1. Azt mindenki tudja, hogy egyik legfontosabb vitaminunk a C. Ebből szervezetünknek naponta
75 milligrammra van szüksége. Vajon miben találjuk meg egyszerre ezt a mennyiséget?
A. Két darab narancsban.
B. Egy tojásban.
C. Három szelet kenyérben.
2. Az alma melyik részében található a legtöbb vitamin?
A. A héja alatt.
B. A magházban.
C. A húsában.
3. A vitaminok helyettesíthetők-e ásványi anyagokkal?
A. Nem mindegyik, de néhány igen.
B. Nem, mert minden vitaminnak megvan a feladata.
C. Igen, minden vitamin helyettesíthető.
4. Tudja-e, hogy melyik állítás nem igaz?
A. A vitaminok védik bőrünket.
B. A vitaminok segítenek a betegségek megelőzésében.
C. A vitaminok potencianövelő hatásúak.
5. Az idős emberek miért jutnak nehezen a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz?
A. Miután keveset isznak, a vitaminok nem tudnak jól felszívódni.
B. Általában túlságosan keveset esznek, s többnyire egyoldalúan táplálkoznak.
C. Az idős szervezet mind kevésbé tudja az életfontosságú tápanyagokat feldolgozni.
6. A fizikai megterhelés növeli a vitaminszükségletet. Kinek tanácsos táplálkozását vitamin-
készítményekkel is kiegészíteni?
A. A túlsúlyosaknak.
B. A kismamáknak és a sportolóknak.
C. A nehéz fizikai munkát végzőknek.
7. A felsorolásban szereplő ételek közül melyik a legideálisabb kalciumforrás?
A. A méz.
B. Az ementáli sajt.
C. A karalábé.
8. A tej és a halhús tartalmazza a legtöbb jódot. Mely szervünk működéséhez szükséges ez a nyomelem?
A. Az emésztéshez.
B. A vízháztartás szabályozásához.
C. A pajzsmirigy működéséhez.
9. A vas feldolgozását a bélben a C-vitamin segíti. Mit igyunk, hogy a szervezetbe kerülő vas hasznosuljon?
A. Vörösbort.
B. Narancslét.
C. Tejet.
10. A vas, a vörösvértest részeként az oxigénszállításért felelős. Miről ismerhető fel a vashiány?
A. A kínzó szomjúságról.
B. A gyakori fáradtságról.
C. Az éjszakai lábikragörcsről.
11. Ha minden nap növényi olajat használunk a főzéshez, milyen vitaminszükségletet fedezünk?
A. E- vitamin.
B. Kalcium.
C. B12-vitamin.
12. Hogyan alakul ki a vitaminhiány?
A. Böjtöléssel.
B. Ha túlságosan gyakran étkezünk étteremben.
C. Ha rendszeresen járunk szaunába.
13. Igaz-e, hogy a vitamin túladagolás is káros?
A. Nem, annyit ehetünk, amennyit csak akarunk.
B. Csakis az orvos ajánlotta mennyiséget fogyaszthatjuk.
C. Néhány vitamin, elsősorban az A és a D, valamint a vas túladagolása valóban káros, de éppen ezért ezek a vitaminok csakis orvosi ellenőrzéssel szedhetők.
14. Azt tudjuk, hogy a dohányzóknak több C-vitaminra van szükségük, mint a nemdohányzó társaiknak. De mennyivel többre?
A. Tíz százalékkal.
B. Húsz százalékkal.
C. Negyven százalékkal.
15. Szervezetünk elő tud-e állítani ásványianyagokat?
A. Igen, de csakis nyáron.
B. Természetesen, hiszen mindent maga állít elő.
C. Nem, mert minden ásványi anyagot a táplálékkal viszünk szervezetünkbe.
16. A bétakarotin a legismertebb elővitamin. Tudja-e, hogy mik azok az elővitaminok?
A. Rendkívül nagyhatású vitaminkészítmények.
B. Különleges vitaminok, amelyekbôl szervezetünk a szokásosnál többet igényel.
C. Előlépcsők, amolyan fokozatok, melyekből szervezetünk maga képez értékes vitaminokat.
17. A terhes anyáknál gyakori a folsavhiány. Miért van szükség erre a vitaminra?
A. A növekedés és vérképzés alapköve.
B. A csontok építőköve.
C. Az ingerületvezetés nélküle nem alakulna ki.
18. A szív és az idegrendszer egyik legfontosabb nyomeleme a magnézium. Honnan szerzi ezt be a szervezet?
A. A sültburgonyából.
B. A rozskenyérből.
C. A paradicsomból.
19. Túlságosan sok sót fogyasztunk – tartják az orvosok, s megállapították, hogy napi szükségletünk 5 gramm lenne. Tudják, hogy ehelyett mennyit fogyasztunk?
A. 6-8 grammot.
B. 10-15 grammot.
C. 25-30 grammot.
20. Miként őrizhető meg az élelmiszerek vitamintartalma?
A. Folyó víz alatt kell a zöldséget mosni.
B. A zöldség főzővízét is fel kell használni.
C. A zöldséget és gyümölcsöt pürésíteni kell.
Értékelés: Minden helyes válasz egy pontot ér.
A helyes válaszok: 1-A, 2-A, 3-B, 4-C, 5-B, 6-B, 7-B, 8-C, 9-B, 10-B, 11-A, 12-A, 13-C, 14-C, 15-C, 16-C, 17-A, 18-B, 19-B, 20-B.