Energiadús táplálkozás iskolaidőben

Nyáron elcsúszhat a gyermek reggeli vagy ebédideje és bármikor lehet nassolni. Az iskolában a szünetekre kell szorítkozni. Ehhez olyan ételekre van szükség, aminek feldolgozása és tápanyagtartalma kitart akár több óra hosszáig is.

Őszi immuntréning gyermekének

Nyáron a szülő egy logisztikus munkáját végzi: milyen programmal foglaljam el a gyereket, melyik tábor mit kínál, mikor, ki vigyáz majd rá? Szeptemberben végre visszaáll a család ritmusa, a gyermek újra közösségbe, bölcsibe, oviba, iskolába járhat. Ám néha csak pár hétig… S már nem a nyári vakáció, hanem influenza, köhögés, torokgyulladás tartja otthon. Legyen idén ősszel másképp, előzze meg a fertőző betegségeket dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose...

A gyermekek többsége túl kevés vizet fogyaszt

Ma már sok kisgyermeket a rendszeres vízivásra is tanítani kell – legalábbis ez derül ki abból a nemzetközi felmérésből, amely megállapította, hogy napjainkban a 6-14 évesek jó része folyamatosan szomjaztatja szervezetét. Pedig már az enyhe dehidratáció is rossz hatással van a pszichés funkciókra; kimerültséget, izomgyengeséget, fejfájást és szájszárazságot okozhat. Az értelmi és mentális képességek is gyengébb eredményt mutatnak, ha a szervezet nem...

Derekasan helytállt a magyar csapat a hatodik Diabétesz Junior Kupa foci világbajnokságon

Augusztus 26-án véget ért Lausanne-ban (Svájc) a hatodik Diabétesz Junior Kupa, az egyetlen futball világbajnokság 8-12 éves 1-es típusú cukorbeteg lányok és fiúk részére, ami feledhetetlen hétvégét jelentett a résztvevők számára. Itthon hatalmas ovációval fogadták a magyar csapatot hazaérkezésükkor a repülőtéren, akik 12. helyezést értek el a bajnokságon.

A kisördög bújt belé?

Kedves Mara! A 2 és fel éves kisfiam nagyon verekedős! Már szinte mindent megpróbáltam, hogy jobb belátásra bírjam. Szépen elmondtam hogy nem szabad, csúnyán is megpróbáltam...)De semmi. Már a környezetünkben sem akar senki barátkozni vele. Mitevő legyek? Az óvodában, viszont dicsérik, hogy aranyos, jó kisfiú. Itthon meg hét ördög. Előre is köszönöm a segítségét. Várom a válaszát! Szép napot!

Strandolhatnak-e a gyermekre vágyó nők és a várandós kismamák?

A legújabb vizsgálatok alapján élővizeink tisztasága kiváló, vagyis szerencsére nem jelent egészségügyi kockázatot, ha megmártózunk egy forró nyári napon. Vannak azonban olyan speciális helyzetek, mint például a várandósság időszaka, vagy egy meddőségi programban való részvétel, amikor tanácstalanok lehetünk abban, hogy nem jelent-e egészségügyi kockázatot a strandolás?

Éjszakai izzadás gyerekeknél

Kedves Doktor úr! A 6 éves Bonifác kis unokám, aki éjszaka több ízben nagyon izzad, át kell öltöztetni. Nem beteg. Mi lehet az oka? Így van ez már 1-2 éve. Az öccsénél /4 éves Ágoston/ nincs ilyen probléma. Köszönettel, tisztelettel!

A gyermeknevelés tíz előnye

Gyakran halljuk, hogy ha gyermekünk van, mindenünk megvan. És ha még ez így túl egyszerűnek és idillikusnak is tűnik, az biztos, hogy gyerekekkel tényleg jobb, mint nélkülük. Az alábbiakban elmondjuk, miért.

Aludj jól, gyermekem!

Tisztelt Doktor úr! A következő problémában szeretném a segítségét kérni: kisfiam 15 hónapos koráig nem aludta át az éjszakát, ekkor kaptuk meg az Aludj jól gyermekem c. könyvet, amely segített nekünk, hogy megtanítsuk hogyan is kell elaludnia egyedül. 3 nap alatt sikerült is! Viszont ez 2 hónapig tartott (jött a fogzás - gondolom) és újra felébred - 2szer, 3szor, csak szopizással nyugszik meg. (este még most is egyedül alszik el)Azt szeretném kérdezni,...

Irritáló viszketés gyerekkorban

Kedves Doktor! A fiamnál kb. 2 hónapja bőrviszketés tapasztaltunk, amely a - túlnyomóan - meleg környezet hatására jelentkezik. Az allergológus által előírt DAOSIN nevű kapszulák 3 hét utáni szedése sem okoz javulást. Ön mit tanácsol? Köszönettel!

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár