10 természetes mód az allergia legyőzésére

10 természetes mód az allergia legyőzésére

Végre beköszöntött a naptári tavasz. Ennek apropóján pedig érdemes néhány szót ejtenünk az allergiáról is, hiszen sosem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a szezonra. Azonban nem minden esetben szükséges azonnal orvoshoz és gyógyszerekhez fordulni. Kezdésnek tökéletes megoldást jelenthet ez a rövid útmutatónk, aminek a segítségével természetes módszerekkel veheti fel a harcot az allergia ellen. 


1. Csukjon be mindent!


Gyönyörű, ragyogó nap van. Mégis amikor magas a pollenkoncentráció, érdemes csukva tartani az ajtót és az ablakokat, hogy a belső levegőt megóvjuk. Érdemes lehet még HEPA szűrőt beépíteni a légkondicionálóba.


2. Mosakodjon többet!


Minden egyes alkalommal, amikor hazaér, apró "darabokat" visz be a lakásba a kinti világból. Miután a szabadban volt, a ruhái, a cipője, a haja és a bőre is teli lesz apró részecskékkel onnan, ahol éppen korábban járt. Vegyen egy gyors zuhanyt és cserélje le a ruháját, hogy eltávolítsa a rátapadt allergéneket. Még a cipőjét is hagyja az ajtóban.


3. Hordjon maszkot!


Ezzel a megoldással az allergének nem kerülnek be a légutakba, amikor egyáltalán nincs lehetőségünk elkerülni az allergiás hatásokat. Ilyen maszkokat a legtöbb drogériában és orvosi boltban tud vásárolni és ezeknek a részecskéknek és allergéneknek közel 95%-át blokkolja.


4. Étkezzen egészségesen!


Egy tanulmány bebizonyította, hogy azoknak a gyerekeknek kevesebb allergiás tünetei voltak, akik több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. Habár a kutatások még mindig keresik a pontos kapcsolatot és összefüggést. Viszont ahhoz nem fér kétség, hogy egy egészséges diéta az egész szervezetnek jót tesz. Legalább egy zöldséget vagy gyümölcsöt egyen minden étkezés mellé.


5. Öblítsen!


Az orrának kiöblítése megtisztítja az orrnyálkahártyát és enyhíti az allergiás tüneteket. Nyugodtan vásároljon egy öblítőkészletet. Keverjen össze három teáskanál jódmentes sót egy teáskanál szódabikarbónával. Ez a keveréket pedig minden esetben légmentesen tárolja. Majd tegyen egy ilyen teáskanálnyi keveréket nyolc uncia desztillált vagy felforralt, majd lehűtött vízhez. Hajoljon a mosogató fölé és óvatosan mossa át orrlyukát.


6. Igyon többet!


Hogyha kicsit zavarodottnak érzi magát és orrcsöpögése van az allergia miatt, fogyasszon minél több vizet, gyümölcslevet vagy alkoholmentes italt. Az extra folyadékbevitel ugyanis vékonyítja és enyhíti a nyálkahártyát. A meleg folyadékok, mint például a tea vagy levesek legnagyobb előnye pedig a gőz.


7. Legyen természetes!


Tartsa tisztán az otthonát! Ez a legjobb megoldás, hogy kiszorítsa otthonról a belső allergéneket. Azonban a kemény, erős vegyszerek könnyen irritálhatják az orrjáratokat és súlyosbíthatják a tüneteket is. Tehát érdemes lehet a tisztítószereket minél természetesebben használni és ecettel vagy szódabikarbónával elkészíteni/felhigítani.

8. Gőzöljön!


Inhaláljon! Ez az egyszerű trükk kitisztítja az orrát és utána könnyebben tud majd lélegezni. Tartsa a fejét egy meleg (de nem túl forró) tál felé, ami tele van forró vízzel. Tegyen egy törölközőt a feje köré, hogy a gőzt bent tarthassa. Vagy egyszerűen csak üljön be a fürdőszobába, miközben megnyit egy jó forró zuhanyt.


9. Kerülje a cigarettafüstöt!


Sajnos ronthatja az állapotát. Válasszon dohányzásmentes éttermeket és hotel szobákat. Kerülje az egyéb füstöket is, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket. Ilyenek lehetnek a különböző aerosol spray-k vagy a kandallófüst.


10. Tudja meg, mire allergiás!


Talán úgy hiszi, tisztában van azzal, mi okozza a problémát. Teljesen biztos benne? Egyeztessen időpontot egy orvossal és végezzen el allergiás bőrtesztet, ami kimutatja, mik váltanak ki Önből allergiás reakciót. Csak ezek után tudja pontosan megtervezni, hogyan kerüli el ezeket a tényezőket.
Forrás: www.webmd.comSzakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár