Ha irritál kedvencünk szőre…

- Írta: DÁ

Címkék: allergia kutya macska
Ha irritál kedvencünk szőre…

A házikedvencek okozta allergiáért leggyakrabban bizonyos fehérjék felelnek, és elsősorban a macskák esetében kell tartani hasonló megbetegedésektől. Attól viszont ne féljünk, hogy kisgyerek közelében állatot tartsunk.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy ha kutyát vagy macskát tart otthon, gyermekét az allergia veszélyének teszi ki, a valóság azonban ezzel pont ellentétes: ha a kicsi házikedvencekkel tölti egy háztartásban élete kulcsfontosságú első évét, épphogy kisebb esélye mutatkozik a velük szembeni allergiára. A kutatások azt mutatják: azok a gyerekek, akik életük első évében egy fedél alatt élnek egy kutyával vagy egy macskával – netán mindkettővel –, nagyjából feleakkora eséllyel lesznek allergiásak az állatok szőrére, mint azon társaik, akiket szüleik igyekeznek óvni attól, hogy hasonló házikedvencekkel érintkezzenek ebben az időszakban. Ismeretlen okokból egyébként a fiúk esetében valami miatt nagyobb a „védettség”, mint a lányoknál. A későbbi életkorokban már nem bír ekkora jelentőséggel ebből a szempontból, tartunk-e kutyát vagy macskát – az első év az igazán kritikus, amikor a kicsi hozzászokik, hogy egy légtérben tartózkodik a szőrös állatokkal.

Az allergiás megbetegedések legnagyobb részét egyébként nem a szőr, hanem az állatok elhalt bőrsejtjei, illetve nyála okozzák, és a macska esetében kritikusabb a helyzet. Ennek oka könnyen belátható, hiszen a kutyákkal ellentétben a cicákat nem szokás fürdetni, így aztán bundájukban könnyebben megtelepszenek az apró, porszemcsés allergén anyagok. A macskáknál egy olyan fehérje váltja ki a kellemetlen reakciókat, ami az állatok nyálában, bőrében, szőrén és faggyúmirigyeiben egyaránt megtallálható, de nem mentes tőle a vizeletük és vérük sem. A macskaszőr-allergia az allergiára hajlamos emberek mintegy negyedét sújtja. Mivel az allergén fehérje termelődése összefügg a hormonszinttel, a kandúrok közelében nagyobb eséllyel alakul ki allergia, mint a nőstény egyedeknél.

Az állatszőr-allergiás tünetek nagyrésze egyébként az alapvető higiéniai szabályok betartásával megelőzhető. Az ilyen allergiák elsősorban bőrelváltozásokat, illetve tüsszögést, orrfolyást okoznak, a legsúlyosabb következmény asztmatikus tünetek megjelenése, amik erőteljes fulladásrohamokban csúcsosodhatnak ki. Ebben az esetben mindenképpen muszáj orvoshoz fordulni, és ha gyermekünknél hasonlók jelentkeznek, elképzelhető, hogy új helyet kell keresnünk kedvenc kutyánknak vagy cicánknak. Egyéb esetben gyógyszeres kezeléssel a tünetek csökkenthetők vagy elfogadható szinten tarthatók, de lehet, hogy pusztán ésszerű intézkedésekkel is megelőzhetjük a bajt. Tartsuk az állatot olyan helyiségben, ahol senki más nem alszik, és a lehető legkevesebb a textília. Még a tiltakozó macskát is fürösszük meg hetente legalább egyszer, és üzemeljünk be valamilyen levegőtisztító készüléket a lakásban, ezek ugyanis megölik a poratkákat, kiiktatják az egyéb allergének jelentős részét. Ne aludjunk egy ágyban az állattal, és minden héten mossuk ki az ágyneműket 140 fokon! Ha pedig megdögönyöztük kedvencünket, azonnal mossunk kezet, és semmiképpen se nyúljunk utána a szemünkbe!


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár