Viszlát, influenza?

2014.02.10.

Viszlát, influenza?

Egy tanulmány szerint bizonyos influenzavírus-fertőzések után különleges immuntesteket termelhet a szervezet, amelyek képessé tehetik más influenzavírusok kivédésére is.

A nemrégiben a BBC honlapján közzétett tanulmány szerint, melyet kutatók a Journal of Experimental Medicine-ben publikáltak, a 2009-es mexikói sertésinfluenza-járvány után néhány, a betegségből felépült ember szervezetében különösen erős védelmi rendszer alakult ki az influenzavírus számos fajtájával szemben.
A tudósok vizsgálataikban nyolc beteg immunrendszerét tanulmányoztak, akik elkapták a sertésinfluenzát, azonban ez után antitestek meglepően összetett armadáját állították hadba. Ilyen antitestek szokványos influenzafertőzések után alig választódnak ki, azonban úgy tűnik, ez a vírus egyeseknél az immunválasz e különleges formáját váltotta ki.
Munkájuk során a kutatóknak nyolc antitestet sikerült izolálniuk, melyek képesek felvenni a harcot többek közt az 1918-as spanyolnátha-járványt okozó vírussal és a H1N-vírussal szemben is.
A szakemberek abban reménykednek, hogy felfedezésüket hasznosítva univerzális influenzavakcinát fejleszthetnek ki, ami képessé teheti a szervezetet arra, hogy a legtöbb influenzafertőzéssel felvegye a harcot.
A kutatók szerint az új vakcina felválthatná a mostanában használatos vakcinák összességét. Ez azonban csak a távoli jövő. Mint elmondták, hosszú évek kutatómunkája áll még előttük – mindazonáltal eredményeiket igen bíztatónak tartják…
 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár