Törpék figyelmeztetnek London szennyezettségére

2017.01.26.

Törpék figyelmeztetnek London szennyezettségére

A nagyvárosok leginkább a környezetszennyezéstől szenvednek, s ezen mindenképpen és gyorsan változtatni kell – mondta Anthony Townsend városépítész abból az alkalomból, hogy milyennek képzeli el a jövő városait.

Emlékeztetett arra, hogy annak idején, amikor a New York-i tőzsde elkezdte a működését, a brókerek és kereskedők még a szabad ég alatt üzleteltek. Közel voltak a természethez, de ez gyökeresen megváltozott az utóbbi évtizedekben. Magas épületek falai közé húzódtak, gyakorlatilag teljesen elszeparálták magukat a tiszta környezetüktől. A jövő azonban mégiscsak az lesz, hogy vissza kell térni a természethez.

Amszterdamban például olyan székházat építenek már, amely átriumos, a tetőn keresztül besüt a nap, természetes a megvilágítás, monitorok ellenőrzik és alakítják a benti hőmérsékletet, páratartalmat, fényerősséget, a vízfelhasználást. Az épület belsejében kerteket hoznak létre, fákat ültetnek. Ez a környezet nemcsak egészséges a munkatársak számára, hanem pénzmegtakarítással is jár.   

Az ENSZ szakemberei szerint a föld széndioxid kibocsátásának 70 százalékáért a nagyvárosok felelősek. Az emberek 80 százaléka pedig városokban él, amelyeknek a levegője erősen szennyezett, messze meghaladja a minimálisan elfogadható értéket. Különösen azok vannak kitéve nagyobb veszélynek, akik szegényebb településeken laknak. Éppen ezért üdvözlendők azok a törekvések, amelyek a zöld mozgalmakat erősítik. Londonban és Párizsban egyre több elektromos meghajtású autóbuszt helyeznek forgalomba, Montreálban, Barcelonában és Amszterdamban sorra építik ki a kerékpárutakat és ösztönzik kerékpározásra a lakókat.

Londonban egy kerti híd megépítését tervezik, Párizsban pedig azt szorgalmazzák, hogy a házak falára növényeket futtassanak fel. A hivatalos szervek felkarolják az ötleteket, s arra biztatják az építészeket és kertészeket, hogy tegyék zöldebbé a csupasz házfalakat és környezetüket. Patrick Blanc tervező már 2001 óta sorra ülteti be növényekkel a nagyvárosok szállodáinak, bevásárlóközpontjainak, toronyházainak a falát szerte a világon.

Az ötlet több szempontból is előnyös. Részben kellemes a szemnek, részben a helyben élők közel érezhetik magukat a természethez. A buja növényzeten fészkeket raknak a madarak, megtelepednek a különféle hasznos állatkák.    

Kelet-Londonban, az Olimpiai Parkban most száz törpét helyeznek ki a közterületre, hogy figyelmeztessék az embereket a környezetszennyezésre. Ezek a törpék elmagyarázzák az arra sétálóknak, mennyire rossz a levegő, de nyíltan közlik azt is, hogy az emberek jobban járnak, ha most hazamennek, mert ha itt szívják a bűzös levegőt, csak pórul járhatnak. 


Forrás: BBC

 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár