálóképesség csökkenés, feledékenység, szellemi teljesítménycsökkenés, vagy vérnyomás ingadozás, másrészt a férfi szexuális életére vonatkoznak. A klimaxos szexuális zavar jellemzője, hogy a hanyatlás a szexuális élet teljes palettájára kiterjed: jellemző a libidó csökkenés, orgazmus zavar, merevedési problémák. Nehezebben jön létre a merevedés, nem kellő fokú, és általában rövidebb ideig is tart. Fentiekhez nem ritkán időelőtti ondótávozás is csatlakozik.

Az említett csoportokhoz pszichés tünetek is társulnak: fokozott önmegfigyelés, az önértékelés zavara, esetenként depressziós elemek. A tünetek nem minden esetben jelentkeznek a maguk teljességében, közöttük egyénenkénti dominancia is kialakulhat. Összehasonlítva a női klimax-szal azt állapíthatjuk meg, hogy a női klimax tünetei általában viharosabbak, és megfordíthatatlan következményekkel járnak (pl.: a fogamzó képesség megszűnik). Férfinél a tünetek lassabban alakulhatnak ki, elhúzódó a klimax időszak, viszont a férfi változókora nemzőképességi és szexuális szempontból „túlélhető”.

A klimaxos férfi és környezete között speciális viszony alakul ki: míg ingerlékenységével és hangulatváltozásaival a klimaxos férfi környezete számára egyre nehezebben elviselhető, bajaiból következően ő is egyre nehezebben viseli környezetét, és saját magát. Köszönhetően az utolsó néhány év tudományos eredményeinek ma már a férfi klimax is eredményesen gyógykezelhető. A terápia első vonalában az életmódbeli tanácsok állnak, amelyek elsősorban a fizikai és szellemi megerőltetések kerülésére, a rendszeres testmozgásra és nyugodt, rendszeres elfoglaltságok kialakítására vonatkoznak. A pszichoterápia egyénenként változik, esetenként párterápia alkalmazandó, amely jelentős segítséget adhat a változó állapot elviselésében. 

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés fő irányai: az átgondolt hormonszubsztitúció (idősebb korban a prosztatarák kockázata miatt a tesztoszteron kezelés nagyon mérlegelendő), a kalcium pótlás és a kiegészítő andrológiai terápia, amelynek első vonalában az erekciós zavarok gyógyszeres kezelése, vagy vákuumterápiája állnak. Nem szabad elfeledkeznünk, az ebben az életkorban már sok férfinél jelentkező belgyógyászati gondok (diabetes, magas vérnyomás), vagy kialakuló urológiai betegségek (kezdődő prosztata megnagyobbodás, vizelési panaszok) vizsgálatáról és gyógykezeléséről sem. Ma már az egész országban jelenlévő andrológiai betegellátó hálózat eredményesen tud segíteni a klimaxos férfi panaszainak orvoslásában.

Bezár