Történet a páciens és az orvos közötti hatékony kommunikáció sikereiről

Michelle M., Illinois története

2017.02.10.

Történet a páciens és az orvos közötti hatékony kommunikáció sikereiről

A hangulatom minden figyelmeztetés nélkül folyamatosan változott, a mentális és érzelmi kilengéseim a semmiből jöttek elő. Úgy tűnt, semmilyen beazonosítható ok nem idézi elő őket, és órákba, de ritkán napokba is telt, mire túljutottam rajtuk. Azután a dolgok egyszer csak elértek egy pontra, amikor a pszichiátriai segítséget fontolgattam.

Enyhe napallergiám van, ami azt jelenti számomra, hogy nagyon erős napozókrémet kell használnom tavasszal és nyáron. Tudtam, hogy a szervezetem nem termel elegendő D-vitamint. De soha nem jutott eszembe az, hogy a naptej, amit használtam, megakadályozza a szervezetemet abban, hogy megfelelő minőségű fényhez jusson, és így normális mennyiségű D-vitamint termeljen. Sőt, az egyébként is alacsony D-vitamin szintem csak még tovább csökkent. Az végképp eszembe sem ötlött, hogy az orvosomtól esetleg kérjek egy D-vitamin szintmérést. Valójában, a munkámból kifolyólag tisztában vagyok azzal, hogy a D-vitamin tesztet többször használják, mint amennyiszer szükséges lenne.

Az éves rutin ellenőrzésemen az orvosom megkérdezte tőlem, hogy vagyok. Említettem neki a napérzékenységemet, a hangulatingadozásaimat és a depressziómat. Ezen a találkozáson tanultam meg, hogy mennyire fontos az, hogy a kezelő- vagy háziorvosunkkal minden tünetünket megosszuk még akkor is, ha nem gondoljuk azokat odaillőnek. Amikor a tüneteimet felsoroltam, az orvosom javasolta, hogy nézzük meg a D-vitamin szintemet, az eredmények alapján pedig felírta nekem a szükséges táplálék-kiegészítőket.

Az a beszélgetés az orvosommal megváltoztatta az életemet. Most, hogy követem az előírását, a hangulatom jól karbantartható, többé nem gyötör depresszió, és az érzelmeimet is szépen egyengetem. Boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, engedem a valódi személyiségemnek, hogy a felszínre törjön. Élvezem a családi és a saját életemet is. A fentebb leírt teszt és terápia nem jelent megoldást minden, az enyémmel hasonló vagy azonos problémákkal küszködő embernek. De annyi biztos, hogy a problémám megoldásában az segített, hogy minden apró tünetemet elmondtam az orvosomnak, így tudtunk együtt dolgozni, és olyan megoldást találni, amit egyedül nem tudtam volna.Forrás: http://consumerhealthchoices.org


Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár