Torokgyulladás: tilos a tűzforró tea!

- Írta: DA

Torokgyulladás: tilos a tűzforró tea!

A garatgyulladás hátterében vírusok, illetve baktériumok egyaránt állhatnak: leginkább légúti úton terjedő vírusok felelősek a tavasszal és ősszel különösen gyakori, kellemetlen fertőzésekért. Utóbbi kórokozók mandulagyulladást is okozhatnak, így a kockázatokat nem szabad alábecsülni.

A garatgyulladásnak számos típusa van, a tünetek azonban a legtöbb esetében megegyeznek: a torok „bepirul”, azaz vöröses színt ölt és sajog, száraz, kellemetlenül szúró köhögés jelentkezik, esetleg mindez lázzal, hőemelkedéssel társul. A fájdalmak főleg nyeléskor erősek, de nyugalomban is jelentkeznek. Ugyanígy a garatot bélelő nyálkahártya is begyullad, és itt is képződhet fehéres színű, akár gennyes lepedék. A nyaki nyirokcsomók is megduzzadhatnak. A többféle vírus okozta torokgyulladást baktériumok is felülfertőzhetik: ilyenkor jellemzően a mandulákon is lepedék képződik. A lepedékképződés egyébként is gyakoribb a bakteriális formák esetében. A köznyelv ezeket az elváltozásokat összesített néven, torokgyulladásként emlegeti, pedig számos különböző fertőzésről lehet szó. Bizonyos vírusfertőzések esetén a garat gyulladása járulékos tünet: a közönséges megfázáshoz is társulhatnak hasonló elváltozások, de az influenza vagy a Pfeiffer-féle mirigyláz (mononukleózis) is szinte mindig együtt jár a torok bántalmaival.

A torokgyulladásként emlegetett fertőzések igen kellemetlenek: legtöbbször nem esik tőlük ágynak az ember, ahhoz azonban éppen elegendőnek bizonyulnak, hogy napokra tönkretegyék a közérzetünket – arról nem is beszélve, mennyire könnyen megfertőzhetünk általuk másokat is. Az orvosok jótanácsai általában szintén kimerülnek a szokásos tippekben, ezért sokan eleve el sem mennek hozzájuk hasonló panaszok esetén, mondván, hogy teljesen felesleges, hiszen citromos teát inni, sós vízzel gargarizálni maguktól is tudnak. Ez tényleg igaz, egy okból azonban hiba: amennyiben az említett bakteriális fertőzésről van szó, a rendelt antibiotikumok simán és aránylag gyorsan elmulasztják a panaszokat, ezek híján azonban akár hónapokig elnyújthatjuk a saját szenvedésünket.

Ami a házi gyógymódokat illeti, a meleg mézes tea kellemes és enyhíti a panaszokat, ám nagyon figyeljünk oda arra, hogy ne tűzforrón igyuk, a szélsőségesen forró italok ugyanis bizonyítottan növelik a gégerák kialakulásának kockázatát a legfrissebb kutatási eredmények szerint. A nagyon meleg tea vagy e célra használatos, szintén meleg vízben oldandó porok, pezsgőtabletták hőmérsékletük okán károsíthatják a szöveteket – könnyű belátni, ha amúgy is sajgó torkunkat pluszban még le is forrázzuk, azzal nem éppen a jó közérzet irányába hatunk… E téren a 60-65 fok jelenti a határértéket, ennél melegebb italt inkább ne fogyasszunk: a 70 fokos tea bizonyos mérések szerint nem kevesebb, mint nyolcszorosára növeli a rákos elváltozások kialakulásának esélyét! Enyhe fájdalomcsillapítókat azonban szedhetünk a kellemetlenségekre, és a népszerű torokfertőtlenítő cukorkák is javíthatnak az állapotunkon, ilyenkor azonban tüneti kezelésről van szó, ezek egyike sem mulasztja el magát a fertőzést, bármit is állítanak a reklámok.

Figyelem: amennyiben gyerekek torka gyullad be, feltétlenül menjünk el orvoshoz, náluk ugyanis fokozott a nehézlégzés és a gégefedő akut gyulladásának esélye.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár