Valóban édes az élet cukorhelyettesítőkkel?

Valóban édes az élet cukorhelyettesítőkkel?
  • A mesterséges édesítőszerek a hozzáadott cukrokkal ellentétben nem tartalmaznak kalóriát.
  • A cukorhelyettesítők segítenek a vércukorszint egyensúlyban tartásában a diabéteszeseknek.
  • Ugyanakkor a cukorhelyettesítők finomított élelmiszerek, és több kalóriafogyasztásra ösztönözhetnek.
  • Módjával fogyaszd a cukormentes ételeket, és részesítsd előnyben a minél frissebb, illetve minél kevésbé finomított ételeket.

Mai világunkban a cukor csúnya szó.


Ennek oka, hogy a hozzáadott cukrok — és kalóriák, amikkel járnak — hozzájárulhatnak az olyan betegségekhez, mint a kóros elhízás, a kettes típusú diabétesz, és a szívbetegség.


Ha a rengeteg negatív cikk olvasása után úgy gondolod, ideje elhagyni a cukrot, és valamiféle helyettesítőt használni, felmerül a kérdés, hogy vajon a cukormentes ételek, illetve cukorhelyettesítők feltétlenül jobbak lennének?


A válasz, a kedvenc hírességed párkapcsolati státuszához hasonlóan: bonyolult.
A cukormentes, mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek általában kevesebb kalóriát tartalmaznak a hozzáadott cukros ételekhez képest. Ez segíthet a kalóriabevitel csökkentésében, de a hosszútávú fogyás szempontjából vitatott a szerepük.


Tanácsaink segítségével remélhetőleg te is el fogod majd tudni dönteni, mit válassz, jobb-e (például) a cukor a szacharinnál?


Mi a különbség a cukor, a hozzáadott cukor és a cukorhelyettesítők között?

Három fő kategóriája van a cukrokban, ételekben található cukroknak. Nem árt ismerni a különbséget közöttük, mivel, a közvélekedéssel ellentétben, nem minden cukor ártalmas.


Természetesen előforduló cukrokat találunk a friss gyümölcsökben (fruktóz), tejben (laktóz) és a magokban (maltóz és dextróz). Ahogy a nevük is mutatja, megtalálhatók a természetben így helyük van egy kiegyensúlyozott étrendben.


Másrészről a hozzáadott cukrok, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, nádcukor és a méz, később kerülnek hozzáadásra a feldolgozás, csomagolás során. Ezek nem ideális cukrok, mivel csupán az ízesítést szolgálják, nincsenek tápláló összetevőik, és rengeteg kalóriát tartalmaznak.


Vegyünk például egy átlagos üdítőitalt. Egy 0,33 literes doboz nyolc teáskanálnyi, azaz 130 kalória cukrot tartalmaz. Ha az egészséges táplálkozás szempontjából nézzük, ahol a hozzáadott cukrok a napi kalóriabevitelnek maximum 10%-át kellene kitenniük, azaz egy 2000 kalóriás diéta esetén 200 kalóriát, ez a 130 kalória egyszerre nagyon soknak számít.


De mi a helyzet azokkal a "light" "illetve "zéró" változatokkal, amik nem tartalmaznak kalóriát? Nos, itt jön képbe a cukrok harmadik kategóriája, a cukorhelyettesítők.


A cukorhelyettesítők, más néven mesterséges édesítőszerek, vagy nem-tápláló édesítőszerek olyan mesterségesen gyártott édesítőszerek, amik nem tartalmaznak kalóriákat. A legelterjedtebbek közt vannak az aszpartám, a szukralóz, az aceszulfám-K és a különféle sztívia kivonatok; ezek 200-tól 200 000-szer édesebbek lehetnek a közönséges cukornál.


Mik a cukorhelyettesítők előnyei?

A legnagyobb előnyük valószínűleg az, hogy csökkentik a teljes szénhidrátbevitelt, ami a diabéteszeseknek például nagy segítség. A mesterségesen édes ételek úgy tudják kielégíteni az édes íz iránti vágyat, hogy közben nem okoznak hirtelen megemelkedett vércukor-szintet.


Az, hogy neked ideális választásnak bizonyulnának-e a cukorhelyettesítők akkor, ha csak le szeretnél fogyni, vagy egészségesebben szeretnél táplálkozni, az étkezési szokásaidtól függ. Ha nehezen tudod kontrollálni az elfogyasztott étel mennyiségét, vagy ha folyton éhes vagy, a mesterséges édesítőszerek segíthetnek elkerülni a fölösleges kalóriabevitelt.


Ha viszont képes vagy megállni, hogy túl sokat egyél, könnyen lehet, hogy a sima cukor nem fog megártani.


Néhány kutatás arra utal, hogy a cukorhelyettesítők nem képesek olyan mértékben kielégíteni az édes íz iránti vágyat, mint az igazi cukor. Amennyiben be tudod érni kis mennyiséggel, a valódi cukrot ajánljuk.


Miért egészségtelenek az édesítőszerek?

Bár a mesterséges édesítőszerek elsőre nagyon vonzónak tűnnek (kalóriamentesség!), vannak az árnyoldalaik is.


Általában véve minél több feldolgozáson megy keresztül egy étel, annál kisebb lesz a tápértéke. Ez a szabály vonatkozik a cukormentes ételekre (italokra) is, ezért ezeket is lehetőleg csak mértékletesen fogyasszuk, mivel nincs bennük komoly mennyiségű vitamin, ásványi anyag, protein vagy rost.


Érdemes észben tartani, hogy attól, hogy egy termékre rá van írva, hogy cukormentes, még nem feltétlenül lesz egészséges.


A cukormentes ételek-italok még mindig lehetnek magas zsírtartalmúak, tartalmazhatnak sok kalóriát és szénhidrátot, ezért az elfogyasztott mennyiség és a fogyasztás gyakorisága nagyon nem elhanyagolható tényezők a vércukorszint és az elhízás szempontjából.


A mesterségesen édesített termékek azon túl, hogy félrevezető címkékkel lehetnek ellátva, felelőtlen fogyasztásra sarkallhatnak. Ha azt látod, hogy a diétás üdítő egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, könnyebben dönthetsz úgy, hogy megjutalmazod magad még egy desszerttel vagy falatozással a nap későbbi részében is. Így rossz szokások alakulhatnak ki.


Összességében

Legyen szó természetes cukortartalomról, hozzáadott cukorról, vagy helyettesítőszerekről, az egyéni étkezési szokásaidtól függ, neked melyik a legjobb választás.
A legfontosabb, hogy vedd számításba az általad fogyasztott ételekés italok kalória-, zsír-, és tápérték tartalmát, hogy pontosan tudd, miből mennyit kap a szervezeted. Ha nem vagy benne biztos, lehetőleg minél kevesebb feldolgozáson átment ételeket válassz, vagy kérd meg az orvosod, hogy ajánljon számodra bejegyzett táplálkozási tanácsadót.Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár