Támad a parlagfű

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: allergia allergia
Támad a parlagfű

A legagresszívabb. Az összes allergiát kiváltó fű, fa, virág közül a parlagfű okozza a legtöbb álmatlan éjszakát és gyötrelmes nappalt, ez a növény váltja ki az allergia legkínzóbb tüneteit: orrfolyást, szemkönnyezést, tüsszögést, fulladást. Betegek millióinak keseríti meg az életét.

A parlagfű szántókon, városi parlagon, utak mellett tömegesen elôforduló gyomnövény. Színes virága nincs, így a többi nyom közé vegyülve alig észrevehető, sőt nagy tömegben sem feltűnő. Gyomos parlagon érzi magát a legjobban, gyorsan virágba borul és hosszú ideig virágzik. Egyetlen növény akár nyolc milliárd virágporszemet is képes termelni. Fiatal, leveles állapotában gyakran összetévesztik a bársonykával, sőt a paradicsom palánták közé bújva is észrevétlenül felnövekszik. Júliustól egészen október végéig virágzik. A legtöbb virágport augusztus második és szeptember első felétől szórja a levegőbe. Zöldes színű virágfüzérei a hajtások csúcsán fejlôdnek, s csak akkor válnak zöldessárgává amikor az érett pollentömeg kisárgállik a hajtáson százával ülő apró, szirom nélküli virágokból.
A parlagfű pollenje rendkívül erős, kellemetlen tünetekkel jár. A nyálkahártyára jutva a tünetek azonnal jelentkezhetnek, míg más pollen esetében ehhez 1–10 óra szükséges. Ne tűrjük környezetünkben a parlagfüvet! Már egy-két leveles korában húzzuk ki, mert a teljesen kifejlődött növény lekaszálás után, tőből még dúsabban képes újra sarjadni.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár