Vezető orvosi szervezetek világszerte egyesítik erőiket az első Trombózis Világnap elindítására

2014.05.30.

Vezető orvosi szervezetek világszerte egyesítik erőiket az első Trombózis Világnap elindítására

A Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság a világ minden táján, a trombózis területén működő szervezetekkel összefogva elindítja a Trombózis Világnapot, amelynek fókuszában a szív-érrendszeri halálozás három leggyakoribb formájának központi kiváltó oka áll.

A Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság (ISTH) bejelentette, hogy október 13-át a Trombózis Világnapjának jelöli ki abból a célból, hogy a nemzetek és a helyi közösségek együtt vegyék fel a harcot a trombózissal szemben. Ez az észrevétlen rendellenesség a világszerte vezető három szív-érrendszeri gyilkos – a szívroham, a stroke (gutaütés) és a vénás tromboembólia – közös alapját képezi. A világnap alakuló rendezvényére ebben az évben kerül sor.
"Csökkentenünk kell a trombózis okozta terheket, ha meg akarjuk valósítani az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének célkitűzését, amely a nem fertőző betegségekből eredő korai halálozás 25%-os globális csökkentését kívánja elérni 2025-re." – mondta Gary Raskob Ph.D., az Oklahomai Egyetem Egészségtudományi Központ Közegészségügyi Karának dékánja, az ISTH Trombózis Világnap Irányító Testületének elnöke. – "A trombózis a három vezető szív-érrendszeri halálok közös mechanizmusa, és egyben a nem fertőző betegségek jelentős oka világszerte."
A trombózis a verőerekben vagy a visszerekben kialakuló vérrög, ami gátolja a véráramlást. Bármilyen életkorban előfordulhat és bármikor lesújthat.
A Trombózis Világnap ugyan a betegség valamennyi formájával kapcsolatban végez majd felvilágosítást, de kezdetben a visszér eredetű trombózis (vénás thromboembolia, VTE) áll a program középpontjában. A VTE az egyik leggyakoribb és potenciálisan halálos, ugyanakkor alábecsült trombotikus esemény. VTE akkor alakul ki, amikor a végtagok mélyvénáiban kialakult vérrögök leszakadnak és a tüdőbe sodródnak.
Vegyük figyelembe:
- egyedül Európában évente félmillió ember hal meg VTE következtében – több, mint autóbalesetben, emlőrákban, prosztatarákban és AIDS-ben együttvéve (1);
- az Egyesült Államokban 100.000 – 300.000 ember hal meg évente VTE-ben, és a betegség miatt több mint 500.000 kórházi felvétel történik évente (2, 3, 4);
- a világ többi részén, például Ázsiában, a helyzet hasonlóan szörnyű, bár az adatok hiánya elfedi a trombotikus betegségek jelentős hatását.
"A VTE halálozási adatai világszerte megdöbbentőek, ugyanakkor nagyon kevés figyelem irányul a kórképre, a kockázati tényezőkre, a tünetekre és a megelőzés lehetőségeire – még az egészségügyi szakemberek körében is." – mondta Dr. Raskob – "A Trombózis Világnapot azért hoztuk létre, hogy erősítsük a trombózisra és a VTE-re irányuló figyelmet".

A Trombózis Világnap dátumának október 13-át választották, ami a híres német orvos és patológus, Rudolf Virchow születésnapja. Ő alkotta meg a "trombózis" kifejezést, és döntő előrelépést tett a betegség megértésében.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár