10 koleszterinszintet csökkentő étel

10 koleszterinszintet csökkentő étel

Az egészséges étrend követése csökkentheti a koleszterinszintet, javítva a véráramban úszó zsírok arányát és összetételét. A legjobb módja az érelmeszesedés elkerülésének az, ha olyan ételeket fogyasztunk, amik csökkentik a káros LDL koleszterint szállító részecskék szintjét.

Ezekkel az ételekkel csökkentheted az LDL koleszterint

Különféle ételek különféle módokon csökkenthetik a koleszterinszintet. Egyesek oldható zsírokat tartalmaznak, amik megkötik a koleszterint és előfutárait az emésztőrendszerben, ezután kivonják őket szervezetből, mielőtt hatással lennének a keringésre. Mások többszörösen telítetlen zsírtartalmuk révén közvetlenül csökkentik az LDL-t. És vannak köztük olyanok is, amikben a növényi eredetű szterinek és sztearinek teljesen blokkolják a koleszterin felszívódását.

1. Zab. A koleszterinszint csökkentéséhez első lépésként könnyedén elkészíthetsz egy tál zabpelyhet, így 1-2 gramm oldódó rosthoz juthatsz hozzá. Tégy hozzá egy banánt vagy néhány szem epret, és máris további fél grammhoz jutsz. Az aktuális táplálkozási irányelvek 20-35 gramm rostot ajánlanak naponta, amiből legalább 5-10 legyen oldódó rost. (Egy átlagos diéta ennek kb. felét tartalmazza.)

2. Árpa és más teljes kiőrlésű gabonafélék. A zabhoz és a zabkorpához hasonlóan az árpa és az egyéb gabonafélék csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, főleg az oldódó rost tartalmuk révén.

3. Babfélék.  A bab rendkívül gazdag oldódó rostban. Eltart egy ideig a megemésztésük, így sokáig nem leszel újra éhes egy étkezés után, ezért különösen hasznos fogyni kívánók számára. Rendkívül sokféle babból válogathatsz a vesebabtól a fehér babon át a lencséig a rengeteg elkészítési módról nem is szólva. Az egyik legsokoldalúbb étel.

4. Padlizsán és okra. E két alacsony-kalóriatartalmú zöldség kiváló forrása az oldódó rostoknak.

5. Diófélék. Tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a mandula, a dió, a földimogyoró, és egyéb diófélék fogyasztása jótékony hatást gyakorol a szívre. Napi 5 deka dióféle fogyasztása kismértékben csökkentheti az LDL-t, kb. 5%-kal. A diófélék további tápanyagokkal is segítik a szív megfelelő működését.

6. Növényi olajok. A folyékony növényi olajok, mint például a kanola-, a napraforgó-, a pórsáfrány-olaj és mások használatával, ha kiváltod velük a disznózsírt, a vajat és egyéb állati zsiradékokat, csökkenni fog az LDL szinted.

7. Alma, szőlő, eper. Ezek a gyümölcsök pektinben gazdagok, ami egy LDL koleszterint csökkentő oldódó rost.

8. Szója.  A szójabab és a belőle készült ételek fogyasztása, mint amilyen a tofu vagy a szójatej régebben a koleszterinszint csökkentésének kiváló módszereként volt hirdetve. Újabb kutatások szerint azonban a hatásuk valamivel szerényebb -- napi 25 gramm szójából származó protein bevitele (30 deka tofu vagy 2 1/2 pohár szójatej) 5-6%-al csökkenti az LDL szintjét.

9. Zsíros hal. A heti két-háromszori halfogyasztás kétféleképpen csökkenti az LDL szintjét: a hal kiváltásával, ami LDL-növelő telített zsírokat tartalmaz, illetve az LDL-csökkentő omega-3 zsírok révén Az Omega-3-ak mérséklik a triglicerinek szintjét a véráramban, és egyensúlyban tartják a szívritmust.

10. Rost-kiegészítők. Az étrend kiegészítők, az oldódó rostok bevitelének legkevésbé kívánatos módja. Napi két teáskanálútifű maghéj, ami a Metamucil-ban és egyéb székletmennyiség növelő hashajtókban található, napi 4 gramm oldódó rosttal szolgál.

11. Szterolokkal és sztanolokkal dúsított élelmiszerek. A növényekből kivont szterolok és sztanolok felgyorsítják a szervezet azon képességét, hogy felszívja az élelmiszer koleszterinjét. A vállalatok ezeket a margarin- és granoladaraboktól kezdve a narancsléig és a csokoládéig terjedő ételekhez adják. Kiegészítőként is kaphatók. Ha napi 2 gramm növényi szterint vagy sztanolt kap, az LDL-koleszterinszint körülbelül 10% -kal csökkenhet.

Forrás: www.health.harvard.edu


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus



Bezár