Vegetáriánus étrend – kincsesbánya?

A növény alapú étkezés megtermi a gyümölcsét

Vegetáriánus étrend – kincsesbánya?

A vegetáriánusok életéből sokféle étel kimarad. Piknikezéskor nincsenek grillezett burgerek vagy virslik. Nincsenek ünnepi pulykák vagy állati zsiradékban sült krumplik. A szigorú vegetáriánusok még a méhek által termelt méztől is tartózkodhatnak. Ám a vegetáriánusok kimaradnak azokból a fő egészségügyi problémákból is, amelyek oly sok amerikait nem kímélnek. Általában tovább élnek, mint legtöbbünk és nagyobb valószínűséggel elkerülik őket a szív- és egyéb betegségek.

Tény, hogy egy nagyobbrészt növény eredetű étrend pozitívan hat az egészségünkre, akár vegetáriánusok vagyunk, akár nem.
Mi van a vegetáriánus életmódban, amitől egészségesebb? Van kockázata a vegetarianizmusnak? A NIH (National Institutes of Health - egy USA-beli egészségügyi kutatóintézet) által finanszírozott kutatások ezekre a kérdésekre keresnek válaszokat. Számos módját vizsgálják annak, hogy az étrendünk és más tényezők hogyan befolyásolják az egészségünket.
A vegetáriánus ételek gyümölcsökre és zöldségekre, szárított hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre és diófélékre összpontosítanak. Egyes becslések szerint az USA felnőtt lakosságának 2%-a követi ezt a fajta étrendet.

Az embereknek sokféle oka lehet arra, hogy vegetáriánussá váljanak. Van, aki egészségesebb ételeket szeretne enni. Mások vallási vagy gazdasági okból, netán azért, mert az állatok jólétét tartják szem előtt. „A vegetáriánus ételek környezeti szempontból sokkal fenntarthatóbbak, mint a húst, baromfit vagy halat is tartalmazó étrendek” - mondja az NIH táplálkozástudósa, Dr. Susan Krebs-Smith, aki a rák rizikófaktorainak trendjeit tanulmányozza.
A legtöbb ember azt gondolja, hogy a vegetáriánus étrend követői csupán növényi eredetű ételeket fogyasztanak és húst, baromfit, halat egyáltalán nem. „Valójában többféle vegetáriánus étrend létezik” – mondja Krebs-Smith. „Egyesek korlátozóbbak, mások kevésbé”.

A szigorú vegetáriánusok, azaz vegánok kizárólag növényi ételeket fogyasztanak és visszautasítanak minden állati eredetű terméket – húst, baromfit, halat, tojást, tejterméket, némelyek még a mézet is. Akik tejterméket is fogyasztanak, lakto-vegetáriánusoknak hívják. Azokat a vegetáriánusokat, akik tejterméket és tojást is fogyasztanak, lakto-ovo vegetáriánusnak nevezzük.
Néhány vegetáriánus eszik halat, de húst és baromfit nem, ők a peszkovegetáriánusok (pesce = hal olaszul).
„Azután vannak még az úgynevezett flexitáriánusok vagy szemi-vegetáriánusok .  Ők főleg a vegetáriánus étrendet követik, de alkalmanként esznek húst is – mondja Jody Engel, az NIH-nél dolgozó táplálkozástudós és dietetikus. „Azt mondják, ’vegetáriánus vagyok, de a vasárnapi hamburgeremet meg kell ennem’. Az emberek a saját szabályaikat követik, ez az egyik oka annak, hogy nehéz a vegetarianizmus tanulmányozása. Nagyon sok az egyéni variáció.”
„A különböző definíciók ellenére a táplálkozási szakértők és az egészségügyi szervezetek egyetértenek abban, hogy egy nagyobbrészt növényi táplálékot tartalmazó étrend jótékony hatású, függetlenül attól, hogy valaki igazi vegetáriánus vagy nem.” – mondja Krebs-Smith. A legtöbb amerikai nem eszik elég gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket vagy teljes kiőrlésű élelmiszereket. A szakma egyetért abban, hogy jó lenne, ha ezekből mindenki többet fogyasztana.

A vegetáriánus ételek általában kevesebb kalóriát, kevesebb telített zsírt és koleszterint tartalmaznak, és több rostot, káliumot és C-vitamint, mint más étkezési minták.
A vegetáriánusok testsúlya általában kisebb, mint a húsevőké, és körükben ritkábban fordul elő rák.
„Bizonyítékok támasztják alá, hogy a vegetáriánus étrend követése esetén ritkább a szívbetegségből adódó halálozás kockázata és általában alacsonyabb az LDL („rossz”) koleszterin szintjük” – mondja Engel.
Bizonyos esetekben nem egyértelmű, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatás csupán a növényi eredetű táplálkozásból ered vagy a legtöbb vegetáriánus amúgy is egészségesebb életmódjából. „A vegetáriánusok általában fizikailag aktívabbak és egészségesebb szokásaik vannak, mint a nem vegetáriánusoknak. Általában magasabb a társadalmi és gazdasági helyzetük, legalábbis az Egyesült Államokban.”- mondja Krebs-Smith.
Hogy többet tudjunk meg az étrend hatásairól, a tudósoknak kiterjedt, gondosan tervezett vizsgálatokat kell folytatniuk, amelyek más tényezőkről is képet adnak.A kaliforniai Loma Linda Egyetemen folyamatban van a világon az egyik legszélesebb körű, növényi étrendeket vizsgáló tanulmánya. Dr. Gary Fraser kardiológus vezeti az NIH által finanszírozott kutatást, amely során a tudósok az USA 50 államában és Kanadában 96.000 Hetednapi Adventistától származó adatot vizsgálnak meg. E vallási csoport tagjai sajátos étrendi szokásokat követnek és általában is egészséges életmódot folytatnak.

Az adventistákat vegetáriánus étrend követésére ösztönzik, de a népesség kb. fele néha eszik húst is. Ezek a változó étkezési minták lehetővé teszik a tudósok számára, hogy az étrendi szokások széles skáláját hasonlítsák össze és összefüggéseket találjanak bizonyos étrendek és megbetegedések között.

A kutatók eddig azt állapították meg, hogy minél közelebb állunk a vegetarianizmushoz, annál ritkább a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma előfordulása (egy olyan anyagcserezavar, amely szívbetegség és stroke magas kockázatával jár).
Ezt úgy kell elképzelni, mint a létrafokokat: legalacsonyabb a kockázat a szigorú vegetáriánusok esetében, eggyel feljebb állnak a laktovegetáriánusok, utánuk a halat is evő peszkovegetáriánusok, legfelül pedig a nem-vegetáriánusok.” – véli Fraser. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a vegetáriánus adventisták tovább élnek, mint a húsevő adventisták és nem-adventisták. A vegetáriánusok körében kevesebbszer fordul elő szívkoszorúér betegség és a rák egyes fajtái is.
„Mivel a vegetáriánusok értelemszerűen nem esznek húst, néhányan arra az elhamarkodott következtetésre juthatnak, egyedül a hús elhagyása a napi étrendünkből jó hatással lesz az egészségünkre. Igazából ez ennél bonyolultabb” – mondja Fraser. A várható élettartam és más egészségi tényezők összefügghetnek a vegetáriánusok plusz gyümölcs-, zöldség-, dióféle, hüvelyesek – a szóját is beleértve – fogyasztásával. Ugyanakkor nem feltétlenül vonhatjuk le azt a következtetést, hogy ez a hús hiányán alapszik.
A szakértők általában egyetértenek abban, hogy azok a vegetáriánusok, akik elég változatosan étkeznek, a szervezetük összes tápanyag igényét biztosítani tudják. „Minden életszakaszban tudunk egészségesen étkezni vegetáriánus ételek fogyasztásával. Tény, hogy szükség van némi tervezésre”- mondja Rachel Fisher, az NHI tápanyag kutatásában vesz részt vevő dietetikus.
A vegetáriánusoknak elegendő mennyiségű vasat, kalciumot, cinket és B12-vitamint kell magukhoz venniük. Tanulmányok azt mutatják, hogy ez meg is történik, részben azért, mert a sok gabonaféle, a pékáruk és más ételek fel vannak „turbózva” ezekkel a tápanyagokkal. „Különösen a vegánoknak kell odafigyelniük a B12-vitaminra és az Omega-3 zsírsavakra” – mondja Fisher. Az Omega-3 halakban, lenmagban, diófélékben és a repceolajban található meg és fontos a szívünk egészsége és a látásunk szempontjából.

Néhány vegetáriánus étrendkiegészítőket szed, hogy biztos legyen abban, hogy a szervezete megkapja a szükséges tápanyagokat. Jó, ha ezt megbeszéljük egy dietetikussal vagy más egészségügyi szakemberrel, ha vegetáriánusok vagyunk vagy gondolkozunk rajta, hogy azzá váljunk.
Fisher szerint akár vegetáriánus vagy, akár nem, a növényi alapú étrend magas rosttartalma, alacsony zsírtartalma és gazdag tápanyag tartalma csak jót tesz. „A vegetáriánus ételek olyan finomak tudnak lenni és olyan jók a szervezet számára” – mondja.
Próbáljunk ki különböző fűszereket és fűszernövényeket, hogy érdekesebbé, élvezetesebbé tegyük ételeinket. Figyeljünk oda, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, különben az értékes tápanyagaik egy része elveszhet.

 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár