Meddig húzódhat el a megfázás és az influenza?

A megfázás és az influenza különbségei

- Írta: Veress Pálma

Meddig húzódhat el a megfázás és az influenza?

A megfázás és az influenza sok-sok közös tulajdonsággal rendelkezik: mindkét betegséget vírus okozza, nagyon hasonló tünetekkel járnak, továbbá az esetek többségében otthon gyógyíthatók. Mindig fokozatosan alakulnak ki, bizonyos tünetek pedig csak a betegség egyes periódusában jelennek meg. Viszont lényeges különbségek vannak ezeknek a betegségeknek a fellépésében, súlyosságában és hogy mennyi ideig tart a szervezetünknek leküzdeni. Nézzük át a különbségeket!

Milyen lépcsőfokai vannak a megfázásnak?

Embere válogatja, hogy a megfázás milyen tünetei és azok milyen erősséggel jelennek meg. Viszont általában a vírusos megbetegedés utáni egy-három napon belül láthatóvá és érezhetővé válnak. Az esetek többségében a megfázás tünetei a negyedik nap körül csúcsosodnak, valamint csupán a hetedik nap környékén kezdenek csillapodni.

A megfázás jelei általában lassabban mutatkoznak meg. A legismertebb tünetek közé tartozik a fáradtság, a fájó és egyben kaparó torok, orrdugulás és orrfolyás, amit a végén tüsszögés és köhögés követ. Azonban a tévhitek ellenére a láz nem mindig jár kéz a kézben a megfázással. Viszont kisebb hőemelkedés előfordulhat ilyen állapotban.

A betegség során az orrváladék elszíneződését tapasztaljuk. Eleinte tisztább, majd a végén testesebb és sárga vagy zöld színű is lehet. Az ezt követő csöpögés pedig könnyen lerakódik a nyálkahártyára vagy egyszerűen felgyülemlik a torkunkban, ami tovább súlyosbít a torokfájáson és a köhögésen.

A megfázás teljes körforgása egy hét és tíz nap közé tehető. A megfázás azonban tovább tarthat és erősebben léphet fel olyan személyeknél, akiknek eleve immunrendszeri- vagy eddig fel nem ismert egészségügyi problémái vannak. Hogyha a tünetek tovább tartanak, mint két hét vagy folyamatosan vissza-visszatérnek, akkor logikusan más betegsége(ke)t is számításba kell venni. Ilyen lehet például az allergia, orrmelléküreg gyulladás vagy egy másodlagos fertőzés is lappanghat a szervezetben.

A láz viszont minden esetben egy nagyon fontos jel. Mindenképp keressünk fel orvost, hogyha egy felnőttnél 38,9 fokos vagy magasabb lázat tapasztalunk. A gyerekek esetében 39,4 fok a vízválasztó tartomány.

A fertőző periódus a megfázás teljes ciklusában megmarad. Átlagosan már pár nappal a tünetek megjelenése előtt, valamint pár nappal a tünetek megszűnése utána is ragályos tud lenni.

Milyen lépcsőfokai vannak az influenzának?

Az influenza tünetei a megfertőződést követő egy és négy napon belül megmutatkoznak. Viszont az egyszerű megfázással ellentétben az influenza negatív hatásai nagyon hirtelen megjelenhetnek. Az első tünetek már nagyon gyakran a láz és a hidegrázás, amiket fej- és torokfájás, száraz köhögés, orrfolyás, izomfájdalom és fáradtság kísér.

A betegség előrehaladásával a személynek felmelegedett és kipirosodott bőre, bevizesedett vagy bevérzett szeme, súlyos váladékos köhögése, valamint nem utolsó sorban orrdugulása is lehet. Még hányinger és hányás is előfordulhat. Azonban ez sajnos leginkább a gyerekeknél opció.

Az influenza elleni küzdelem egy-két hetet is igénybe vehet. Annak ellenére, hogy néhány tünet két-három napon belül lecsillapodhat. Viszont ezzel párhuzamosan a gyengeség, fáradékonyság, száraz köhögés és a csökkent mozgásképesség három-hét napig is el tud húzódni.

Meddig fertőző az influenza?

Egy 2013-as kutatásban kiderült, hogy a megkérdezett személyek 41%-a szerint az influenza csak a tünetek kezdete után ragályos. Ez nem igaz!

Egy influenzás felnőtt már a tünetek megjelenése előtt egy nappal fertőző, és a megbetegedést követő öt-hét napban fennmarad ez az állapot. A gyerekek viszont még egy hétnél tovább is fertőzők tudnak lenni.

Szóval ész- és egyben célszerű otthon maradni, ameddig ez a periódus nem telik le. Így lehet elkerülni, hogy más embereknek átadjuk a bacilusokat. Más egyszerű „óvintézkedések” pedig minket védenek abban, nehogy elkapjuk a vírust másoktól az iskolában, a munkában vagy akár a saját otthonunkban. Egyes kutatók szerint ez végletekig egyszerű egészségügyi gyakorlat: mindig mossunk kezet; maradjunk otthon, amikor betegnek érezzük magunkat; mindig aludjunk eleget; étkezzünk megfelelően.

Mit csináljunk, hogyha a megfázás vagy az influenza nem múlik?

Amikor valaki már több, mint egy vagy két hete beteg és további komplikációk jelennek meg, érdemes elgondolkozni. Ilyen esetben a szövődmény súlyosságától függően érdemes orvoshoz fordulni. A kezelés sikeressége viszont függ attól, milyen gyorsan kezeltük a tüneteket és hogyan reagál a szervezetünk.

Súlyos szövődmények, amikor már nem elegendő a házi orvoslás:

 • Nehéz légzés, légszomjúság
 • A száj lila vagy kék elszíneződése
 • Fájdalom és/vagy nyomás a mellkasban és/vagy a hasüregben
 • Magas láz
 • Hirtelen szédülés
 • Zavarodottság
 • Súlyos vagy tartós hányás
 • Görcsölés, görcsrohamok
 • Influenzához hasonló tünetek, csak magas lázzal és erősebb köhögéssel

Az influenza más kialakult szövődmény nélkül is képes hetekig fennálló tüneteket okozni még az egészséges személyeknél is:

 • Fáradékonyság
 • Gyengeség
 • Étvágytalanság
 • Száraz köhögés
 • Légúti irritációk
 • A szaglás elvesztése

Meddig maradunk immunisak?

Bizonyos vírusos megbetegedésekre egy életre immunisak leszünk, hogyha már egyszer megfertőződtünk velük vagy oltással kezeltük magunkat. Viszont az immunitás sajnos nem tart ilyen sokáig az influenza esetében. Egy korábban közzétett tanulmány megerősítette, hogy az immunitás az oltást vagy fertőzést követő hónapokban jelentősen csökken.

Minden évben fontos a vakcinák beadása annak érdekében, hogy csökkentsük az influenza kialakulásának valószínűségét. Az influenza elleni immunitás kialakulása körülbelül két hétig tart. Szakértők javasolják, hogy az influenza szezon előtti oltásokat vegyük igénybe, hogy a szervezetünknek megfelelő védelmet biztosítsunk. Az influenza elleni oltás akár januárig is segíthet. Különösen, ha a szezon februárban vagy márciusban veszi kezdetét.

A problémát általában az okozza, hogy a legtöbben nem veszik komolyan az influenzát és összekeverik az egyszerű megfázással. Azonban hogyha valaki valóban influenzás, nagyon megbetegedhet és erős tünetek léphetnek fel.Forrás: www.everydayhealth.com


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár